Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 18 /14:04

Galimybių paso įtaka verslui: atlaisvins daugiau veiklų, tačiau klientams gali prireikti ir tradicinio paso

Antradienį vykusiame viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ pristatyme atskleista daugiau detalių apie kitą pirmadienį startuosiantį vadinamąjį galimybių pasą. Jis palengvins veiklą dar daugiau verslų, įgalins juos teikti paslaugas viduje, taip pat išnyks kai kurie iki šiol egzistuojantys apribojimai dėl asmenų iš vieno namų ūkio. Pristatyta ir tikrinimo sistema – siekiant išvengti naudojimosi svetimu kodu, verslas kliento galės paprašyti įrodyti savo tapatybę.
Skaitmeninis sveikatos pažymėjimas gali tapti išsigelbėjimu turizmo sektoriui
Skaitmeninis sveikatos pažymėjimas gali tapti išsigelbėjimu turizmo sektoriui / 123rf.com nuotr.

Pristatyme dalyvavusi vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė priminė su galimybių pasu atsirandančius verslui aktualius pasikeitimus.

„Kalbant apie galimybių pasą pagrindiniai reikalavimai dėl kaukių dėvėjimo, srautų laikymosi išlieka ten, kur tai galima užtikrinti“, – pabrėžė specialistė.

Viena pagrindinių su galimybių pasu atsiveriančių veiklų yra didesni renginiai, kuriuose bus galima dalyvauti tiek viduje, tiek lauke. Juose galės dalyvauti iki 500 galimybių pasą turinčių žiūrovų. Renginiams uždarose patalpose taip pat galios apribojimas, pagal kurį bus galima užpildyti iki 75 proc. sėdimų vietų. Be to, nebelieka ir apribojimų dėl maitinimo paslaugų atvirose erdvėse.

Pokyčiai palies ir asmenines šventes tuo atveju, jeigu jos organizuojamos išnuomotose tam pritaikytose patalpose, kaip kaimo turizmo sodybos, jei tos šventės dalyviai turi galimybių pasą. Kitais atvejais asmeninėse šventėse galės dalyvauti iki dešimties asmenų.

L.Ašoklienė pažymėjo, kad už asmeninių švenčių dalyvių patikrą bus atsakingi jų organizatoriai, o renginiuose ir maitinimo įstaigose besilankančius tikrins atsakingi paslaugų teikėjai.

„Kai kalbame apie asmenines šventes ir nuomą – jei sudaroma nuomos sutartis, tai turėtų būti numatyta, kad organizatorius būtų atsakingas, jog būtų patikrinti visi esantys asmenys, kad jie turi pasą. Jeigu kartais to nėra, tai atsakomybė tenka tam, kas suteikia paslaugą“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Loreta Ašoklienė

Iki galimybių paso starto viename apgyvendimo paslaugas teikiančios bendrovės nuomojamame kambaryje galėjo apsigyventi vienos šeimos arba vieno namų ūkio nariai. Įvedus galimybių pasą, šis reikalavimas dingsta.

Kartu su galimybių pasu atsiranda galimybė lankytis viešojo maitinimo įstaigose, lošimo namų, lošimo automatų salonų ir kitų su azartiniais lošimais susijusių salonų viduje.

Nors turėdami galimybių pasą žmonės galės valgyti restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų viduje, joms pačioms išliks reikalavimas dėl atstumų tarp staliukų – jei nėra pertvaros, atstumas turės būti 2 metrai, jei yra – metras. Maksimalus žmonių skaičius viduje prie vieno staliuko yra 10 asmenų. L.Ašoklienė pabrėžė, kad išlieka draudimas dėl naktinių klubų ir kitų pasilinksimino vietų – jie veiklos vykdyti dar negali.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

„Kai buvo sprendžiama dėl galimybių paso veiklų, buvo priimti tam tikri kompromisiniai sprendimai – tiek dėl naktinių klubų neatvėrimo, tiek dėl 500 žmonių renginiuose. Galimybių pasas yra kaip automobilis, kurį galime vairuoti į visas puses, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, todėl manau, kad laiko klausimas, kada Vyriausybė grįš prie šio ribojimo atsisakymo. Manau, kad kai sveikatos ekspertai matys, kad tai galima padaryti, tas bus padaryta“, – sprendimą komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto baras „O'Learys“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sporto baras „O'Learys“

Galimybių pasą turintys žmonės galės pramogauti dalyje laisvalaikio organizavimo vietų. Tai – biliardo, boulingo klubai, pabėgimo kambariai, stalo žaidimų ir sportinio pokerio klubai. Lankytojai galės juose lankytis turėdami galimybių pasą, tačiau lieka reikalavimai dėl kaukių ir atstumų ten, kur tai galima užtikrinti.

„Kai kurios veiklos prilygintos sportui, todėl sportuojant kaukės nereikia“, – sakė L.Ašoklienė.

Gali prireikti ir tradicinio paso

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė pristatyme paaiškino naująją galimybių paso gavimo tvarką gyventojams, taip pat patikslino procedūras klientus tikrinsiantiems verslams.

Patikra bus vykdoma nuotoliniu budu per specialią galimybių pasui sukurtą svetainę, kurios adresas bus paskelbtas ketvirtadienį, gegužės 20 d.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

„Asmuo turės pateikti arba popierinį galimybių paso variantą, arba kodą mobiliajame telefone. Vieną kartą prisijungę prie sistemos verslai galės su kamera nuskanuoti QR kodą ir gauti atsakymą, kad pasas nėra suklastotas. Rekomenduotina, jeigu yra įtarimas, paprašyti asmens dokumento, kad asmuo nesinaudoja svetimu mobiliu įranginiu arba nesinešioja svetimo asmens dokumento“, – sakė D.Vilytė.

Turistams iš užsienio – popierinės skiepų pažymos

Kalbėdamas apie galimybę Lietuvoje pasinaudoti galimybių pasu užsienio turistams, ekonomikos viceministras teigia, kad jiems galios popierinės skiepų pažymos.

„Jei nesi Lietuvos e.sveikatos sistemoje, tai galimybių pasas neturi iš kur paimti duomenų. Pereinamuoju laikotarpiu galios ir popieriniai dokumentai“, – sakė V.Jurgutis.

Pereinamuoju laikotarpiu galios ir popieriniai dokumentai.

„Jeigu žmogus į Lietuvą atvyko su vakcinavimo pažyma, tai ta pažyma galiotų kaip alternatyva galimybių pasui ir bent šiuo laikotarpiu, kol nebus turbūt labai didelių turistų srautų, tai tuo dokumentu bus galima išsiversti“, – teigė viceministras.

Užsieniečiai, kaip ir šalies gyventojai, galės gauti daugiau paslaugų ir su neigiamu koronaviruso testu, tačiau jį turistai turės daryti savo lėšomis.

„Jei atvykęs užsienietis be vakcinos Lietuvoje norės naudotis veiklomis, tai turės padaryti privačioje klinikoje savo lėšomis“, – sakė V.Jurgutis.

Anot jo, procesą vėliau turėtų palengvinti bendri Europos Sąjungos sprendimai, leisiantys „susikalbėti“ skirtingų šalių sistemoms.

Galimybių pasą greičiau galės gauti konkrečiomis vakcinomis paskiepyti asmenys

Vyriausybė nutarimą dėl galimybių paso priėmė gegužės pradžioje, jis įsigalios gegužės 24 dieną. Nurodoma, kad atitinkantys kriterijus žmonės galės rengti asmenines šventes su didesniu dalyvių skaičiumi, lankytis kavinėse bei renginiuose uždarose patalpose.

Galimybių pasą galės gauti visi Lietuvos piliečiai nuo 16 metų. Šis dokumentas bus susietas su e.sveikatos sistema. Tai reiškia, kad galimybių pasą galima turėti tik tais atvejais, kai duomenys apie vakcinavimą, persirgimą ar testo rezultatą yra e.sveikatos sistemoje. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Galimybių pasą gyventojai galės gauti registruodamiesi internetu. Gegužės 20 dieną bus paskelbtas oficialios svetainės adresas, kurioje gyventojai galės registruotis per Valdžios vartus, internetinės bankininkystės paskyras, naudodami mobilųjį parašą ar kitais asmens identifikavimo būdais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registracija gauti vakciną nuo Covid-19
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registracija gauti vakciną nuo Covid-19

Informacinėmis technologijomis nesinaudojantys asmenys galės kodą gauti apsilankę Registrų centro padaliniuose ir pateikę žmogų identifikuoti leisiantį dokumentą.

Vakcinoms „Comirnaty“ ir „Moderna“ būtinos 2 vakcinų dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis galimybių pasą galima bus gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo. „Janssen“ ir „Vaxzevria“ vakciną gavusiems asmenims galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po vakcinos suleidimo.

Galimybių pasu galės pasinaudoti ir COVID-19 persirgę asmenys. Persirgusiems COVID-19 žmonėms koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. O serologinis antikūnų testo rezultatas nesuteikia galimybių naudotis Galimybių paso lengvatomis, nors pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijos ir Registrų centro atstovės patvirtino, kad tokia galimybė rengiama. Planuojama, kad ši galimybė bus pristatyta birželio mėnesį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

Tiek pasiskiepijusiems, tiek persirgusiems Galimybių paso statusą (QR kodą) reikės atsinaujinti kas 7 dienas, kadangi galimybė susirgti išlieka tiek persirgus koronavirusu, tiek pasiskiepijus. O testas galios dar trumpiau – 24 valandas.

Pirmadienį vykusio Seimo Laisvės frakcijos posėdžio metu tiek ekonomikos ir inovacijų ministras V.Jurgutis, tiek sveikatos apsaugos viceministrė Ž.Simonaitytė patvirtino, kad gerėjant epidemiologinei situacijai šie laikotarpiai gali būti ilginami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius