Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas T.Aleknavičius: „Skonio receptoriams pailsinti kartais norisi paprastumo“

„Asmeniniai ir visuomeniniai supurtymai žmogų mobilizuoja, o tuo pačiu primena, kad rytojus gali išaušti kitoks nei esame įpratę. Pavasarį jau pamatėme, jog karantino kontekste itin svarbu grįžti prie žmogiškumo esmės, savo šaknų ir suvokimo, kad pakanka tiek, kiek tądien turi“, – pirmąją koronaviruso sukeltos pandemijos bangą prisimena „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.
T.Aleknavičius lietuvius apibūdina kaip duonos valgytojų tautą, kurios įpročius keičia laikmetis
Aleknavičius lietuvius apibūdina kaip duonos valgytojų tautą, kurios įpročius keičia laikmetis / Organizatorių nuotr.

15min pašnekovas patikino, kad lietuviai pirmojo karantino metu duonos nepamiršo, priešingai – pirko ją didesniais kiekiais.

Persistumdė ir populiariausių duonos gaminių sąrašas. Ilgus metus perkamiausia ruginė duona savo pozicijas užleido kvietinei duonai.

Kaip atskleidžia atlikti rinkos tyrimai, pagrindine kvietinių gaminių pardavimų šuolio priežastimi tapo jaunesni duonos valgytojai, per pirmąjį karantiną dažniau gaminę namuose.

Šį pokytį duonininkai sieja su pakitusiais vartotojų valgymo įpročiais: jaunesni biurų darbuotojai ėmė pusryčiauti ir pietauti namuose, daugiau laiko juose praleidžia ir vaikai.

Duonininkai išsigrynino per karantiną

„Parduodame vis daugiau sumuštinių duonos ir porcijinių duonelių. Kita vertus, karantinas (juodos dienos) visiems mums padėjo suvokti, kad norint išgyventi, reikia labai mažai – būtiniausių produktų“, – apie aprašytu laikotarpiu augusių bazinių produktų poreikį kalbėjo T.Aleknavičius.

Nors tai, pasak jo, atspindėjo ir kelis pastaruosius metus ryškėjusią paprastumo, minimalistinio gyvenimo būdo tendenciją.

„Išsigryninę, kiek nedaug žmogui pakanka, ėmėmės naujos duonos gaminių šeimos „Pirmiausia duona“ sukūrimo, kurios sudėtyje – tik tai, kas reikalingiausia duonos kepimui. Duonai gimti užtenka vos kelių ingredientų: miltų, mielių, vandens ir druskos“.

Kaip pasakoja T.Aleknavičius, kokybiškam jos skoniui itin svarbus plikinys ir raugas. Pirmasis jų – plikinys, suteikia gaminiui saldumo bei ilgiau išliekančios drėgmės, taip pat pasitarnauja ir tolesniame fermentacijos procese.

Antrasis, bet, ne mažiau svarbus, – duonos raugas, suteikiantis duonai rūgštaus skonio. Būtent dėl jo gaminys išlieka ilgiau nesupelijęs.

T.Aleknavičius pabrėžia, jog kepant duoną pagal kuo paprastesnę receptūrą, itin reikšmingi tampa plikinio ir raugo gamybos procesai. Jie ir nulemia galutinį būsimo produkto skonį ir kokybę.

Nenaudojant cukraus kvietiniuose duonos gaminiuose sunkiau išgauti auksinę plutelės spalvą, todėl itin didelis dėmesys skiriamas kepimo procesui ir fermentacijai bei reikiamai temperatūrai. Visos šios sudedamosios ir nulemia duonos kokybę.

Pirkėjai, o su jais ir duonos gamintojai, jau kurį laiką gręžiasi į pigesnį ir paprastesnį, bet nebūtinai prastesnį (galbūt technologiškai net sudėtingesnį), duonos gamybos procesą.

„Šį žingsnį žengėme ne vien dėl žmonių, kurie, galbūt, šiuo metu neteko darbo ir jų kišenėse švilpauja vėjai. Mums ne mažiau svarbu grįžti prie duonos ištakų, prie jos paprastumo ir skoninių savybių, tačiau vartotojų jau mylimi duonos gaminiai su saulėgrąžomis, grūdais, sėklomis ir kitais priedais ir toliau sėkmingai vystomi“, – patikino T.Aleknavičius.

„Na, o naujausiu „Gardėsio“ hitu vadiname tamsią duoną su saulėgrąžomis, sumuštinių duoną su sėklomis ir batoną iš „Pirmiausia duona“ šeimos.“

Apie baltų ir juodų dienų hitą

Duona – kasdienis produktas, kurį dauguma žmonių vartoja ir geresniais (baltais), ir sunkesniais (juodais) laikais. Galima sakyti, kad tai visų kartų baltų ir juodų dienų hitas, nuteikiantis viltingai.

Gal šiandien ir sunkiau, jautriau, bet nebūtinai taip bus rytoj. Duoną visuomet sutiksime ir būtiniausių pirkinių krepšelyje: šalia kiaušinių, pieno ir mėsos.

T.Aleknavičius pasakoja, kad „Gardėsis“ iki šiol daug dėmesio skyrė gaminiams su pridėtinės vertės produktais: sėklomis ir daržovėmis, tačiau laikmetis pasufleravo, kad verta atsigręžti ir į paprastesnį, bet neprastesnį duonos variantą.

„Nusprendėme, jog skonio receptoriams pailsinti kartais norisi paprastumo. Taigi neatsilikdami nuo laikmečio aktualijų duonos gamintojai per karantiną ėmėsi primirštų, duonos skonių paieškų. Tikriausiai sutiksite, kad tokiu neramiu metu norisi prisiminti nostalgiškų ir laiko patikrintų receptų.

Karantinas ne vienam mūsų žadino nostalgiškus prisiminimus, todėl gurmaniškus ir populiarius užkandžius prie duonos (mėsos, sūrio ar avokado) nurungė paprastesni, kaip kad duonos riekė su sviestu, daugelio paskutinį sykį ragauta, galbūt, vaikystėje?“, – svarstė pašnekovas.

Vartotojų skonį koregavo kaina

Kaip rodo AC „Nielsen Baltics“ pardavimų duomenys, antrąjį šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, labai išaugo lietuvių susirūpinimas ekonomine situacija (17 proc.). Tai darė įtaką jų įpročiams – žmonės ėmė atsargiau planuoti išlaidas, apsipirkinėti rečiau, bet didesniais kiekiais.

Taigi vartotojų jautrumas kainai gamintojus skatino klausti, ar šie viską padarė tinkamai, kad atitiktų šių dienų ekonominę situaciją (jautrumą kainai) ir vyraujančias tendencijas (minimalizmą, paprastumą, sveika mitybą). Būtent visi šie principai, T.Aleknavičiaus teigimu, ir pritaikyti naujos „Pirmiausia duona“ šeimos segmentui.

Apie baltas dienas kasdienybės fone

Paskutinio pusmečio tyrimai atskleidė, kad dėl saviizoliacijos namuose neigiamą poveikį fizinei savijautai dažniau juto Lietuvos miestų nei kaimų gyventojai, o finansiškai dažniau nukentėjo jaunimas.

Net 82 proc. apklaustųjų gerino emocinę, fizinę ir finansinę situaciją. Ar pajuto karantino poveikį „Gardėsio“ produktų vystymo vadovas ir kas jam tapo veiksmingiausiu tamsių dienų skaidrintoju?

„Kiekvienas, matyt, gelbėjasi skirtingai? Man tai – artimiausi žmonės ir penkių mėnesių dukra bei laikas, praleidžiamas drauge.

Fizinė veikla, vaikštynės gryname ore ir filmai man gelbėja nustumiant juodas mintis, bet gyvenimas toks, judantis bangomis. Laimei mano gyvenime baltų dienų nepalyginamai daugiau“, – 15min sakė T.Aleknavičius, su duonos rinka dirbantis jau dešimtmetį.

Pašnekovas svarstė, kad galbūt visuomenė sugrįžusi prie žmogui būtiniausių dalykų ir atmetusi tai, kas iki šiol buvo skirta laisvalaikio ar malonumo segmentui, išmoks gyventi saikingiau ir prasmingiau.

Nostalgiją žadinantys duonos deriniai:

  • juodos duonos sumuštinis su sviestu ir druska
  • juodos duonos sumuštinis ir obuoliene
  • sumuštinis su batonu, sviestu ir sūriu
  • paskrudinta sumuštinių duonos riekė su aviečių uogiene
  • juodos duonos sumuštinis su varškės sūriu ir medumi
  • juodos duonos sumuštinis su sviestu ir sūriu
  • batonas su sviestu ir obuoliene
  • juodos duonos sumuštinis su sviestu, pomidoru ir žiupsneliu druskos
  • juodos duonos sumuštinis su sviestu ir svogūno laiškais
  • juodos duonos riekė su grietine/sviestu ir cukrumi
  • batono riekė su kakaviniu sviestu

Straipsnių ciklą „Ir juodai, ir baltai dienai“ įkvėpė naujoji „Gardėsio“ duonos šeima „Pirmiausia duona“, kurios sudėtyje tik tai, kas būtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius