Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pradėjo antimonopolinį tyrimą dėl „Google“ darbo paieškos įrankio

Europos Komisija trečiadienį pranešė pradėjusi antimonopolinį tyrimą dėl „Google“ darbo paieškos įrankio, nustačiusi interesų konflikto faktą.
„Google“
„Google“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Amerikiečių bendrovė jau ne kartą buvo tapusi kitų Europos Sąjungoje (ES) vykdytų tyrimų objektu, kurie lėmė milijardus eurų siekiančias baudas.

Europos Komisija (EK) sieks išsiaiškinti, ar „Google“ paieškos rezultatuose pirmenybė nėra teikiama pačios bendrovės darbo pasiūlymų platformai, nustumiant į šalį varžoves.

EK atstovė spaudai teigė, kad šiuo metu „vyksta išankstinis tyrimas“ dėl internetinio darbo paieškos įrankio.

Jei bus rasta pakankamai įrodymų prieš „Google“, EK galės pradėti oficialią procedūrą. Toks tyrimas galėtų lemti jau ketvirtąją baudą skaitmeninių paslaugų milžinei už tai, kas Briuselio nuomone, yra pernelyg dominuojanti padėtis rinkoje.

Kalbėdama Berlyne antradienį, už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager teigė, jog šį klausimą reikia spręsti vadovaujantis konkurencijos principu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margrethe Vestager
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margrethe Vestager

„Tai yra akivaizdus interesų konfliktas, akivaizdi pagunda pakoreguoti platformos veikimą ir teikti pirmenybę savo pačių paslaugoms prieš kitas dalyves“, – pareiškė M.Vestager.

Panaši situacija buvo susidariusi ir 2017 metų liepą, kai ES skyrė 2,42 mlrd. eurų (2,7 mlrd. JAV dolerių) baudą Kalifornijos milžinei dėl jos paslaugos „Google Shopping“ už tai, kad bendrovė naudojo savo paieškos sistemą suteikti pranašumą savo pačios siūlomoms paslaugoms.

„Šiuo metu tiriame, ar tokia pat padėtis nesusidarė ir su kitomis „Google“ paslaugomis, pavyzdžiui, su darbo paieškos įrankiu, vadinamu „Google for Jobs“, – pažymėjo M.Vestager.

„Google“ atstovas naujienų agentūrai AFP trečiadienį pareiškė: „Nuo tada, kai [„Google for Jobs“] buvo paleistas, atlikome keletą pakeitimų, kad išspręstume Europoje kilusias problemas. Rasti darbą nėra nelengva, todėl mes bendradarbiavome su darbdaviais, kad patobulintume siūlomą įrankį.“

Komisijos atstovė pakomentavo ankstesnius „Google“ siūlomų paslaugų tyrimus, sakydama, kad „Komisija nustatė, jog skirtingos specializuotos paslaugos turi tam tikrų bendrų dalykų, tačiau jos taip pat turi reikšmingų skirtumų. Turime įvertinti kiekvieną atskirai.“

2018 metų liepą ES už „antimonopolinius“ pažeidimus, susijusius su išmaniųjų telefonų „Android“ operacine sistema, bendrovei „Google“ skyrė 4,34 mlrd. eurų baudą.

Kovo mėnesį „Google“ buvo skirta 1,49 mlrd. eurų baudą už trečiųjų šalių svetainėms taikytus paieškos ir reklamos apribojimus „AdSense“ reklamos platformoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius