Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES teismas panaikino sprendimą dėl „Starbucks“ mokesčių, bet atmetė „Fiat“ skundą

Europos Sąjungos (ES) Bendrasis Teismas antradienį panaikino Briuselio sprendimą, pagal kurį „Starbucks“ Nyderlandams turi sumokėti 30 mln. eurų mokesčių, nes Europos reguliavimo institucijos, Teismo nuomone, nesugebėjo įrodyti, jog didžiausiam pasaulyje kavinių tinklui buvo suteikta neteisėta valstybės pagalba.
„Starbucks“ gėrimo puodelis
„Starbucks“ gėrimo puodelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau kitame nuosprendyje Teismas patvirtino 2015 metais priimtą panašų Komisijos sprendimą, pagal kurį automobilių gamintojai „Fiat“ liepiama sumokėti tokią pat sumą Liuksemburgui.

„Scanpix“ nuotr./„Fiat Chrysler“
„Scanpix“ nuotr./„Fiat Chrysler“

Bendrojo Teismo priimti sprendimai dar gali būti apskųsti ES aukščiausios instancijos teisme – ES Teisingumo Teisme.

„Bendrasis Teismas panaikina Komisijos sprendimą dėl pagalbos priemonės, kurią Nyderlandai suteikė „Starbucks“, – nurodoma Teismo pranešime.

„Komisija nesugebėjo įrodyti, jog „Starbucks“ buvo suteiktas pranašumas“, – pridūrė Teismas.

Teismo išnagrinėti Komisijos sprendimai dėl „Starbucks“ ir „Fiat“ buvo priimti tuo metu, kai už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Margrethe Vestager tik pradėjo kovą su valstybėmis narėmis, kurios su tarptautinėmis bendrovėmis buvo sudariusios susitarimus dėl palankesnio apmokestinimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eurokomisarė Margrethe Vestager
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eurokomisarė Margrethe Vestager

M.Vestager tuomet pareiškė, jog Nyderlandų vyriausybė turi susigrąžinti iš „Starbucks“ mokesčių nepriemoką, nes neteisėtai leido bendrovei taikyti sudėtingą sistemą, kuri jai leido savo pajamas mokesčių tikslais perkelti į užsienį.

„Džiaugiuosi, jog Europos Komisijos byla prieš „Starbucks“ ir Nyderlandus dėl valstybės pagalbos buvo išaiškinta“, – pareiškė Nyderlandų finansų ministro pavaduotojas Menno Snelas.

„Šis sprendimas įrodo, jog Nyderlandų mokesčių inspekcija su „Starbucks“ elgėsi kaip su bet kokia kita bendrove – nei geriau, nei kitaip“, – pridūrė jis.

Bendrojo Teismo priimti priešingi sprendimai neabejotinai rūpės JAV technologijų milžinei „Apple“, kuriai 2016 metais buvo liepta Airijai sumokėti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių. Tas Komisijos sprendimas taip pat keliauja per ES teismus.

Įvairios ES valstybės narės, kaip antai Belgija, Airija, Liuksemburgas ir Nyderlandai, daugelį metų stengėsi pritraukti kuo daugiau tarptautinių bendrovių, kurioms siūlė itin palankias apmokestinimo sąlygas mainais už naujas darbo vietas ir investicijas.

Tai išaiškėjo 2014 metais, kai kilo vadinamasis „LuxLeaks“ skandalas. Tuomet iš nutekintų dokumentų paaiškėjo, jog mažytė Liuksemburgo hercogystė, kai jos premjeras buvo dabartinis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, šimtams tarptautinių bendrovių taikė milijardų JAV dolerių vertės mokestines lengvatas.

Briuselis taip pat yra liepęs Liuksemburgui susigrąžinti 250 mln. eurų iš „Amazon“ ir 120 mln. eurų iš Prancūzijos energetikos milžinės „Engie“.

Komisija taip pat nagrinėja mokestinius susitarimus su „Ikea“ ir „Nike“ Nyderlanduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius