Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Europos Komisija svarstys Lenkijos žiniasklaidos įstatymą

Europos Komisija sekmadienį nurodė, kad šį mėnesį aptars teisinės valstybės veikimą Lenkijoje – tai bus pirmas potencialiai baudžiamosios procedūros etapas Varšuvai perėmus visuomeninių transliuotojų kontrolę.
Televizija
Europos Komisija svarstys Lenkijos žiniasklaidos įstatymą / 123rf.com nuotr.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris įtraukė pirmuosius debatus dėl teisinės valstybės Lenkijoje į Komisijos susitikimo sausio 13-ąją darbotvarkę, sakoma pareiškime, turint omenyje prieštaringai vertinamą Lenkijos žiniasklaidos įstatymą, kuris įsigaliojo trečiadienį.

Lenkijos konservatorių vyriausybė trečiadienį perėmė valstybinės žiniasklaidos kontrolę – priėmus naują įstatymą, kuriuo vyriausybei suteikiami įgaliojimai tiesiogiai skirti visuomeninių transliuotojų vadovus, nors ES reiškė susirūpinimą, o žmogaus teisių organizacijos smerkė šią reformą.

Prieš debatus Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas pasiuntė du laiškus Lenkijos vyriausybei, kuriuose „rašo informacijos dėl įstatymo pakeitimų.

Pranešimas buvo paskelbtas po to, kai ES komisaras Guntheris Oettingeris pagrasino, kad Lenkijai gali būti pareikštas įspėjimas dėl bendrųjų Europos Sąjungos vertybių pažeidimo, ryšium su priimtu įstatymu, kuriuo vyriausybei suteikiama valstybinės žiniasklaidos kontrolė.

Interviu laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ) G.Oettingeris, kuris yra skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės komisaras, perspėjo: „Egzistuoja daug priežasčių mums suaktyvinti teisinės valstybės mechanizmą ir ... pradėti Varšuvos patikrą.“

„Teisinės valstybės mechanizmas“ buvo sukurtas 2014 metų kovą, kad būtų galima spręsti sistemines grėsmes teisinei valstybei.

Būsimieji Europos Komisijos debatai bus pirmasis šios trijų žingsnių procedūros etapas.

Šios pradinės fazės metu Komisija surinks informaciją ir vertins, ar yra aiškių sisteminės grėsmės teisinei valstybei požymių. Jei tokia grėsmė bus patvirtinta, Komisija inicijuos dialogą su šia valstybe, kuriai bus suteikta galimybė atsakyti.

Komisija nurodė, jog „kol kas per anksti spėlioti apie galimus kitus (procedūros) etapus“.

„Esame įsitraukę į intensyvų dialogą su mūsų partneriais Lenkijoje“, – sakoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje