Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 08 28 /11:59

Pagal europinę sutartį Lietuva gaus 1,8 mln. koronaviruso vakcinų

Estija šią savaitę pasirašė preliminarią sutartį dėl koronaviruso vakcinos pirkimo iš farmacijos milžinės „AstraZeneca“, pranešė šalies žiniasklaida. Lietuva apie tokią sutartį dar neskelbia, bet sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad šalį turėtų pasiekti 1,8 mln. šios įmonės teikiamų vakcinų.
Koronavirusas
Koronavirusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Estijos visuomeninis transliuotojas trečiadienį nurodė, kad su Jungtinės Karalystės įmone „AstraZeneca“ pasirašė sutartį dėl 1,33 mln. vakcinos dozių – jos pakaktų paskiepyti 665 tūkst. žmonių.

Ši vakcina šiuo metu bandoma Oksfordo universitete, o „AstraZeneca“ tikisi jau kitų metų pradžioje kreiptis į priežiūros institucijas vaisto patvirtinimo.

Europos Komisija yra pasirašiusi išankstinį susitarimą įsigyti 400 mln. dozių šių vakcinų. Pagal šį dokumentą savo sutartį pasirašė ir Estija.

123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas
123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas

„Idealiu atveju norėtumėme gauti reikiamą dozę pusės gyventojų vakcinacijai. Pirmieji neabejotinai būtų skiepijami žmonės iš rizikos grupių – tai pagyvenę asmenys, lėtiniai ligoniai, sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos bei kitų viešųjų įstaigų darbuotojai“, – sakė Estijos socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas.

Kada Lietuva?

„AstraZeneca“ padalinio Lietuvoje vadovas Arnas Vozbutas 15min sakė neturintis duomenų, kokį kiekį vakcinos planuotų įsigyti Lietuva ir kada pasirašys sutartį. Anot jo, tokius duomenis galėtų žinoti centrinė įmonės būstinė Britanijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“

Vis dėlto ši nepateikė konkretesnių atsakymų, paklausta apie Lietuvai planuojamas pateikti vakcinas ir jų kainą, nepateikė.

„Pandemijos laikotarpiu visos Europos Sąjungos šalys turės prieigą prie potencialios vakcinos, remiantis teisingais principais ir nesiekiant pelno“, – 15min sakė „AstraZeneca“ atstovė spaudai Angela Fiorin.

Pasak jos, įmonė yra įsipareigojusi bendradarbiauti su vyriausybėmis ir pagrindiniais partneriais, kad užtikrintų, jog efektyvi vakcina būtų kuriama ir patvirtinta kaip įmanoma greičiau.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga feisbuke penktadienį pranešė, kad Lietuva pagal europinę sutartį gaus 1,8 mln. vakcinų.

„Džiugu, kad esame tarp valstybių, kurios vienos pirmųjų gaus vakciną ir galės apsaugoti savo žmonių sveikatą.

Akivaizdu, kad vasaros pradžioje startavusios Europos Komisijos derybos su farmacijos kompanijomis davė apčiuopiamų rezultatų. Tad dabar lieka sulaukti, kol ji bus pagaminta ir pasieks mūsų šalį!“, – teigė ministras.

Daugiau informacijos jis turėtų pateikti per vėliau penktadienį vyksiančią spaudos konferenciją.

Europos Komisijos sutartis

Ketvirtadienį Europos Komisija paskelbė pasirašiusi sutartį su „AstraZeneca“, dėl kurios derėjosi ES valstybių narių vardu su farmacijos bendrove.

Ši sutartis bus finansuojama pagal skubios paramos priemonę.

Sutartyje numatyta, kad visos valstybės narės galės įsigyti 300 mln. bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos dozių (su galimybe papildomai įsigyti dar 100 mln. dozių) ir šios dozės bus paskirstytos proporcingai, remiantis gyventojų skaičiumi. Su „AstraZeneca“ siūloma vakcina jau atliekami klinikiniai tyrimai, skelbiama apie „daug žadančius rezultatus“, patvirtinančius vakcinos saugumą ir imunogeniškumą.

Europos Komisija tęsia diskusijas dėl panašių sutarčių su kitais vakcinų gamintojais ir sėkmingai užbaigė parengiamąsias derybas su bendrovėmis „Sanofi-GSK“, „Johnson & Johnson“, „CureVac“ ir „Moderna“.

Lietuvoje COVID-19 iš viso nustatyta 2810 asmenims, iš jų tebeserga 895.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje