-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 03 /15:55

Tyrimo, kuriame sulaikytas R.Stonys, detalės: 13 kartų teistas organizatorius – už prabangaus „merso“ vairo, sąskaitoje – 400 tūkst. eurų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Kauno apygardos prokuratūra atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto PVM sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo, veikiant organizuotoje grupėje. Vykdant šį tyrimą sulaikytas ir Kauno termofikacijos elektrinės savininkas Rimandas Stonys. Trečiadienį atskleista daugiau tyrimo detalių. Paaiškėjo, kokia prabanga mėgavosi nusikalstamos grupės organizatorius.
Rimandas Stonys
Rimandas Stonys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip skelbia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), nusikalstama veika atskleista bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija.

Atlikus per 30 kratų, sulaikyti 5 įtariamieji, tarp jų ir galimas organizatorius – 13 kartų teistas už panašius finansinius nusikaltimus.

Teisėsaugos trečiadienį surengtą spaudos konferenciją stebėkite čia:

VIDEO: Atskleidžiamos detalės apie stambaus sukčiavimo bylą, kurioje minimas R.Stonys

Banko sąskaitoje – 400 tūkst. eurų

Papildyta 15 valandą. Trečiadienį popiet FNTT Kaune surengė spaudos konferenciją, kurios metu trumpai pakomentavo šį vykdomą tyrimą.

Kaip teigė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, pirminė šios nusikalstamos veikos žala valstybei – apie 1,1 mln. eurų.

„Tyrimas vyksta dėl PVM ir akcizų mokesčių nesumokėjimo stambiu mastu. Tenka apgailestauti, kad tokios schemos šiandien dar veikia, kad atrandama būdų, kaip išvengti mokesčių. Pagrindinis uždavinys šiandien – užtikrinti žalos valstybei atlyginimą. Vėliau – išieškoti minėtą sumą valstybei naudai. Tikiuosi, rasime būdų, kaip grąžinti nesumokėtus mokesčius“, – patikino D.Valkavičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Valkavičius

Prokuroras yra kreipęsis į teismą dėl 4 asmenų suėmimo. Juos norima suimti 2-3 mėnesiams.

Paklausus, kodėl nesikreipta dėl penktojo sulaikyto asmens suėmimo, teisėsaugos atstovai atsakė, kad viskas priklauso nuo įtariamųjų vaidmens nusikalstamoje veikoje: vieni dalyvavo vienų prekių įsigijime, kiti – kitų, buvo klastojami dokumentai, imituojami pirkimai, kuriamos galimai fiktyvios įmonės.

BNS žiniomis, vienintelis iš įtariamųjų, kurio suimti prokuratūra neprašo, yra energetikos srityje dirbantis verslininkas Rimandas Stonys.

Anot D.Valkavičiaus, visiems sulaikytiesiems pateikti tokios pačios apimties įtarimai.

„Svarbu ir tai, ar įtariamieji netrukdys atliekamiems procesiniams veiksmams, nes jie vis dar atliekami. Prokuroras vertina informaciją ir sprendžia, kuriuos įtariamuosius izoliuoti. Visų asmenų, veikusių organizuotoje grupėje, vaidmenys buvo skirtingi“, – paaiškino D.Valkavičius.

Anot jo, šiuo metu, atliekant tyrimo veiksmus, areštuota turto už 2 mln. eurų. Dalis areštuoto turto – įvairi nuosavybė, tačiau areštuota ir bankinė sąskaita, kurioje – daugiau nei 400 tūkst. eurų. Teisėsaugos atstovas nedetalizavo, kuriam sulaikytam įtariamajam priklauso ši sąskaita. Neatskleidė ir to, kokio dydžio R.Stonio turtas areštuotas ir ar jam jau suteiktas įtariamojo statusas.

„Galime kalbėti apie tam tikrą mokesčių vengimo schemą. Laikui bėgant galėsime plačiau pristatyti, kaip veikė minėta organizuota grupė, vengdama mokėti mokesčius, kokia tikroji žala valstybei“, – teigė D.Valkavičius.

Sukūrė aliejaus prekybos schemą

„5 asmenų grupė buvo sukūrusi nusikalstamos veikos mechanizmą – aliejaus prekybos schemą. Tarsi atskira prekyba aliejumi ir dyzeliu. Prekiaujant dyzeliu, susidaro mokėtinas PVM ir akcizai. Kad šito išvengtų, sukūrė aliejaus prekybos schemą tarp fiktyvių įmonių, valdomų organizuotos grupės narių.

Aliejus buvo parduodamas į užsienį, vėliau atgal perkamas per fiktyvias įmones. Taip mokesčių mokėjimas būdavo perkeliamas fiktyvioms įmonėms, o pagrindinė į užsienį parduodanti įmonė gaudavo PVM permoką. Šitą mokestį panaudodavo padengti iš dyzelio prekybos susidariusiems mokesčiams. Dyzelio galutinis pirkėjas – degalinės.

Taip per nedidelį laikotarpį, rudens ir žiemos mėnesius, susidarė virš 1 mln. eurų mokesčių“, – konferencijos metu kalbėjo FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Rolandas Urbonas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Urbonas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rolandas Urbonas

Anksčiau trečiadienį FNTT pranešė, kad ikiteisminio tyrimo duomenimis, per pastaruosius 7 mėnesius bendrininkų grupė, įtariama, siekdama sumažinti Lietuvoje registruotai energetikos bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo PVM ir akcizo mokestį, siekiantį virš 1,1 mln. eurų, galimai vykdė nusikalstamą schemą – imitavo aliejaus pirkimo ir pardavimo sandorius tarp 5 Lietuvos ir užsienio bendrovių, kurios, tyrimo duomenimis, jokios veiklos nevykdo.

Nesumokėtų mokesčių suma tyrimo metu gali keistis.

Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje 85 pareigūnai iš FNTT padalinių, policijos bei Viešojo saugumo tarnybos atliko per 30 kratų.

Organizatorius teistas 13 kartų

Kaip informuoja FNTT, sulaikyti 5 įtariamieji, tarp kurių įtariamas ir nusikalstamos schemos organizatorius, dėl panašių finansinių nusikaltimų teisėsaugai žinomas jau nuo 1994 metų.

Ne vienerius metus praleidęs įkalinimo įstaigose, organizatorius buvo teistas už stambaus masto sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) prekiaujant degalais, metalu, mediena, statybinėmis medžiagomis, pastaraisiais metais nusikalstamos veikos buvo daromos prekiaujant naftos produktais.

Teismas, priimdamas apkaltinamuosius nuosprendžius, jau 2011 metais konstatavo, kad analogiškų nusikaltimų darymas yra jau tapęs neatsiejamu įtariamojo gyvenimo būdu bei pragyvenimo šaltiniu.

„Organizatorius buvo nuteistas 11-ikai metų. Beveik pusę "atsėdėjęs" realiai, toliau vykdo tą pačią veiką“, – teigė R.Urbonas.

BNS žiniomis, minimas organizatorius – Mindaugas Žalimas.

„Organizatorius labai mėgsta prabangą, naudojasi 2020 metais pagamintu gana prabangiu „Mercedes-Benz“, kurio kaina svyruoja nuo 80 iki 150 tūkst. eurų, jo žmona važinėjo 2017 metų „Range Rover“ automobiliu. Kitas organizuotos grupės narys taip pat naudojosi analogišku 2015 metų gamybos „Mercedes-Benz“. Sekėsi neblogai“, – teigė R.Urbonas, pabrėžęs, kad bendrovių, susijusių su nusikalstama veika, ratas yra nustatytas.

Įtariamų bendrovių skaičius dar gali didėti, tačiau tai gali būti nebent užsienio įmonės.

Šiuo metu FNTT atlieka dar tris ikiteisminius tyrimus dėl sunkių nusikaltimų valstybės finansų sistemai, susijusių su šiuo asmeniu, dar kelios bylos nagrinėjamos teismuose.

Portalas kauno.diena.lt 2017 metais rašė, kad M.Žalimas už sukčiavimą panaudojant suklastotas sąskaitas faktūras ir 53 tūkst. eurų PVM pasisavinimą Akmenės apylinkės teisme buvo nuteistas lygtine ketverių metų laisvės atėmimo bausme.

Anot portalo, M.Žalimui tai buvo jau tryliktasis apkaltinamasis nuosprendis – 2011 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį už sukčiavimą, dokumentų klastojimą, neteisėtą juridinio asmens veiklą ir pasikėsinimą padaryti neteisėtą veiką nuteisė 11 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme bei įpareigojo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų, kuriuos jis pasisavino nesumokėdamas PVM.

Vėliau šią bausmę penkeriais metais sutrumpino Lietuvos apeliacinis teismas, tad į laisvę M.Žalimas grįžo 2016 metais.

Tarp 5 sulaikytų – ir R.Stonys

Kovo 2 dieną pranešta, kad šiame tyrime sulaikytas ir energetikos srityje veikiantis verslininkas Rimandas Stonys. BNS žiniomis, jis tyrime yra įtariamasis.

Energetikos srityje veikiantis verslininkas sako esąs sulaikytas „visiškai be reikalo“, antradienį po apklausos nekomentavo, ar jam pareikšti įtarimai.

R.Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, kuri buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

Paklausus, ar pati Kauno termofikacijos elektrinė figūruoja ikiteisminiame tyrime, vyriausiasis Kauno prokuroras D.Valkavičius patikino, šiuo metu negalintis atsakyti į šį klausimą.

Žurnalo TOP duomenimis, R.Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

Atliktų kratų metu paimta įvairių tyrimui reikšmingų daiktų ir dokumentų. Tyrimo metu apribotas įmonių bei fizinių asmenų turtas galimam civiliniam ieškiniui užtikrinti.

Už stambaus masto sukčiavimą veikiant organizuotoje grupėje griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius