Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonominių iššūkių akivaizdoje mažėja darbo pasiūlymų, daugėja kandidatų į vieną darbo vietą

Dėl išaugusių energijos kainų dalis įmonių ne tik trumpina darbo laiką, bet ir atsargiau planuoja ateitį ieškodamos darbuotojų. Pastaruoju metu pastebimas ne tik darbo skelbimų sumažėjimas, bet ir didesnis kandidatų skaičius, tenkantis vienai darbo vietai.
Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas
Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Skelbimų mažėja

Mažėjantį darbo pasiūlymų skaičių pastebi „CV-Online“ ryšių su visuomene specialistė Rita Karavaitienė. Pasak jos, sumažėjęs darbo pasiūlymų skaičius rodo įmonių atsargumą ieškant darbuotojų bei planuojant ateitį.

O sumažėjus darbo pasiūlymų skaičiui, daugėja kandidatuojančių į vieną darbo vietą skaičius.

„Įmonėms gaunasi didesnis pasirinkimas iš kandidatuojančių“, –komentuoja R.Karavaitienė.

Personalo atrankos kompanijos „CV-Online” marketingo vadovė Rita Karavaitienė
Personalo atrankos kompanijos „CV-Online” marketingo vadovė Rita Karavaitienė

Tokią pačią tendenciją pastebi ir portalo „CV bankas“ vadovas Tomas Toleikis: rugsėjo mėnesį darbdaviai paskelbė 15 proc. mažiau skelbimų negu prieš metus.

„Praėjusiais metais darbo rinka buvo kaip niekad „karšta“. Turėjome net 100 proc. siekiantį darbo skelbimų skaičiaus augimą ir rekordinį darbdavių aktyvumą. Atsižvelgiant į tai, net ir 15 proc. sumažėjęs aktyvumas yra aukštas“, – teigia T.Toleikis.

Užimtumo tarnybos darbo rinkos pirmojo pusmečio apžvalga rodo, kad labiausiai darbo pasiūlymų skaičius sumažėjo įrenginių ir mašinų operatorių grupėje. Mažiau buvo įregistruota laisvų darbo vietų vairuotojams, gamybos, žemės darbų mašinų operatoriams.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas

Specialistų ir įstaigų tarnautojų grupėse mažesnės įsidarbinimo galimybės pirkimo specialistams, sandėliavimo, gamybos ir statybos darbų meistrams ir brigadininkams.

Meno srities specialistų paklausa apskritai nėra didelė. Užimtumo tarnyboje pirmąjį pusmetį buvo registruotos 77 laisvos darbo vietos, priskiriamos kūrybinių darbuotojų ir atlikėjų grupei. Ieškota restauratorių, aktorių, scenos režisieriaus, garso režisieriaus, koncertų organizatorių, choreografų ir kt. Taip pat 65 darbo pasiūlymai skirti produktų ir drabužių dizaineriams – ieškota baldų, drabužių, pakuočių ir kt. dizainerių.

Paklausiausių kandidatų – mažiausiai

Darbo rinkoje ir toliau pastebimas kandidatų bei ieškančiųjų darbuotojų neatitikimas. Paklausiausios sritys sulaukia mažiausiai kandidatų.

R.Karavaitienė nurodo, kad daugiausiai darbo pasiūlymų šiuo metu yra informacinių technologijų, paslaugų, finansų, gamybos srities darbuotojams. T.Toleikis priduria, kad darbo pasiūlymų nemažai ir prekybos srityje.

123RF.com nuotr./Programavimas
123RF.com nuotr./Programavimas

Tačiau šios sritys nepritraukia daugiausiai kandidatų. „CV online“ ryšių su visuomene specialistės teigimu, daugiausiai kandidatų tenka marketingo, žiniasklaidos, viešųjų ryšių, pardavimų, žmogiškųjų išteklių, socialinės rūpybos, administravimo ir kultūros srityse.

„Visiškai priešingai nei tai, ko ieško darbdaviai“, – komentuoja R.Karavaitienė.

Portalo „CV bankas“ duomenimis, daugiausiai kandidatų vienam skelbimui tenka administravimo/darbų saugos srities pasiūlymams – 51. Žiniasklaidos/komunikacijos srityje vienas pasiūlymas sulaukia vidutiniškai 44 kandidatų. Dizaino bei architektūros srityje darbuotojų ieškančios įmonės sulaukia vidutiniškai 43 kandidatų. Klientų aptarnavimo/paslaugų bei marketingo/reklamos srityje vidutinis kandidatų skaičius skelbimui siekia 40.

Mažiausiai kandidatų sulaukia žemės ūkio srities pasiūlymai – 15, valstybės tarnyba – 14 bei energetikos/elektronikos, inžinerijos/mechanikos ir statybos sričių darbuotojų ieškančios įmonės - vidutiniškai po 13 kandidatų.

Bedarbių mažėja

Vis dėlto teigiama tendencija, kad nedarbas toliau mažėja.

Užimtumo tarnybos duomenimis, spalio 1 d. šalyje buvo registruota 142 tūkst. darbo neturinčių asmenų. Tai – 5,3 proc. (8 tūkst.) mažiau nei prieš mėnesį. Palyginti su 2021 m. spalio 1 d., jų skaičius mažėjo net 27,2 proc. (53,2 tūkst.).

Rugsėjį registruotas nedarbas šalyje taip pat mažėjo. Praeitą mėnesį jis krito 0,5 proc. punkto iki 8,1 proc. Tuo pačiu metu pernai darbo neturintys asmenys sudarė 11,3 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Beje, nors nedarbas šalyje mažėjo, į Užimtumo tarnybą kreipėsi daugiau asmenų negu praeitais metais. Rugsėjį į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius kreipėsi 27 tūkst. bedarbių – 24,3 proc. daugiau nei rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius