-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gamtinių dujų rinkoje birželį – vangus atsigavimas

Gamtinių dujų rinkoje birželį pastebimas tik vangus kainų augimas. Nors verslas ir grįžta prie įprastinio veiklos tempo, tačiau kol kas tik Kinijos ekonomikos rezultatai fiksuoja spartų ūkio augimą, praneša elektros ir dujų tiekimo bendrovė „Ignitis“.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.

Nyderlandų TTF kainų indeksas šių metų liepos mėnesiui susiformavo ties 5,23 euro už megavatvalandę ir buvo 0,21 euro didesnis nei susiformavusi kaina birželiui. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, liepos mėnesio Nyderlandų TTF kainų indeksas sumažėjo 52 proc.

Liepos pradžioje Europos gamtinių dujų saugyklų užpildymas siekė 80 proc. Tai 7 proc. daugiau nei analogišku laikotarpiu pernai.

Birželį Ukrainos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius pranešė apie neplanuotus remonto darbus gamtinių dujų sistemoje nuo rugpjūčio. Dėl kelis mėnesius vyksiančių darbų gali būti visiškai ribojamas vieno iš dviejų gamtinių dujų perdavimo sistemų taškų tarp Ukrainos ir Slovakijos pralaidumas. Europos energijos prekybininkų federacija siekia, kad Ukraina ir Slovakija surastų alternatyvų sprendimą.

„Kitu atveju prognozuojama, kad rugpjūtį Europos gamtinių dujų rinkose atsiras papildomas didelis šios žaliavos kiekis, dėl kurio dujų saugyklų užpildymas gali pasiekti maksimalius techniškai leidžiamus lygius“, – teigia „Ignitis“.

Paskutinę birželio dieną Azijos SGD indeksas EAX pristatymui rugpjūčio mėnesį buvo 0,92 euro už MWh didesnis už Nyderlandų TTF indeksą. Palyginti su prieš mėnesį buvusia situacija, skirtumas tarp šių regionų indeksų sumažėjo daugiau nei du kartus. Pasak „Ignitis“, tam didžiausią įtaką turėjo stiprėjantis Nyderlandų TTF indeksas, kuris, palyginti su gegužės paskutinėmis dienomis, pakilo apie 2 eurus už MWh.

Sustiprėjęs Nyderlandų TTF indeksas aplenkė ir JAV „Henry Hub“ gamtinių dujų indeksą – pastarasis paskutinėmis birželio mėnesio dienomis buvo 1,22 euro už MWh mažesnis už Nyderlandų TTF.

Gamtinių dujų srautai į JAV eksporto terminalus birželį, palyginti su geguže, sumažėjo apie 30 proc. Vasarą pradėti atšaukinėti SGD kroviniai iš JAV mažino gamtinių dujų skystinimo poreikį. Tikėtina, kad tokia situacija išliks tol, kol amerikietiškų dujų kainos atgaus konkurencingumą pasaulinėje rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius