Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Forbes“: startuoliai Baltijos šalyse klesti

Kuomet prieš dešimt metų grupė Estijos IT specialistų sukūrė „Skype“ kompiuterinę programą, mažai kas tikėjosi sparčios Baltijos šalių spartuolių plėtros, nors tvirtas pagrindas jai jau buvo padėtas, rašo JAV verslo žurnalas „Forbes“.
Katedra
Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors Baltijos šalys – jauniausios augančios Europos startuolių šeimos narės, tačiau jos bręsta labai greitai. Lietuva, Latvija ir Estija yra vienos iš mažiausių valstybių, tačiau tai nėra bėda, kuomet startuoliai savo sukurtus produktus nori išbandyti vietos rinkoje ir gauti greitus rezultatus.

Estijos, sukūrusios „Skype“, technologijų startuoliai klesti.

Estija

Estijos, sukūrusios „Skype“, technologijų startuolių rinka yra ypač energinga. Šalyje taip pat įsitvirtina rizikos kapitalo fondai, kurie negaili milijonų dolerių investicijoms į Estijos startuolius.

Tarp garsiausių Estijos startuolių yra „Lingvist“, kurianti greitesnio užsienio kalbų mokymosi programinę įrangą, ir taksi įmonių programėlė „Taxify“, klientams padedanti susirasti norimą paslaugos teikėją pagal palankiausią kainą ir geriausius vertinimus.

Lietuva

Dėl strategiškai patogios geografinės vietos ir daugybės kelias kalbas mokančių technologijų specialistų, Lietuva yra viena iš patraukliausių vietų naujų startuolių kūrimui.

Dėl strategiškai patogios geografinės vietos ir daugybės kelias kalbas mokančių technologijų specialistų, Lietuva yra viena iš patraukliausių vietų naujų startuolių kūrimui.

Maža to, šalis garsėja itin greitu interneto ryšiu, kurį įvertino ir tarptautiniai stebėtojai. Į TV kanalo „CNN“ sudarytą dešimties išmaniausių pasaulio miestų sąrašą pateko ir Vilnius.

Kiekvienais metais šalyje vyksta daugybė startuoliams ir IT skirtų renginių, iš kurių garsiausi – „LOGIN“, „StartupWeekend Lithuania“ ir „SV2B”.

2014 m. duomenimis, startuoliai per metus Lietuvoje sukūrė daugiau negu 130 naujų darbo vietų.

2014 m. bendros startuolių pritrauktos investicijos buvo tris kartus didesnės negu 2013 m., kuomet jos siekė 16 mln. eurų.

Latvija

Latvijos startuolių rinka mažesnė už Lietuvos ir Estijos, tačiau taip pat sparčiai plečiasi. Taip pat padidėjo vyriausybės skiriama parama startuoliams.

Vienas iš garsiausių Latvijos startuolių sukurtų produktų yra programėlė „Trip. Center“, skirta kelionių planavimui, ir biotechnologijų startuolio „Conelum“ vystomas produktas, kuris paspartins privalomą maisto testavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius