Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Energesman“ vadovas Ignas Stankovičius: „Atliekų tvarkymo rinkoje vyksta interesų grupių kova“

Vienintelė Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos konkurse likusi bendrovė „Energesman“ visuomenei pristatė savo įmonę ir jos partnerius. „Energesman“ vadovas I.Stankovičius teigė, jog lieka vis mažiau laiko statybų darbams, todėl procedūroms užsitęsus gamyklos projektas gali atsidurti aklavietėje. Pasak jo, tuo suinteresuotos su šiukšlių deginimu susijusios verslo grupės.
Bendrovės „Energesman“spaudos konferencija
Bendrovės „Energesman“ vadovas Ignas Stankovičius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis projektas turi būti pabaigtas iki 2015 m. rugsėjo 1 d. Diskutavome, kiek realu suspėti. Mums buvo pasiūlytas 26 mėnesių terminas, pagal kurį ir planavome darbus. Jei sutarties pasirašymas užsitęstų, rizikos labai padidėtų. Darbai priklauso nuo gamtinių sąlygų. Tačiau su jomis galima susitvarkyti. Bet jei užstrigtų derinimas, tai gali būti kur kas didesnė problema“, – sakė I.Stankovičius.

Kol kas pirkimo tyrimo ėmėsi ne tik Viešųjų pirkimų komisija, bet ir teismai. Šiuo metu teismui komisijos sprendimą yra apskundusi bendrovė „Prime Capital“. Tačiau tai gali padaryti ir kiti konkurso dalyviai. Vykstant tyrimui ir teisminiams ginčams laikinai sustabdyti pirkimo komisijos pirmininko Egidijaus Anulio įgaliojimai.

Turi rimtą užnugarį?

„Supriešintos sena deginimo ir nauja rūšiavimo technologijos. Paklauskim, kas suinteresuotas deginti. Tada bus galima paaiškinti susidariusią padėtį“, – sakė I.Stankovičius.

Pasak jo, šiuo metu konkursas sustabdytas, tačiau įmonė pasitiki institucijomis, kurios tiria pirkimo procedūras. I.Stankovičius teigė, jog gali ateiti laikas, kai reikės iš viso atsisakyti projekto: „Turbūt ateis tas laikas, kai mums reikės pasakyti ne, nes nespėjam. Tai reiškia, jog liekam nekultūringa šalimi, kuri nesirūpina savo atliekomis.“ Sutartį tikimasi pasirašyti rugpjūčio 15 d.

Paklaustas, kaip vertina, jog kitų konkurso dalyvių pasiūlyta kaina buvo mažesnė, „Energesman“ direktorius atsakė, jog kainų palyginti neįmanoma: „Tai yra spekuliacija. Aš nežinau kitų kainų. Dabar galima sakyti, ką norime, nes vokai neatplėšti. Šis projektas telpa į reikalavimus. Vartų mokestis bus mažesnis nei kitose šalyse. Neturime garantijų, kokios atliekos ateis. Riba buvo paskaičiuota minimali.“

Jis patikslino, jog įmonės direktoriumi tapo tik prieš savaitę,  ir negalėjo atsakyti, ar ateityje gali keisti bendrovės akcijų savininkas. „Projektas yra patrauklus. Akcijos gali vaikščioti. 10 tūkst. litų „Energesman“ įstatinis kapitalas dabar skamba kaip priekaištas, tačiau tai yra normalu. Už šios įmonės stovi didelės bendrovės“, – nurodė I.Stankovičius.

Direktorius pareiškė, jog visoje Lietuvoje stringantys atliekų rūšiavimo gamyklų konkursai rodo interesų grupių kovą: „Visi atliekų konkursai stabdomi. Matau, kad supriešintos sena deginimo ir nauja rūšiavimo technologijos. Paklauskime, kas suinteresuotas deginti. Tada galima paaiškinti susidariusią padėtį.“

„Žinau visus Lietuvos prezidentus, o Rolandą Paksą pažįstu. Lietuvoje yra 3 mln. piliečių ir pažintis nėra priežastis kažką stabdyti“, – teigė V.Banys.

Konferencijoje dalyvavo ir UAB „Versina“ generalinis direktorius Vytautas Banys, anksčiau vadovavęs dabar į finansinę duobę patekusiai garsiai statybų bendrovei „Vėtrūna“. Ši bendrovė buvo nuolat siejama su partija „Tvarka ir teisingumas“, ne kartą šią politinę jėgą ir jai atstovaujančius politikus rėmė pinigais..

Paklaustas apie ryšius su po apkaltos nušalintu prezidentu, partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderiu Rolandu Paksu, V.Banys sakė: „Žinau visus Lietuvos prezidentus, o Rolandą Paksą pažįstu. Nemanau, kad tai turėtų mesti šešėlį. Lietuvoje yra 3 mln. piliečių ir pažintis nėra priežastis kažką stabdyti.“

Vokietijos bendorvės „Atzwanger SpA“ direktorius Christophas Atzwangeris pristatė savo įmonę. „Atstovauju šeimos verslui, kuris tęsiasi jau 80 metų. Pristatome vokišką kokybę. Mūsų rinka yra Vokietija ir Austrija, tačiau plečiamės į Rytų Europą. Mūsų metinė apyvarta siekia 76 mln. eurų. Per 10 metų mes pastatėme 65 panašias gamyklas į tą, kurią siekiame statyti Vilniuje. Buvome susirūpinę, kai išgirdom kaltinimus. Esam rimta bendrovė ir tikime, kad institucijos, kurios tiria konkursą, tai patvirtins“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius