-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didmenininkus persekioja bankrotai

Nors ekonomistai vis primena, kad šalies ekonomika atsigauna, gyventojų vartojimas auga, tačiau auga ir konkurencija tarp prekybininkų. Ekspertai pastebi, kad daugėja bankrutuojančių didmeninės prekybos įmonių, o dėl priežasčių sutinka visi – išsikvėpė eksporto tempų augimas.
Bankrotas
Bankrotas / Photos.com nuotr.

Su didmenininkais Baltijos šalyse dirbanti įmonė sako atidžiai sekanti partnerių veiklą, stebi jų kredito istoriją, nes, augant konkurencijai, svarbu pamatuoti kiekvieną žingsnį. Pasak verslininkų, itin daug bankrotų nepastebintys, bet mato, kad prie daugelio įmonių sunkumų esą prisidedantis sulėtėjęs Lietuvos eksporto tempas.

„Situacija daugmaž visur panaši, Estijoje gal kiek daugiau didmenininkų bankrotų, bet šiaip dabar nėra taip, kad turėtume didmenininkų, su kuriais būtų didelių problemų. Nemanau, kad dabar čia kritinė situacija. Jeigu eksportas kiek mažėja, tai, be abejonės, ir žmonės priperka žaliavos, ima kreditus, automatiškai nebegali atsiskaityti su verslu“, – aiškina „Bidvest Lietuvos“ logistikos vadovas Elvis Tartilas.

Jeigu eksportas kiek mažėja, tai, be abejonės, ir žmonės priperka žaliavos, ima kreditus, automatiškai nebegali atsiskaityti su verslu, – aiškina „Bidvest Lietuvos“ logistikos vadovas Elvis Tartilas.

Kad lėtėjantis eksportas jau neigiamai paveikė didmenininkus pastebi ir finansų ekspertai, tačiau, anot jų, kol kas gerų perspektyvų nematyti ir ateityje.

„Kalbant apie perspektyvas, reeksporto srautas Lietuvos pervežimų keliauja į Rusijos rinką. Ši rinka šiuo metu yra itin rizikinga dėl tiek vidinių priežasčių – stojančios Rusijos ekonomikos, mažesnio vartojimo perspektyvų ir pan., tiek ir dėl valiutos kurso, nes atitinkamai visas prekių srautas, einantis iš Europos Sąjungos į Rusiją, tampa mažiau konkurencingas, nuvertėjant Rusijos rubliui“, – sako DNB banko vyriausioji analitikė Indrė Genytė-Pikčienė.

Prekybininkų atstovai teigia, kad didmenininkų pelną dažnai lemia ir sėkmė, esą mažmenos verslas veikia pagal ilgalaikę strategiją, gerai žino savo pirkėją, o didmenininkai nuolat ieško nišos.

„Ieškojimas galimybių pigiau nupirkti didesnį kiekį ir brangiau parduoti – visada istorijoje ir rinkoje taip būdavo, kad tie, kurie vieną, antrą kartą tą padaro, jie ieško kitą kartą galimybių, bet nebūtinai jų randa. Ir iš to atsiranda didesnis procentas didmenininkų, kurie nebegali tęsti veiklos, nes tiesiog dingsta tos galimybės“, – tikina Prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas.

„Creditinfo“ ir registrų centrų duomenimis, praėjusį mėnesį 140 įmonių paskelbė bankrotą, didžiausia jų dalis – beveik 40 – didmeninės prekybos įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius