-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija pareikš „Google“ oficialius kaltinimus dėl konkurencijos teisės aktų pažeidimo

Europos Komisija (EK) rengiasi ateinančiomis savaitėmis JAV interneto milžinei „Google“ pareikšti oficialius kaltinimus dėl Europos Sąjungos (ES) konkurencijos teisės aktų pažeidimo, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis informuotais šaltiniais.
ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager
ES konkurencijos komisarė Margrethe Vestager / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šaltinių duomenimis, oficialūs kaltinimai gali būti pareikšti per kelias ateinančias savaites.

Pareiškusi kaltinimus, Komisija užbaigs penkerius metus trukusį tyrimą, kuris kelis kartus buvo įstrigęs ir sukėlęs politinę audrą ir kuriam vykstant „Google“ taip ir nesugebėjo pasiekti susitarimo su Briuseliu.

Komisija taip pat įtaria, kad „Google“ kopijuoja konkurentų turinį ir nesąžiningai riboja reklamuotojų ir programinės įrangos kūrėjų galimybes bendradarbiauti su interneto paieškos milžine.

Komisija įmonę kaltina piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi interneto paieškos rinkoje siekiant reklamuoti savo produktus ir paslaugas. Komisija taip pat įtaria, kad „Google“ kopijuoja konkurentų turinį ir nesąžiningai riboja reklamuotojų ir programinės įrangos kūrėjų galimybes bendradarbiauti su interneto paieškos milžine.

Komisija kreipėsi į įmones, kurios yra pateikusios skundus dėl „Google“, ir paprašė jų leidimo atskleisti tam tikrą informaciją, kurią jos buvo pateikusios kaip konfidencialią. Pasak šaltinių, tarp šių įmonių yra mažmeninės prekybos įmonės ir turizmo agentūros.

Pasak ekspertų, prašymas dėl konfidencialios informacijos atskleidimo aiškiai rodo, jog rengiamasi pareikšti kaltinimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“

„Tai, kad reguliavimo institucija prašo nukentėjusiųjų skubiai pateikti išsamią informaciją, rodo, kad prieštaravimo pareiškimas jau baigiamas rengti“, – pareiškė vienas iš teisininkų, ginče su Komisija atstovaujančių „Google“.

Pasak šaltinių, už konkurenciją atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager yra padariusi keletą pareiškimų, iš kurių galima spėti, kad ji yra linkusi šį ginčą spręsti teisme, o ne derybose.

Joaquinas Almunia tris kartus bandė pasiekti susitarimą su „Google“, tačiau visi šie bandymai buvo nesėkmingi.

Jos pirmtakas Joaquinas Almunia tris kartus bandė pasiekti susitarimą su „Google“, tačiau visi šie bandymai buvo nesėkmingi.

Vis dėlto galimybė „Google“ ir Komisijai susitarti vis dar lieka, rašo „The Wall Street Journal“.

Pasak šaltinių, šiuo metu įmonė su Komisija nesidera.

„Google“ tenka daugiau kaip 90 proc. Europos interneto paieškos rinkos ir ši dalis yra gerokai didesnė nei įmonės dalis atitinkamoje JAV rinkoje.

Jeigu Komisija pateiks „Google“ prieštaravimų pareiškimą, įmonė galės per tris mėnesius pateikti įrodymus, jog ji nėra pažeidusi ES konkurencijos teisės aktų, arba pasiūlyti naują susitarimą pretenzijoms sureguliuoti.

Išnagrinėjusi „Google“ poziciją, Komisija priims galutinį sprendimą, kurį įmonė galės užginčyti teisme.

cardplayer.com nuotr/Teisėjo plaktukas
cardplayer.com nuotr/Teisėjo plaktukas

Pagal ES teisės aktus bauda, kurią Komisija gali skirti „Google“, jeigu įmonė bus pripažinta kalta, gali sudaryti iki 10 proc. įmonės metinės apyvartos. 2014 metais „Google“ įplaukos sudarė 66 mlrd. JAV dolerių.

M.Vestager ne kartą yra leidusi suprasti, jog norėtų, kad „Google“ atvejis būtų oficialiai nagrinėjamas teisme, nes tokiu būdu būtų sukurtas teisinis precedentas.

Jos teigimu, susitarimai „neturėtų tapti įpročiu“ ir jų neturėtų būti siekiama „bet kokia kaina“.

Pasak Komisijos narės, piliečiai ir įmonės „turėtų matyti, kad esame pasirengę eiti į teismą, jeigu tai yra teisinga“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius