-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES ir JAV pradės derybas ginče dėl plieno ir aliuminio muitų

Europos Sąjunga (ES) ir JAV pirmadienį žengė žingsnį paliaubų prekybos konflikte link ir susitarė susėsti prie derybų stalo, kad išspręstų ginčą dėl plieno ir aliuminio muitų.
Plieno gamyba
Plieno gamyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kruopščiai suformuluotame pareiškime JAV prekybos atstovė Katherine Tai ir jos kolega iš ES Valdis Dombrovskis pranešė apie „prasidėjusias diskusijas dėl pasaulinių perteklinių plieno ir aliuminio pajėgumų problemos sprendimo“, kuriame abi pusės ketina atsižvelgti ir į Kinijos vaidmenį šios problemos eskalacijoje.

Be to, europiečiai laikinai sustabdys planus padidinti muitus JAV, pranešė ES.

2018 metų birželį buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nustatė 25 proc. muitus plienui ir 10 proc. muitus aliuminiui iš Europos, Azijos ir kitų šalių.

Briuselis į tai atsakė į 2,8 mlrd. eurų vertės muitais gerai žinomiems JAV produktams, įskaitant viskį, džinsus, apelsinų sultis ir „Harley-Davidson“ motociklus.

ES planavo padidinti muitus birželio 1 dieną, tačiau, atsižvelgdama į įtampos su dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija silpnėjimą, pareiškė ketinanti susilaikyti nuo šio žingsnio.

Mainais abi šalys susitarė pradėti dialogą dėl plieno perteklinės pasiūlos – problemos, kuri privertė sumažinti kainas, o daugiausia prie to prisidėjo Kinijos pagaminta produkcija, užliejusi pasaulinę rinką ir sukėlusi sunkumų plieno gamykloms.

Nors pareiškime nekalbama konkrečiai apie muitus, jame teigiama, kad abi pusės „sutiko vengti pokyčių šiais klausimais, kurie neigiamai veiktų dvišalę prekybą“.

Pareiškime teigiama, kad „Jungtinės Valstijos ir ES valstybės narės yra sąjungininkės ir partnerės, turinčios panašius nacionalinio saugumo interesus, kaip ir demokratinės rinkos ekonomikos“.

Šis interesų bendrumas, priduriama pareiškime, reiškia, kad „šalys gali bendradarbiauti, siekdamos skatinti aukštus standartus, spręsti bendras problemas ir priversti atsakyti tokias šalis kaip Kinija, kurios remia prekybą iškreipiančią politiką“.

Kovo mėnesį JAV ir ES sustabdė baudžiamuosius tarifus du dešimtmečius besitęsiančiame ginče dėl valstybės subsidijų orlaivių gamintojoms „Airbus“ ir „Boeing“.

Be to, pastaruoju metu sušvelnėjo JAV ir ES priešprieša dėl skaitmeninių mokesčių, kuriuos Prancūzija, Ispanija ir kitos ES valstybės įvedė JAV didžiosioms technologijų įmonėms, visoms konflikto pusėms siekiant rasti bendrą sprendimą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius