-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija: „MasterCard“ galėjo piktnaudžiauti nustatant tarpbankinius mokesčius

Viena didžiausių pasaulyje mokėjimų sistemos operatorių „MasterCard“ galėjo piktnaudžiauti nustatant tarpbankinius mokesčius ir taip pažeisdama Europos Sąjungos (ES) antimonopolines taisykles riboti skirtingų šalių bankų tarpusavio konkurenciją, teigia Europos Komisija (EK).
„MasterCard“ ir „Visa“ logotipai
„MasterCard“ ir „Visa“ logotipai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Daugelis vartotojų kasdien naudojasi mokėjimo kortelėmis pirkdami maisto produktus, drabužius, taip pat apsipirkdami internetu. Šiuo metu įtariame, kad „MasterCard“ dirbtinai didina mokėjimo kortelėmis išlaidas, todėl nukenčia ES vartotojai ir mažmenininkai. Turime abejonių dėl „MasterCard“ taisyklių, taikomų tarptautinėms operacijoms ES viduje, taip pat dėl mokesčių, taikomų mažmenininkams už gaunamus mokėjimus, atliktus už Europos ribų išduotomis kortelėmis“, – pranešime spaudai sakė už konkurencijos politiką atsakinga EK narė Margrethe Vestage.

Anot jos, mokėjimams kortele bendrojoje rinkoje tenka esminis vaidmuo tiek tais atvejais, kai apsiperkama šalies viduje, tiek perkant užsienyje arba internetu. Mokėjimai kortele sudaro daugiau kaip 40 proc. Europos vartotojų ir įmonių kasmet atliekamų mokėjimų ne grynaisiais pinigais.

Mokėjimai kortele sudaro daugiau kaip 40 proc. Europos vartotojų ir įmonių kasmet atliekamų mokėjimų ne grynaisiais pinigais.

Dėl šių įtarimų EK nusiuntė „MasterCard“ prieštaravimo pareiškimą. Ar „MasterCard“ bus skirta bauda, EK spręs gavusi mokėjimų sistemos operatorės atsakymus ir pratęsusi svarstymą.

Prieštaravimo pareiškime išdėstyta EK preliminari nuomonė, kad dėl „MasterCard“ taisyklių bankai negali taikyti mažesnių tarpbankinių mokesčių mažmenininkams, įsisteigusiems kitose Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybėse.

Taip pat teigiama, kad „MasterCard“ tarpbankiniai mokesčiai už operacijas ES naudojant kituose pasaulio regionuose išduotas „MasterCard“ korteles nustatyti dirbtinai pakėlus minimalų tarifą už šių operacijų tvarkymą.

Kaskart, kai vartotojas pirkdamas parduotuvėje arba internetu pasinaudoja mokėjimo kortele, mažmenininką aptarnaujantis bankas sumoka mokestį – vadinamąjį tarpbankinį mokestį – kortelės savininko bankui.

Aptarnaujantysis bankas tarpbankinį mokestį nuskaito iš mažmenininko, kuris šį mokestį, kaip ir visas kitas išlaidas, įtraukia į galutinę kainą, kurią vartotojas moka už jo produktus arba paslaugas.

Tokiu būdu tarpbankiniai mokesčiai perkeliami ant visų vartotojų pečių – juos moka net ir tie, kas nesinaudoja kortelėmis, o atsiskaito grynaisiais.

„MasterCard“ veiklos tyrimą EK pradėjo 2013-ųjų balandį. Šiuo metu EK taip pat atlieka ir tyrimą dėl JAV atsiskaitymo sistemos milžinės „Visa“ taikomų tarpregioninių tarpbankinių mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius