-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Muskas žada „Tesla“ paversti uždarąja akcine bendrove

Prieštaringasis elektromobilių gamintojo „Tesla“ generalinis direktorius Elonas Muskas antradienį paskelbė svarstantis galimybę savo įmonę paversti uždarąja akcine bendrove bei nustoti prekiauti akcijomis viešai.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip sako E.Muskas, tapus uždarąja akcine bendrove būtų išvengta ketvirčio finansinių ataskaitų skelbimo ciklo, dėl ko įmonė galėtų koncentruotis į trumpalaikius tikslus.

E.Muskas pridūrė tapimą uždarąja akcine bendrove laikąs „teisingiausiu keliu į priekį“, bet čia pat akcentavo, kad įmonės valdymo formos pakeitimas priklausys nuo akcininkų palaikymo.

„Tesla“ akcijos antradienio prekybos sesiją baigė su 11 proc. prieaugiu, ties 379,57 JAV dolerio už vieną akciją. Sesijos viduryje „Tesla“ akcijų prekyba buvo sustabdyta maždaug 90-iai minučių, kuomet savo idėją E. Muskas paskelbė trumpoje „Twitter“ žinutėje.

Pirmoje žinutėje buvo teigiama, kad „Tesla“ jau užsitikrino lėšas sandoriui, kuris vieną bendrovės akciją įvertintų 420 JAV doleriais. Už tokią kainą bendra „Tesla“ sandorio vertė sudarytų daugiau nei 71 mlrd. JAV dolerių.

Tokio dydžio svertinis išpirkimas – naudojant skolą – triuškinančiai pralenktų ankstesnį rekordą, kuomet 2007 metais KKR ir TPG vadovaujamas verslo konsorciumas už 44 mlrd. JAV dolerių įsigijo elektros tiekėją „TXU Corp“.

Prieš pat E. Musko žinutes tviteryje leidinys „Financial Times“ taip pat paskelbė, kad valstybinis Saudo Arabijos turto fondas nusipirko 3-5 proc. „Tesla“ akcijų.

„Tesla“ susilaukia didžiulio spaudimo didinti elektromobilio „Model 3“ gamybos apimtis. Šis automobilis yra pirmasis bendrovės bandymas taikytis į prieinamesnių automobilių rinką.

Prieštaringa figūra

E.Muskas anksčiau jau aptarinėjo galimybę pakeisti „Tesla“ valdymo būdą į uždarąją akcinę bendrovę kaip priemonę pasiekti ilgalaikio augimo tikslus.

„Tesla“ akcininkas Quintas Tatro, vykdantysis „Joule Financial“ direktorius, gyrė E.Musko idėją ir vadino ją „nuostabia“. Jis pridūrė, kad E.Muskui „nusibodo kovoti su visomis problemomis, kurios ateina valdant akcinę bendrovę“.

„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas ir Grimes
„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas ir Grimes

E.Muskas Volstrite yra prieštaringai vertinama figūra – palaikytojai jį vadina vizionieriuimi, panašiu į legendinį „Apple“ įkūrėją Steve'ą Jobsą, bet kritikai pabrėžia temperamentingą ir dažnai gluminantį jo elgesį.

Įdomu tai, kad E.Musko pranešimas apie galimą „Tesla“ pavertimą uždarąja akcine bendrove buvo publikuotas dar nesibaigus Volstrito akcijų prekybai, nors paprastai įmonės tokius pranešimus atlieka ne prekybos valandomis.

Rugpjūčio 1 dieną paskelbtoje finansinėje ataskaitoje „Tesla“ patvirtino, kad „Model 3“ gamybos apimčių augimas artėja prie nustatytų tikslų.

Nuo to laiko bendrovės akcijos kilo stipriai aukštyn, bet E.Muskas toliau rodė nepasitenkinimą kritikais bei smarkiai sukritikavo investuotojus, kurie atliko statymus, jog „Tesla“ akcijų kursas kris žemyn. Trumpame vaizdo įraše „YouTube“ platformoje E.Muskas tokių investuotojų veiksmus palygino su Adolfo Hitlerio paskutinėmis dienomis.

Šį požiūrio tašką E.Muskas išreiškė ir antradienį sakydamas, kad „Tesla“ pavertimas uždarąja akcine bendrove užtikrins efektyvesnį įmonės valdymą. Darbuotojams išsiųstame elektroniniame laiške jis pabrėžia, kad „buvimas akcine bendrove reiškia, jog atsiranda didelis kiekis žmonių, kurie jaučia poreikį pulti įmonę“.

„Esu labai dėkingas „Tesla“ akcininkams. Užtikrinsiu jų gerovę bet kokiu atveju“, – rašė E.Muskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius