Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 24 /15:30

Didžiausioje Lietuvos kosmoso bendrovėje – pokyčiai: iš direktoriaus posto traukiasi įkūrėjas

Keičiasi mažųjų palydovų gamintojo „Kongsberg NanoAvionics“ generalinis direktorius. Įmonę įkūręs ir nuo 2014 m. jai vadovavęs Vytenis Buzas palieka generalinio direktoriaus kėdę. Tiesa, jis išlieka bendrovės valdybos nariu. Generalinio direktoriaus pareigas laikinai perims dabartinis pardavimų vadovas Žilvinas Kvedaravičius.
„NanoAvionics“ palydovai
„NanoAvionics“ palydovai / „NanoAvionics“

Augantis mažųjų palydovų rinkos lyderis „Kongsberg NanoAvionics“ („NanoAvionics“) antradienį pranešė apie Vytenio Buzo pasitraukimą iš vadovo pareigų. V.Buzas ir toliau išlieka bendrovės valdybos nariu.

„Žengiant į kitą plėtros etapą, tiek V.Buzas, tiek taryba mano, kad tai tinkamiausias metas vadovavimo pokyčiams, leisiantiems užtikrinti ilgalaikę įmonės sėkmę“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Vadovaujant Vyteniui Buzui – svarbūs pasiekimai kosmoso srityje

2014 metais į kosmosą iškeltas pirmasis lietuviškas palydovas tapo vienu iš pirmųjų Vytenio Buzo bei komandos nuopelnų, po kurio sėkmingai buvo įkurta „NanoAvionics“.

Per mažiau nei dešimtmetį bendrovė sėkmingai komercializavo mažųjų palydovų technologijas, išaugino bendrovę iki 300 darbuotojų bei pagamino ir į kosmosą paleido virš 30 palydovų.

Atliepdama rinkos poreikius bei siūlydama inovatyvius technologinius sprendimus, „NanoAvionics“ sėkmingai užsitikrino pirmaujančią poziciją mažųjų palydovų gamintojų rinkoje.

„Didžiuojuosi NanoAvionics komandos pasiekimais ir tikiu, kad žengdama į naują mažųjų palydovų technologijų erą, bendrovė juda teisinga kryptimi bei yra patikimose rankose“, – pranešime cituojamas V.Buzas.

Nanoavionics nuotr./Vytenis Buzas
Nanoavionics nuotr./Vytenis Buzas

Žilvinas Kvedaravičius, anksčiau užėmęs pardavimų vadovo pareigas, turi puikų supratimą apie mažųjų palydovų technologijas, o užmegzti tvirti santykiai su klientais bei partneriais visame pasaulyje, leidžia jam tapti puikiu kandidatu tolimesniam bendrovės vizijos vystymui, rašoma pranešime.

Strateginė kryptis – išlaikyti lyderiaujančią poziciją mažųjų palydovų gamintojų rinkoje

Siekiant užtikrinti klientų poreikius, daugiau dėmesio bus skiriama tolimesniam palydovų platformų standartizavimui. Standartizuotų palydovų gamyba leis sutrumpinti laiką nuo palydovo užsakymo iki paleidimo į orbitą bei padidinti laiką orbitoje, kurio metu palydovas atlieka savo misiją. NanoAvionics patikrinta sėkmės istorija bei didžiausias standartinių palydovų platformų asortimentas rinkoje, apimantis 25 palydovų konfigūracijas, ateityje ir toliau leis užtikrinti sėkmingą techniškai itin sudėtingų klientų misijų atlikimą, kuris yra ne tik pelningas klientams, bet ir neša globalią naudą visuomenei.

2022 metais Norvegų gynybos bendrovė „Kongsberg Defence & Aerospace“, įgyvendinanti verslo plėtros strategiją kosmoso srityje, įsigijo „NanoAvionics“.

Norvegai įsigijo 77 proc. akcijų, o 23 proc. liko jos vadovams. Bendru sutarimu „NanoAvionics“ buvo įvertinta 65 mln. eurų, rašyta tuomet išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Nanoavionics nuotr./Darbas „NanoAvionics“ laboratorijoje
Nanoavionics nuotr./Darbas „NanoAvionics“ laboratorijoje

Kosmoso rinkoje bendrovės tarpusavyje dalijasi viena kitą papildančiomis technologijomis bei funkcijomis.

„NanoAvionics“ yra lyderiaujanti mažųjų palydovų gamintoja, o „Kongsberg Defence & Aerospace“ įsitvirtinusi kaip komponentų gamintoja bei „Kongsberg Satellite Services“ tinklais tiekia palydovų antžeminių stočių ryšį, kuris leidžia parsisiųsti bei perdirbti duomenis gaunamus iš palydovų.

„NanoAvionics“ 2022 m. turėjo 20 mln. eurų pajamų ir 181 tūkst. eurų pelno. Kur kas sėkmingesni įmonei buvo 2021 m. - nors gauta 14,8 mln. eurų pajamų, uždirbta 2,1 mln. eurų pelno.

„Kongsberg Defence & Aerospace“ yra dalis „Kongsberg Gruppen ASA“. Grupės pajamos 2022 metais siekė 31,8 mlrd. NOK (2,7 mlrd. EUR).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius