Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiosios Lietuvos korporacijos meta iššūkius startuoliams: stipriausios komandos pasirašys bendradarbiavimo sutartis

Kauno mokslo ir technologijų parkas kartu su Estijos, Danijos, Ispanijos ir Lenkijos inovacijų lyderiais atveria unikalią galimybę startuoliams lengviau patekti į užsienio rinkas. Šiemet virtualioje tarptautinėje programoje bendradarbiauti kviečia net dvidešimt šešios pasaulinės įmonės, tarp kurių – ir tokios įmonių grupės iš Lietuvos, kaip „Teltonika” bei „Ignitis Grupė”. Visi, besidomintys bendradarbiavimu su korporacijomis, iki šio mėnesio pabaigos gali siūlyti biotechnologijų, žaliosios energetikos, finansų, sveikatos, išmaniųjų miestų, prekybos ir pramonės 4.0 sprendimus.
Startuoliai
Startuoliai / Pranešimo autorių nuotr.

Įsitraukė tris kartus daugiau korporacijų iš Lietuvos

Kauno mokslo ir technologijų parko direktorius Paulius Nezabitauskas džiaugiasi, kad šiemet bendradarbiavimo su startuoliais programoje dalyvauti sutiko net vienuolika didelių korporacijų iš Lietuvos. Tai yra tris kartus didesnis skaičius nei pernai rudenį vykusios sesijos metu.

„Augantys skaičiai rodo, kad nacionaliniu ir tarptautiniu mastu komercinę veiklą vykdančios įmonės yra linkusios bendradarbiauti su startuoliais. Tačiau tai nėra toks paprastas procesas. Juk korporacijų ir startuolių verslo modeliai ir greitis, veiklumas organizacijos struktūros bei kultūros skiriasi, todėl dažnai abi pusės tarpusavyje nesusikalba. Tad programa ir yra skirta išmokti startuoliams ir korporacijoms kurti technologijas kartu”, – pasakoja P.Nezabitauskas.

Keturis iššūkius sveikatos ir pramonės 4.0 srityse pasiūliusi viena didžiausių Lietuvos korporacijų „Teltonika” yra puikus pavyzdys startuoliams, kaip įveikti įvairius iššūkius. Pernai metais, nepaisant pasaulinės pandemijos, įmonių grupė išlaikė didesnį nei 30 proc. augimą. Pasak įmonių grupės „Teltonika” įkūrėjo ir prezidento Arvydo Paukščio, augimas nėra atsitiktinis dalykas.

„Turi būti ne tik noras augti, bet ir sukurtos priemonės ir resursai tam augimui pasiekti. Tai – ne per vienerius metus sukurtas įdirbis. Mūsų veikla stipriai diversifikuota, tiek produktais, tiek šalimis su kuriomis dirbame, tiek klientais. O didžiausias „Teltonikos” pranašumas turėti ofisus šalia klientų. Tai ypač padėjo per šią pandemiją, kai iš Lietuvos nebuvo galimybės nuvykti pas klientus, tuomet nutolę mūsų ofisai visame pasaulyje tapo nauja galimybe augimui“, – įžvalgomis dalijasi A.Paukštys.

Ne mažiau ambicingų planų įmonių grupės vadovybė turi ir ateinančius kelerius metus. Iki 2024-ųjų Vilniuje planuojama įkurti pastatų kompleksą „Teltonika High Tech Hill“, kuriame bus įkurtos įmonių grupės laboratorijos, gamybos erdvės, pirmosios Lietuvoje daiktų interneto akademijos. Būtent visais šiais privalumais galės pasinaudoti ir startuoliai, dirbantys su įmonių grupe.

Korporacijos linkusios investuoti į pokyčių inovacijas

„Teltonika Telemedic” vadovas Martynas Osauskas atskleidžia, kad programoje įmonių grupės pateikti iššūkiai glaudžiai siejasi su pagrindiniu korporacijos tikslu padėti žmonėms ir gelbėti jų gyvybes.

„Pagal pasaulinę rinkos statistiką, kurią skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO), širdies ligos, diabetas yra bene didžiausios probleminės ligos pasaulyje. O technologijų, kurios dar labiau padėtų spręsti problemas, susijusias su šiomis ligomis – nuolat trūksta. Mūsų tikslas yra atrinkti geriausias siūlomas idėjas. Jeigu matysime, kad pateikti problemos sprendimo scenarijai yra tai, ko ieškome – mes pakviesime tą idėją vystyti toliau kartu su „Teltonika“, – teigia M. Osauskas. Anot jo, „Teltonika” yra linkusi investuoti į pokyčių inovacijas.

Į startuolių vystomus sprendimus noriai investuoja ir kita programoje dalyvaujanti įmonė – tarptautinė energetikos bendrovė „Ignitis grupė”. Pastarosios Inovacijų centro vadovas Paulius Kozlovas pasakoja, kad „Ignitis grupė“ su startuoliais bendradarbiauja ilgą laiką ir yra įsteigusi „Ignitis inovacijų fondą“, investuojantį į perspektyvius startuolius. Šis rizikos kapitalo fondas, kurį valdo „Contrarian Ventures“, šiuo metu jau yra investavęs 6.5 mln. Eur į įvairius startuolius visame pasaulyje.

„Kai kuriuos startuolių plėtojamus sprendimus netgi išbandėme savo įmonių grupėje – pradedant nuo infrastruktūrinių objektų apžiūrai skirtų naujų technologijų dronų bandymų, baigiant CO2 kompensavimo paslaugų testavimu. Šiuo metu mus labiausiai domina sprendimai, susiję su technologijomis, įgalinančiomis teikti lankstumo paslaugas. Ieškomas sprendimas turėtų apjungti ir valdyti turimus pajėgumus, atsižvelgti į vartotojo poreikius, rinkos kainas bei tuo pačiu būti paruoštas keisti apkrovas ar gamybą trumpuoju laikotarpiu pagal operatorių reikalavimus”, – lūkesčiais startuoliams dalijasi P. Kozlovas.

Šiuo metu „Scale Up Champions” tinklalapyje yra pateiktas penkiasdešimt vienas iššūkis septyniose skirtingose kategorijose. Inovacijų kūrėjai gali laisvai siūlyti sprendimus bet kurios šalies iššūkiams iki iki balandžio 29 d. Atrinktos startuolių komandos bus pakviestos į virtualų susitikimą su korporacijų vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius