-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Epso-G“ vadovas R.Zukas: bendri energetikos projektai Lenkijos interesams nekenks

Bendri Lietuvos ir Lenkijos energetikos projektai nekenks Lenkijos interesams, tikina dujų ir elektros perdavimo bendroves valdančios „Epso-G“ vadovas Rolandas Zukas.
Aukštos įtampos elektros stulpai
Aukštos įtampos elektros stulpai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos energetikos konferencijoje R.Zukas antradienį teigė, kad priešingai nei manoma, elektros tinklų sinchronizavimas ir dujų jungties (GIPL) statybos nepakenks Lenkijos energetikos sistemai.

R.Zukas taip pat sakė, jog planuojama Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos tinklų sinchronizacija nepakenks ir Lenkijos anglies pramonei.

„Lenkija penkis kartus didesnė sistema ir rinka, Lenkijos anglinių elektrinių vaidmuo ypatingai svarbus bendrai sistemai. (...) Lenkijos infrastruktūra kaip tik bus labiau išnaudojama ir grėsmė bus minimali“, – konferencijoje tvirtino R.Zukas.

Anot jo, taip pat netiesa, kad Lenkija nenori, jog būtų pastatyta dujų jungtis su Lietuva, mat tai kenktų Svinouščės suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui. R.Zukas tikino, kad Klaipėdos SGD terminalas ir Lenkijoje esantis terminalas galėtų didinti dujų sistemų lankstumą.

„Dujų energetikos jungtys sukelia lankstumo galimybes ir mažina rizikas, diversifikuojant dujų šaltinius. Tarp tų terminalų gali atsirasti dujų mainai, tiekėjai gali siūlyti geresnes sąlygas. (...) Lenkams jungtis suteiktų galimybę šiaurinę Lenkiją aprūpinti energijos molekulėmis“, – tikino „Epso-G“ vadovas.

GIPL projektas turėjo būti baigtas 2019 metais, tačiau rugsėjį Lenkija pareiškė ketinanti dėl aplinkosaugos reikalavimų keisti dujotiekio trasą ir ją tiesti iki kitos kompresorių stoties Holovčyce, netoli Baltarusijos sienos – pastaroji nuo Rembelščyznos, iki kurios buvo planuota ankstesnė trasa, nutolusi apie 150 kilometrų ir yra arčiau Lietuvos. Dėl šios priežasties projekto užbaigimo terminas buvo nukeltas iki 2021 metų – dėl to buvo nutraukti paskelbti dujotiekio statybos ir vamzdžių pirkimo konkursai.

Anksčiau skaičiuota, kad bendra GIPL projekto vertė siekia 558 mln. eurų, iš jų investicijos Lietuvoje – 136 mln. eurų, o Lenkijoje – 422 mln. eurų.

Lietuva ir Lenkija netrukus turėtų pradėti derybas dėl vieno svarbiausių dešimtmečio energetikos projektų – Baltijos šalių elektrostinklų sinchronizavimo su kontinentine Europa. Dabarinžinerijos ir konsultacijų bendrovė „Sweco Lietuva“ rengia sinchronizavimo studiją, panaudojant Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtį „LitPol Link“.

Šiemet Europos Komisijos Jungtinis tyrimų centras taip pat turi parengti studiją, kuri įvertintų sinchronizavimo per Lenkiją galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius