Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Facebook“ sumokės rekordinę 5 mlrd. JAV dolerių baudą JAV reguliuotojai

Didžiausio socialinio tinklo valdytoja „Facebook“ sumokės rekordinę baudą – 5 mlrd. JAV dolerių, kad būtų sureguliuotos JAV federalinės prekybos komisijos (FTC) pretenzijos dėl netinkamo socialinių tinklų naudotojų duomenų naudojimo.
Facebook
Facebook / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar 100 mln. JAV dolerių „Facebook“ sumokės, kad būtų išspręstos JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC) pretenzijos dėl to, jog bendrovė klaidino naudotojus dėl netinkamo jų duomenų naudojimo rizikos.

„Facebook“ ir FTC sudarytame susitarime numatyta, kad bus priimtos kelios priemonės, padėsiančios pagerinti įmonės praktiką duomenų apsaugos srityje. Visų pirma, „Facebook“ turės sukurti specialų direktorių valdybos komitetą, kuris bus atsakingas už sprendimus, susijusius su naudotojų asmeniniais duomenimis.

„5 mlrd. JAV dolerių bauda yra didžiausia kokiai nors įmonei skirta bauda už asmeninės informacijos konfidencialumo pažeidimus, – pareiškė FTC. – Tai yra viena didžiausių baudų, kurias vyriausybės agentūra skyrė už kokį nors pažeidimą.“

Susitarime su FTC taip pat numatyta sugriežtinti programų kūrėjų prieigos prie klientų duomenų taisykles ir reikalaujama, kad „Facebook“ reklamos tikslais nenaudotų klientų telefonų, kuriuos pastarieji nurodė saugumo tikslais.

Be to, bendrovei teks reguliariai tikrinti, ar naujoji praktika atitiks griežtesnius reikalavimus, o „Facebook“ vadovas ir įkūrėjas Markas Zuckerbergas bus asmeniškai atsakingas už šių patikrinimų tikslumą.

Taip pat reguliavimo institucija nurodė „Facebook“ pranešti apie visus incidentus, kurie gali kelti grėsmę 500 ar daugiau naudotojų duomenims, ir pateikti atitinkamus dokumentus per 30 dienų.

„Susitarimas reikalauja esminių mūsų požiūrio į darbą pakeitimų ir numato papildomą atsakomybę asmenims, kuriantiems mūsų produktus visais lygmenimis“, – sakoma „Facebook“ pranešime.

„Tai yra didelis žingsnis asmens duomenų neliečiamumo užtikrinimo link – kitokiu mastu nei anksčiau“, – pažymėjo bendrovė.

SEC trečiadienį pranešė, kad „Facebook“ sutiko sumokėti 100 mln. JAV dolerių, kad išspręstų reguliuotojos pretenzijas, susijusias su naudotojų klaidinimu dėl piktnaudžiavimo duomenimis rizikos. Visgi bendrovė nepripažino SEC pretenzijų, nors jų ir nepaneigė.

„Daugiau nei dvejus metus „Facebook“ tvirtino, kad piktnaudžiavimo naudotojų duomenimis rizika yra tik hipotetinė, nors žinojo, kad trečioji šalis iš tikrųjų netinkamai naudojo šiuos duomenis“, – teigiama SEC pranešime.

„Viešos įmonės turi įvertinti ir atsižvelgti į dideles grėsmes jų verslui ir taikyti procedūras, skirtas užtikrinti tikslų informacijos atskleidimą visais atžvilgiais, įskaitant ir tai, kad rizika nebebūtų vadinama hipotetine, kai faktiškai ji jau realizavosi“, – sakoma SEC pranešime.

JAV reguliuotojos pradėjo tyrimą dėl „Facebook“ veiklos daugiau nei prieš metus, pasirodžius informacijai, kad konsultacijų bendrovė „Cambridge Analytica“ neteisėtai gavo 87 mln. socialinio tinklo naudotojų duomenis. Manoma, kad šie duomenys galėjo būti naudojami rinkimų kampanijoje Jungtinėse Valstijose 2016 metais bei referendume dėl britų pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius