Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pavojingų gaminių sąrašo pirmose pozicijose – žaislai ir automobiliai

Europos Komisija (EK) pirmadienį paskelbė praėjusių metų ataskaitą dėl Skubių pranešimų apie pavojingus gaminius sistemos, kurioje nurodoma, kad pernai šia sistema vis dažniau naudojosi nacionalinės institucijos, kurios pateikė per 2 000 pranešimų apie pavojingus gaminius. Daugiausia rinkoje aptikta ir iš jos pašalinta pavojingų žaislų, pavyzdžiui, kelių rūšių populiariųjų suktukų, taip pat automobilių ir motociklų.
Nesaugus žaislas
Nesaugus žaislas

„Europos vartotojų apsaugos taisyklėmis užtikrinama, kad ES būtų parduodami tik saugūs gaminiai. Jeigu šių taisyklių nesilaikoma, valdžios institucijos, naudodamosi Skubių pranešimų sistema, gali greitai reaguoti ir pašalinti iš rinkos visus pavojų susižeisti keliančius gaminius. Ji leidžia užtikrinti mūsų vaikų saugumą ir užkirsti kelią tragiškoms avarijoms mūsų keliuose. Tai geras ES vartotojų apsaugos taisyklių laikymosi užtikrinimo pavyzdys. Vis dėlto dar yra daug sričių, kuriose turime užtikrinti geresnį taisyklių laikymąsi ir sudaryti sąlygas vartotojams naudotis savo teisėmis. Būtent to siekiama Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkiniu“, – ataskaitos rezultatus pakomentavo už teisingumą, vartotojų reikalus ir lyčių lygybę atsakinga Komisijos narė Vera Jourova.

Reaguojant į 2 201 pranešimą, pateiktą naudojantis minėta sistema, imtasi beveik 4 000 tolesnių veiksmų, pavyzdžiui, gaminiai buvo pašalinti iš rinkos. Tai rodo, kad nacionalinės institucijos atidžiai vertino sistemoje pateiktus pranešimus ir ėmėsi visų reikiamų priemonių, kad užtikrintų vartotojams saugesnę rinką, nurodoma EK pranešime.

Kokie gaminiai kelia didžiausią pavojų?

Praėjusiais metais daugiausia pranešimų pateikta dėl žaislų (29 proc.), motorinių transporto priemonių (20 proc.) ir drabužių, tekstilės gaminių bei mados aksesuarų (12 proc.).

Kalbant apie riziką, pernai dažniausiai buvo pranešama apie riziką susižeisti (28 proc.) ir cheminių medžiagų keliamą riziką (22 proc.).

Kokia šių produktų kilmė?

Dauguma pavojingų gaminių, apie kuriuos pranešta naudojantis sistema, pateko iš ES nepriklausančių valstybių. Kinija buvo dažniausiai minėta kilmės šalis, tačiau dėl jos pateiktų pranešimų procentinė dalis 2017 metais buvo stabili – 53 proc., t. y. tokia pati kaip ankstesniais metais (1 155 pranešimai). Komisija ir toliau glaudžiau bendradarbiauja su Kinijos institucijomis – kartu nagrinėjami konkretūs atvejai ir vykdomi veiksmai, pavyzdžiui, keičiamasi gerąja patirtimi. Dėl Europos šalių kilmės pavojingų gaminių buvo pateikta 413 pranešimų (26 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius