-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fortum“ už 6,6 mlrd. eurų parduoda savo elektros energijos skirstymo verslą

Bendrovė „Fortum“ atsisako elektros energijos skirstymo verslo ir parduoda Švedijos skirstomųjų tinklų operatorių maždaug už 6,6 mlrd. eurų.
Termofikacinė jėgainė.
Termofikacinė jėgainė. / PST nuotr.

Bendrovė „Fortum“ ir konsorciumas, kurį sudaro Švedijos nacionaliniai pensijų fondai – „Första AP-Fonden“, turintis 12,5 proc. konsorciumo akcijų, „Tredje AP Fonden“, turintis 20,0 proc. akcijų, Švedijos Savidraudos ir pensijų kaupimo bendrovė „Folksam“ (17,5 proc. akcijų) ir užsienio investuotojas į infrastruktūrą „Borealis Infrastructure Management Inc.“ (50 proc. konsorciumo akcijų), pasirašė privalomą vykdyti sutartį dėl Švedijoje veikiančio „Fortum“ elektros energijos skirstomųjų tinklų operatoriaus „Fortum Distribution AB“ pardavimo ir pirkimo.

Bendra sandorio suma, įvertinus skolas ir laisvas lėšas, yra apie 60,6 mlrd. Švedijos kronų (apytikrė suma eurais – apie 6,6 mlrd. EUR). Jei pavyktų gauti būtinus reguliavimo institucijų sutikimus ir įvykdyti įprastas sandorio užbaigimo sąlygas, pardavimo procesą „Fortum“ numato užbaigti 2015 m. antrajame ketvirtyje.

Pardavusi elektros skirstomųjų tinklų operatorių, bendrovė visą savo dėmesį sutelks į pagrindinę veiklą.

„Fortum“ tikisi, kad 2015 m. II ketvirčio atskaitomybėje galės užfiksuoti maždaug 4,4 mlrd. eurų dydžio vienkartinį pelną (apie 5 eurus vienai akcijai). 2015m. pirmojo ketvirčio tarpinėje atskaitomybėje skirstomųjų tinklų verslas bus priskirtas nutrauktai veiklai.

„Kompetentingas ir patyręs pirkėjas, prisiimantis ilgalaikius įsipareigojimus infrastruktūros ir klientų aptarnavimo atžvilgiu, yra puikus sprendimas ne tik 906 000 skirstomųjų tinklų klientų Švedijoje, bet ir maždaug 390 šio operatoriaus darbuotojų, kurie, užbaigus sandorį, į naują įmonę bus perkelti pagal dabartines darbo sutarties sąlygas. Skirstomųjų tinklų būklė yra labai gera tiek veiklos vykdymo, tiek ir finansine prasme. Tinklai dabar turės naują šeimininką, kuriam ši ūkinė veikla bus pagrindinė,“ – komentuodamas sandorį, pasakė „Fortum“ laikinasis prezidentas ir generalinis direktorius Timo Karttinenas.

Pasak T.Karttineno, pardavusi elektros skirstomųjų tinklų operatorių, bendrovė visą savo dėmesį sutelks į mūsų kompetencija grindžiamą pagrindinę veiklą: visiškai aplinkos neteršiančios hidroenergijos ir atominės energijos gamybą bei efektyvią energijos gamybą termofikacinėse elektrinėse.

„Toliau plėtosime elektros energijos pardavimus ir susijusius sprendimus klientams, kurių turime 1,3 milijono, – pabrėžė Timo Karttinenas. – Mūsų veiklos apimtys Švedijoje tebėra didelės. Esame pasiryžę Šiaurės šalyse savo verslą plėtoti toliau ir ieškoti mūsų strategiją atitinkančių augimo galimybių.“

Bendrovė „Fortum“ siekia gaminti tokią energiją, kuri pagerintų tiek dabartinės, tiek ir būsimų kartų gyvenimą. Ji siūlo tvarius sprendimus visuomenei ir kartu užtikrina puikią vertę savo akcininkams. Svarbiausios „Fortum“ strategijos kryptys – suformuoti stiprų centrą Šiaurės šalyse, užtikrinti tvirtą pelno augimą Rusijoje ir sudaryti augimo ateityje pagrindus. „Fortum“ strategija grindžiama puikiu visiškai aplinkos neteršiančios hidroenergijos ir atominės energijos gamybos, efektyvios energijos gamybos termofikacinėse elektrinėse ir veiklos energetikos rinkose išmanymu.

Bendrovės „Fortum“ elektros skirstymo verslui Švedijoje priklauso apie 71 000 km skirstomųjų ir regioninių tinklų, per kuriuos elektra pasiekia 906 000 klientų. Pats sandoris klientams neturės jokio tiesioginio poveikio. 2014m. per skirstomuosius tinklus paskirstyta 13,7TWh elektros energijos. „Fortum“ dalis Švedijos vietinėje elektros skirstymo rinkoje siekia apie 17%.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius