Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias projektas pagal VRM administruojamą priemonę įgyvendinamas Marijampolėje

Vidaus reikalų ministerija (VRM) administruoja 20 2007 – 2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos veiksmų programų priemonių, pagal kurias jau finansuoti 1155 projektai, 367 iš jų – jau įgyvendinti.
Dižiausias projektas pagal VRM įgyvendinamas Marijampolėje
Dižiausias projektas pagal VRM įgyvendinamas Marijampolėje. / Organizatorių archyvo nuotr.

Visiems projektams skirtas finansavimas siekia 1 533 mln. Lt, iš jų ES lėšos sudaro 1 423 mln. Lt.

Ministerijos administruojamas priemones galima suskirstyti į dvi stambias grupes: „minkštąsias“, skirtas tobulinti valstybės ir savivaldybių institucijų veiklai, strateginio planavimo sistemai, įgyvendinti viešųjų politikų reformoms, diegti pažangias paslaugas gyventojams bei verslui ir kt. 

Antroji grupė – investicinės priemonės, kurių lėšos skiriamos kompleksinei miestų, miestelių ir kaimų viešosios infrastruktūros plėtrai, gyvenimo sąlygų gerinimui, taip didinant sanglaudą tarp didžiųjų ir mažesnių šalies miestų, miesto ir kaimo vietovių. 5 investicinėms priemonėms tenka apie du trečdalius VRM administruojamos ES paramos, pagal jas įgyvendinami ir didžiausios apimties kompleksiniai projektai, sudarantys galimybes rekonstruoti didelius viešųjų erdvių plotus, miestus ir kaimus padaryti daug patrauklesne vieta gyventi, kurti verslą arba čia atvykti, o iškylančias problemas išspręsti iš esmės.

Didžiausias iš VRM administruojamų priemonių projektų yra įgyvendinamas pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Regioninių ekonomikos augimo centrų plėtra“ viename iš 7 šalies plėtotinų regioninių centrų – Marijampolėje.

Kompleksiniam Marijampolės miesto centrinės dalies viešųjų erdvių (Bažnyčios g., J. Bendoriaus g., Laisvės g., V. Kudirkos g. ir Gedimino g. atkarpomis apribotos zonos) sutvarkymo projektui skirti 22 mln. Lt, iš kurių daugiau nei du trečdaliai lėšų jau yra išmokėta.

Minėtoje Marijampolės miesto teritorijoje – senamiestyje siekiama atkurti istoriškai susiformavusių gatvelių tinklą, mažinti transporto srautą, prioritetą skirti pėstiesiems, sukurti patrauklią ir saugią viešąją erdvę.

Projekto metu rekonstruojamos miesto centro zoną ribojančių gatvių atkarpos, šaligatviai, skverų dangos, renovuojami vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklai, lietaus kanalizacijos tinklai, apšvietimo sistema, atnaujinami viešųjų pastatų fasadai, naujai formuojami želdynai, tiesiami dviračių takai, tvarkomi esami skverai, vykdomi kiti darbai.

„Tvarkydami miesto senąją dalį – apribodami transporto judėjimą ir charakteringais gerbūvio, apšvietimo, mažosios architektūros elementais, meniniais akcentais sukurdami senamiesčio charakterį, siekiame priartinti senamiestį prie žmogaus.

Privalumu ir sėkme, tvarkant miesto centrinę dalį, architektai laiko tai, kad „neišmestas“ miesto centrinis grindinys, o mažas senąsias miesto gatveles – Ūkininkų, P. Butlerienės skersgatvį – „atgaivino“ spalvotos trinkelės.

Visa tai – tarsi jungtis istorinės praeities ir nūdienos, padedant humanizuoti senamiesčio erdves ir kartu sukurti reprezentatyvų miesto centro vaizdą bei visumą“, – apie įgyvendinamą projektą teigė Marijampolės savivaldybės administracijos Planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Kišonaitė.

Anot jos, gyventojai galės vaikščioti naujais šaligatviais ir važinėti baigtomis renovuoti šio kvartalo gatvėmis. Kęstučio, P. Butlerienės, Gedimino gatvės išklotos tamsaus bazalto trinkelėmis, paįvairintomis skaldytu akmeniu. Numatytose vietose susidės mažosios architektūros elementai.

Miesto gyventojai yra liudininkai to, kaip keitėsi pilkas ir per keliolika metų suspėjęs gerokai nuskursti vienas seniausių miesto kvartalų, kurį „įrėmina“ Bažnyčios, J. Bendoriaus, Laisvės, V. Kudirkos ir Gedimino gatvės.

Galutinio rezultato miesto gyventojams jau neilgai teks laukti  – miestas tampa jaukesnis, patrauklesnis, patogesnis, jo centre bus sukurta patraukli, saugi ir išskirtinai jauki viešoji erdvė.

 

trys logotipai
trys logotipai
Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius