-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES Bendrasis Teismas patvirtino rekordinę „Google“ skirtą baudą

Europos Sąjungos (ES) Bendrasis Teismas trečiadienį didžiule teisėjų balsų persvara patvirtino rekordinę baudą, ES skirtą „Google“ dėl bendrovės sukurtos mobiliesiems telefonams skirtos operacinės sistemos „Android“ naudojimo praktikos, nors dėl techninių priežasčių šiek tiek sumažino sankciją.
„Google“
„Google“ / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 „Google“ Bauda

Pareiškime Teismas teigė, kad „iš esmės patvirtina Europos Komisijos (EK) sprendimą, teigiantį, jog „Google“ buvo nustačiusi neteisėtus apribojimus mobiliųjų įrenginių su „Android“ gamintojams“, siekdama naudos savo paieškos sistemos labui.

Visgi Teismas, peržiūrėjęs pažeidimo trukmę, nurodė, kad bauda turėtų būti šiek tiek sumažinta nuo 4,3 mlrd. eurų, kuriuos 2018 metais skyrė EK, iki 4,125 mlrd. eurų.

Bauda tebėra didžiausia visų laikų ES skirta bauda, nepaisant „Google“ argumentų, kad EK iškelta byla buvo nepagrįsta ir kad buvo klaidingai remtasi kaltinimais, jog amerikiečių milžinė telefonų su „Android“ vartotojus neteisėtai vertė naudoti jos paieškos variklį ir naršyklę „Chrome“.

Bendrovė taip pat pareiškė, kad ES nesąžiningai pro akis praleidžia „Apple“ dominuojančią padėtį, nors varžovė primeta arba teikia aiškią pirmenybę savo paslaugoms „iPhone“ telefonuose, tokioms kaip „Safari“.

„Google“ tvirtina, kad vartotojai konkuruojančias programas gali atsisiųsti kada tik panorėję ir kad klientai jokiu būdu nebuvo susieti su „Google“ produktais „Android“ įrenginiuose.

Tuo metu ES ir skundų pateikėjai teigia, jog „Android“ eros pradžioje „Google“ sudarydavo susitarimus su telefonų gamintojais, kad užgniaužtų varžovus.

„Tai rodo, kad Europos Komisija pasielgė teisingai“, – pažymėjo „FairSearch“ advokatas Thomas Vinje, kurio pradinis skundas buvo pradėtas nagrinėti 2013 metais.

„Google“ nebegali primesti savo valios telefonų gamintojams. Dabar pastarieji gali atverti savo įrenginius konkurencijai paieškos ir kitų paslaugų srityje, todėl vartotojai gali pasinaudoti didesnio pasirinkimo teikiamais pranašumais“ – pridūrė jis.

ES Bendrojo Teismo sprendimas dar nereiškia taško šioje byloje.

Abi šalys dar gali kreiptis į aukščiausią ES teismą – ES Teisingumo Teismą, kad ištartų galutinį žodį dėl baudos, kuri skyrimo metu prilygo 5 mlrd. JAV dolerių.

„Google“ jau pažymėjo esanti nusivylusi Teismo sprendimu .

„Esame nusivylę, kad Teismas nepanaikino sprendimo iki galo. „Android“ visiems suteikė daugiau, o ne mažiau pasirinkimo galimybių ir prisidėjo prie tūkstančius sėkmingų verslų Europoje ir visame pasaulyje paramos“, – sakoma trumpame bendrovės pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius