-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dumpių sąvartyno augimą pristabdys nauja aikštelė

Klaipėdos rajone esančio Dumpių sąvartyno kalno augimą turėtų pristabdyti nauja aikštelė, skirta apdoroti sudegintų atliekų šlaką ir didžiąsias atliekas.
Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone
Dumpių sąvartynas Klaipėdos rajone / Aurelijos Jašinskienės/15min nuotr.

Rugsėjo mėnesio duomenimis, į Dumpių sąvartyną per dieną atvežama apie 300 tonų komunalinių atliekų ir apie 200 tonų statybinių bei pramoninių atliekų. Šios nukeliauja ant sąvartyno kaupo. Iš kelių kilometrų matomo Dumpių sąvartyno kalno aukštis jau siekia 27 metrus. Nustatyta, kad leistinas jo aukštis gali siekti 35 metrus.

Naujai aikštelei – 1,8 mln. eurų

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras vis ieško būdų, kaip sumažinti atliekų kiekį, patenkantį į sąvartyno kaupą. Planuojama įrengti naują aikštelę, kurioje būtų sandėliuojamas šlakas – mineralinė medžiaga, likusi po atliekų deginimo „Fortum“ gamykloje. Šiuo metu apie 90 proc. komunalinių atliekų po mechaninio rūšiavimo yra sudeginama. Skaičiuojama, kad sudeginus toną atliekų lieka apie 200 kilogramų šlako.

„Ši medžiaga dabar vežama ir pilama ant kaupo. Už tai mes jau buvome baudžiami, tačiau per teismus išsikovojome leidimą sandėliuoti šlaką ant kalno“, – pasakojo KRATC Atliekų tvarkymo skyriaus vedėjas Viačeslavas Kinderis.

KRATC vienintelė Lietuvoje turi mechaninio rūšiavimo gamyklą. Tik 8–10 proc. atliekų po rūšiavimo patenka į sąvartyną. Praėjusiais metais šis rodiklis buvo dar geresnis – 7 proc.

„Į „Fortum“ gamyklą negali iškeliauti su bendru komunalinių atliekų srautu atkeliavusios atliekos, tokios kaip baldai, pramoninės atliekos. Dabar jos „laidojamos“ sąvartyne. Sąvartyno mokestis vis auga ir ateityje gali kilti nuo 5 iki 50“, – teigė V.Kinderis. Skaičiuojama, kad vien baldų į sąvartyną pakliūva apie 15 tūkst. tonų.

Naujoje aikštelėje šios atliekos būtų apdorojamos: smulkinamos, atskiriamos netinkamos deginti detalės. Aikštelės įrengimas kainuos apie 1,8 mln. eurų.

Kovoje su kvapais – naujos priemonės

„Komunalinių atliekų be kvapo nebūna – tai faktas. Mes to neišvengsime. Išrūšiuotos atliekos, tinkamos deginimo gamyklai, kurį laiką sandėliuojamos pas mus. Iš čia ir sklinda intensyvesnis kvapas, tačiau prasto kvapo ant kalno nejusi tikrai, kaip dažnai klaidingai galvojama“, – tikino V.Kinderis.

Tačiau ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro daryti kvapų tyrimai parodė, jog KRATC atliekų sandėliavimo aikštelėje kvapas bene 100 kartų mažiau intensyvus nei greta esančių įmonių.

KRATC per metus yra įdiegęs papildomų priemonių prastam kvapui numalšinti. Be biofiltro, sudėtos užuolaidos, mažinančios iš rūšiavimo gamyklos sklindantį kvapą. Naudojamos mikrobiologinės priemonės – specialūs probiotikai, daugybę kartų sumažinantys kvapus. Patalpose sumontuotas ozonatorius – ozoną gaminantis aparatas – taip pat dezinfekuojantis prastą kvapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius