Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES „rimtai susirūpinusi“ dėl Kijevo sprendimo atleisti „Naftogaz“ vadovą

Europos Sąjunga yra „rimtai susirūpinusi“ dėl Ukrainos vyriausybės sprendimo atleisti į reformas linkusį didžiausios valstybinės naftos ir dujų bendrovės „Naftogaz“ vadovą, penktadienį pareiškė vienas bloko atstovas.
„Naftogaz“
„Naftogaz“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos ministrų kabinetas trečiadienį atleido „Naftogaz“ vadovą Andrijų Koboljevą, dėl savo politikos skaidrumo link sulaukusį paramos tarp Vakarų investuotojų. Ministrai taip pat nušalino nuo pareigų visus bendrovės stebėtojų tarybos narius.

ES atstovas Peteris Stano sakė, jog Briuseliui šis žingsnis kelia „rimtą susirūpinimą“.

„Raginame Ukrainos vadovus užtikrinti, kad sprendimai dėl valstybinių bendrovių valdymo būtų priimami visiškai laikantis pripažintų įmonių valdymo standartų pagrindinių principų“, – pabrėžė jis.

Ukrainiečių vyriausybė pareiškė, kad A.Koboljevas, gerai žinomas dėl to, kad teisinėje kovoje su Rusijos energetikos milžine „Gazprom“ nuvedė „Naftogaz“ prie pergalės, buvo atleistas dėl bendrovės pernai patirtų 19 mlrd. grivinų (567 mln. eurų) nuostolių.

„Naftogaz“ pasmerkė šį sprendimą ir pavadino jį paskatintu politinių motyvų, atkreipdama dėmesį, kad bendrovė pernai į valstybės biudžetą įnešė daugiau nei 5 mlrd. dolerių (4,1 mlrd. eurų).

A.Koboljevas padėjo Ukrainai sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, Maskvai 2014 metais aneksavus Krymą ir įsiplieskus karui su prorusiškais separatistais šalies rytuose.

Vašingtonas, kartu su Briuseliu palaikantis Ukrainą tęsiantis jos konfliktui su Rusija, taip pat sukritikavo sprendimą atleisti A.Koboljevą. JAV teigimu, toks žingsnis tolygus „sąžiningos ir skaidrios įmonių valdymo praktikos nepaisymui“.

Ukraina yra labai priklausoma nuo tarptautinių paskolų, suteikiamų tokių institucijų kaip Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Ši institucija yra išskyrusi Kijevui lėšų su sąlyga, kad bus įgyvendintos reformos korupcijai pažaboti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius