Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Didžiulė „Apple“ sukauptų grynųjų pinigų suma kursto kalbas apie planuojamą milžinišką įsigijimą

Vis labiau augant „Apple“ sukauptų grynųjų pinigų sumai, vis labiau didėja ir tikimybė, kad vertingiausia pasaulio įmonė dalį šių pinigų panaudos kokiam nors milžiniškam įsigijimui, kad jos imperija neapsiribotų vien išmaniaisiais telefonais „iPhone“ ir kitais įtaisais.
„Apple“ naujovių pristatymas
„Apple“ naujovių pristatymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Įmonė šiuo metu turi daugiau kaip ketvirtadalį trilijono JAV dolerių, kurį galėtų panaudoti įsigijimams.

Rinkos dalyviams spėliojant, į ką galėtų nusitaikyti technologijų milžinė, dažniausiai minimos „Netflix“ ir „Tesla Motors“. Bet kuris iš šių sandorių būtų prasmingas, nes „Apple“ jau seniai domisi televizijos paslaugų teikimu vartotojams, o pastaruoju metu susidomėjo ir savaeigiais automobiliais.

Visgi paskutiniais mėnesiais rinkose imta kalbėti, kad „Apple“ galėtų ryžtis kur kas įspūdingesniam sandoriui ir bandyti perimti „Walt Disney“.

„Scanpix“ nuotr./„Walt Disney“ logotipas
„Scanpix“ nuotr./„Walt Disney“ logotipas

Peliukas Mikis ir „Apple“

Jeigu toks sandoris būtų įgyvendintas, pasaulyje atsirastų pirmoji įmonė, kurios vertė siektų 1 trln. JAV dolerių. Be to, susijungus „Apple“ ir „Disney“, susijungusiajai įmonei atitektų kai kurie iš sėkmingiausių pasaulyje technologijų ir pramogų prekės ženklų, įskaitant „iPhone“, „iPad“, kompiuterį „Mac“, Peliuką Mikį, Disneilendą, ESPN, „Lucasfilm“, „Pixar“ ir „Marvel“.

„Jeigu ir galėtų būti sandoris, kuris Silicio slėnio ir Holivudo širdyse galėtų pasėti baimę, tai būtų šis sandoris“, – neseniai parengtoje tiriamojoje ataskaitoje, kurioje buvo įvertinta „Apple“ ir „Disney“ susijungimo logika, parašė „RBC Capital Markets“ analitikas Amitas Daryananis.

„Apple“ nesvarsto konkrečių įmonių, kurias galėtų įsigyti, tačiau vertina galimybes įvairiose srityse, pareiškė įmonės finansų direktorius Luca Maestris.

„Vertiname bet kokio dydžio įsigijimus, taigi pamatysime, kas bus toliau“, – pareiškė jis interviu agentūrai „Associated Press“.

Iš „Disney“ elgesio nematyti jokių ženklų, kad įmonė ieškotų pirkėjo, tačiau biržinės įmonės privalo svarstyti visus perėmimo pasiūlymus.

Įsigyti „Disney“ būtų brangu. A. Daryananio skaičiavimais, „Apple“ tektų sumokėti po 157 JAV dolerius už akciją, arba iš viso maždaug 250 mlrd. JAV dolerių.

„Lobių skrynia“

„Apple“ yra viena iš vos keleto įmonių, o galbūt ir vienintelė įmonė, kuri tokią sumą galėtų sumokėti iš savo kišenės. Antradienį paskelbti „Apple“ pirmojo ketvirčio veiklos rezultatai parodė, kad kovo mėnesio pabaigoje įmonės turimų grynųjų pinigų ir apyvartinių vertybinių popierių bendra vertė sudarė beveik 257 mlrd. JAV dolerių.

Prieš metus šio turto vertė sudarė 233 mlrd. JAV dolerių ir prognozuojama, kad, augant „Apple“ pelnui iš „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“, taip pat iš susijusių taikomųjų programų ir paslaugų, ji toliau didės. Praėjusį ketvirtį „Apple“ pelnas padidėjo beveik 5 proc. iki 11 mlrd. JAV dolerių, o įplaukos taip pat išaugo maždaug 5 proc. iki beveik 53 mlrd. JAV dolerių.

Pastaraisiais metais nemažą turimų grynųjų pinigų dalį „Apple“ išdalydavo savo akcininkams. Antradienį įmonė paskelbė planuojanti ketvirčio dividendus padidinti daugiau kaip 10 proc. iki 63 centų akcijai. Be to, nuo 2012 metų savo akcijų išpirkimui „Apple“ išleido 151 mlrd. JAV dolerių.

Lėtėjantis išmaniųjų telefonų pardavimų augimas

Tačiau A. Daryananis ir kiti analitikai mano, kad „Apple“ reikėtų įgyvendinti brangesnį įsigijimą ir taip sumažinti priklausomybė nuo „iPhone“, nes išmaniųjų telefonų pardavimų augimas lėtėja.

Praėjusį ketvirtį „iPhone“ pardavimai ūgtelėjo vos 1 procentu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raudonas iPhone
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raudonas iPhone

Daugeliui investuotojų taip pat rūpi tai, kad „Apple“ dėl išmaniųjų telefonų rinkos svyravimų tapo pernelyg pažeidžiama, daugiausia dėl to, kad nuo 2011 metų, kai mirė Steve Jobsas, vienas iš jos steigėjų ir jos generalinis direktorius, įmonei nepavyko rinkoje pristatyti nė vieno produkto, kuris taptų hitu. Paskutinė didelė „Apple“ sėkmė – „iPad“ – pasirodė 2010 metais, tačiau šio planšetinio kompiuterio pardavimai mažėja jau daugiau kaip trejus metus.

Tuo tarpu „iPhone“ praėjusį ketvirtį teko beveik du trečdaliai „Apple“ įplaukų.

Svarstyti didelį įsigijimą „Apple“ gali paskatinti ir Donaldo Trumpo administracija, anksčiau žadėjusi taikyti mažesnį mokestį korporacijų lėšoms, kurios iš užsienio būtų perkeltos į Jungtines Valstijas. „Apple“ vadovas Timas Cookas yra pareiškęs, kad tuo atveju, jeigu toks mokestis bus sumažintas, įmonė svarstys galimybę perkelti į JAV didžiąją dalį didesnės nei 230 mlrd. JAV dolerių sumos, kurią įmonė šiuo metu laiko užsienio šalyse, taigi jai bus paprasčiau finansuoti didžiulį sandorį Jungtinėse Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius