-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

ES toliau gina sutarčių dėl vakcinų nuo COVID-19 įsigijimo konfidencialumą

Europos Sąjunga savo sutarčių su vakcinų nuo „COVID-19“ gamintojais detales laikys paslaptyje, kol vyksta derybos su bendrovėmis, ketvirtadienį pranešė už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kyriakides.
Pacientų ir darbuotojų skiepijimas Kauno klinikose
Vakcina / Kauno klinikų nuotr.

„Mus saisto sutarties sąlygos dėl sandorių konfidencialumo, todėl bet kokios konfidencialios informacijos atskleidimas šiuo metu pakenktų vykstančioms mūsų deryboms su bendrovėmis“, – Europos Parlamento nariams sakė S.Kyriakides.

Europos Komisija iš anksto susitarė arba veda derybas vakcinų įsigijimo su septyniais patikrintų arba perspektyvių vakcinų nuo COVID-19 gamintojais.

Asmeninio archyvo nuotr./Stella Kyriakides
Asmeninio archyvo nuotr./Stella Kyriakides

Bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ bei „Moderna“ pagamintoms dviem vakcinoms jau duotas leidimas platinti Europos Sąjungoje. Komisija tikisi, kad tokių leidimų bus išduota ir daugiau.

Bendrija jau pasirašė išankstinio užsakymo sutartis 2 mlrd. vakcinos dozių įsigijimui. Šio kiekio užtektų dukart paskiepyti visus 450 mln. Bendrijos gyventojų, nes daugumos vakcinų veiksmingumu užtikrinti reikia dviejų dozių, suleidžiant preparatą kelių savaičių intervalu.

Tačiau lėtai vykstanti skiepijimo kampanija ES narėse bei slaptumas, gaubiantis sutarčių sąlygas, didina politinį spaudimą nacionalinėms vyriausybėms ir EK.

S.Kyriakides patikino, kad konfidencialumo sąlygų yra laikomasi laikinai.

„Atėjus tinkamam laikui, atsižvelgdami į sutartinius apribojimus, apsvarstysime galimybę padaryti informaciją apie šias sutartis prieinama paskirtiems Parlamento nariams tam tikra tvarka... kai baigsis dabar vykstančios slaptos derybos“, – sakė ji.

S.Kyriakides pridūrė, kad konfidencialumas yra ES strategijos, kuria siekiama ekonomiškai geriausio rezultato, dalis.

Išskaidė riziką

27 ES narių vardu vykstančios ir su jomis derinamos derybos „mažina kainą ir suteikia mums tvirtesnę derybinę poziciją“, tvirtino ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

ES jau pasirašė sutartis dėl vakcinų įsigijimo su „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“, „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“, „Sanofi-GSk“ ir „Curevac“. Šiuo metu vyksta derybos su bendrove „Novavax“.

Vokietijos žiniasklaida kritikuoja EK, kad ši planuoja iš Vokietijos įmonių „BioNTech“ ir „Curevac“ įsigyti mažesnį kiekį COVID-19 vakcinos ir daugiau jos įsigyti iš prancūzų grupės „Sanofi-GSK“.

„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./„Cure Vac“ vakcina
„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./„Cure Vac“ vakcina

Tačiau S.Kyriakides tai griežtai paneigė, sakydama, kad derybos dėl vakcijų įsigijimo buvo pradėtos praėjusių metų pradžioje, kai dar nebuvo jokių duomenų, kurios iš kuriamų vakcinų pasirodys esančios veiksmingos.

Pasak jos, Europa išsklaidė riziką ir „nesudėjo visų kiaušinių į vieną krepšį“, be to, išankstinio užsakymo sutartys buvo sudarytos susitarus su ES narėmis.

Sutartyje su „Sanofi-GSK“ kalbama apie „vakcinos tipą, laiko terminus, kainą, saugios masinės gamybos ir platinimo pajėgumų įrodymą, taip pat [sutarties šalių] atsakomybę“, nurodė ES komisarė.

„Valstybių narių pozicija dėl šios vakcinos niekaip nesusijusi su faktu, kad ji gaminama Prancūzijoje“, – kalbėjo S.Kyriakides.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius