Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsūs politikai vienai dienai visiškai pakeitė įvaizdį

Šūkis „Už dirbančius“ šiuose Seimo rinkimuose jį pasirinkusiai Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) padiktavo mintį žaismingai fotosesijai.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / LICS nuotr.
Temos: 1 Politika

Keletui valandų aštuoni LiCS politikai kostiumus ir kaklaraiščius iškeitė į populiarių ir išraiškingų profesijų „darbinę“ aprangą. Partijos pirmininkas Algis Čaplikas tapo chirurgu, Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas – ugniagesiu, Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas – statybininku, Seimo narys Arūnas Valinskas – retro stiliaus mokytoju, parlamentarė Arūnė Stirblytė – stiuardese, Seimo narys Vytautas Bogušis – restauratoriumi, atsakingasis LiCS sekretorius Raimundas Palaitis – policininku, o Vidaus reikalų ministro patarėjas Gintautas Babravičius – informacinių technologijų asu.

Chirurgo vaidmuo per fotosesijąSeimo vicepirmininkui A. Čaplikui nebuvo visiškai svetimas. „Dirbant Sveikatos apsaugos ministru teko labai daug bendrauti su medikais. Ne kartą per vizitus ligoninėje teko užsukti ir į operacinę – stebėjau ir širdies šuntavimo operaciją, ir gimdymą. Patirtis tikrai įdomi. Beje, ir pačiam yra tekę gultis ant operacinio stalo. Esu senas opininkas“, − šypsosi A. Čaplikas. Jau daugiau nei dvidešimt metų aktyvioje politikoje besisukantis LiCS pirmininkas pagal universitete – tuometiniame Vilniaus inžineriniame statybos institute – įgytą specialybę yra inžinierius-geodezininkas.

LICS nuotr./Artūras Melianas
LICS nuotr./Artūras Melianas

Vadinamąją kovinę ugniagesių uniformą apsivilkęs Vidaus reikalų ministras A. Melianas šios profesijos atstovų duonos yra ragavęs pats – sovietų armijoje jis tarnavo gaisrininku. Jam net teko gesinti antrą pagal dydį tuometinėje Sovietų Sąjungoje kilusį gaisrą padangų gamykloje šalia Kijevo. „Mūsų akyse tada nuo karščio lydėsi stiklas. Mačiau, kaip tarsi kortų kaladėlės griūna gamybiniai pastatai... Spigino 27 laipsniai šalčio, o vandeniu permirkę drabužiai kaipmat sušaldavo į ledą“, − prisimena ministras. Proga dar kartą apsivilti ugniagesio aprangą A. Melianą trumpam grąžino atgal į vertingą, armijoje įgytą patirtį.

Paprasta statybininko apranga, kurią teko vilkėti per fotosesiją, nebuvo svetima ir Aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui. „Dirbti statybose pradėjau jau po devintos klasės. Tąkart statėme karvių fermą Baisogaloje“, −

LICS nuotr./Gediminas Kazlauskas
LICS nuotr./Gediminas Kazlauskas

šypsodamasis prisimena ministras. Vėliau, studijuodamas pramoninę ir civilinę statybą bei statybos inžineriją jis kasmet vasaras praleisdavo rinktiniuose Sovietų Sąjungos statybininkų būriuose. „Namo į Lietuvą negrįždavome po keletą mėnesių. Nukeliaudavome į atokiausius kampelius, kur dabar savo noru retas išsiruošia. Džiaugiuosi šia patirtimi, aplankytomis vietomis. Net jei tai Jakutija, už poliarinio rato“, − sako ministras. G. Kazlauskas prisimena ir kaip legendiniame Gagarino mieste į statybų aikšteles pakelti darbininkams ūpo atvažiuodavo kosmonautai. „Tais laikais jie buvo didžiausios žvaigždės. Mums buvo surengta ir ekskursija į Žvaigždžių miestą, kuriame gyveno didžiausi sovietų kosminių programų herojai su savo šeimomis“, − pasakoja ministras.

Viena iš Seimo nario Arūno Valinsko svajonių profesijų vaikystėje buvo pedagogo. „Taip pat ketinau tapti architektu,

LICS nuotr./Arūnas Valinskas
LICS nuotr./Arūnas Valinskas

bet stojau į teisę. Vėliau buvo scena, televizija ir galiausiai viskas baigėsi Seimu“, − kaip visada šmaikščiai kalba A. Valinskas. Mėgstamiausios disciplinos mokykloje jam buvo istorija, lietuvių kalba, algebra ir fizika. „Mūsų lietuvių kalbos mokytoja buvo labai aktyvi, vis įtraukdavo į kokią nors veiklą, tad lankiau ir etnografinį būrelį, ir šokius“, − pasakoja parlamentaras. „Trumpam tapęs mokytoju pasijutau lyg apsivilkęs seną gerą odą, šalia fotografo objektyvo trūko tik mokinių klasės“, − juokiasi A. Valinskas. Mokytojo profesija, pasak jo, yra didi, savyje talpinanti daugybę kitų – miškininko, kuris sodina jaunus medelius, diplomato, auklėtojo, neretai tėčio ir mamos, draugo. „Mokytojas yra gyvenimo išminties teikėjas. Jam geriausias atlygis – kaip miškininkui, gyvenimo saulėlydyje vaikščioti po šešiasdešimtmetę girią, stebėti užaugusius ir jį pralenkusius „medžius“, pailsėti jų pavėsyje ir pasidžiaugti jų pasiekimais“, − įsitikinęs A. Valinskas.

Dailų stiuardesės kostiumėlį Seimo narė Arūnė Stirblytė apsivilko pirmą kartą, tačiau be pomėgio skraidyti lėktuvu ji

LICS nuotr./Arūne Stirblytė
LICS nuotr./Arūne Stirblytė

su šios profesijos atstovais turi dar šį tą bendro. „Pažinojau vieną manekenę Arūnę, kuri dirbo stiuardese ir kelis kartus „skraidino“ mane į Londoną. Ši pažintis tikrai buvo naudinga – lėktuvo salone buvau išskirtinai aptarnaujama, o skrydžio pabaigoje net dovanų gaudavau“, − pasakoja A. Stirblytė. Tapti stiuardese vaikystėje parlamentarė nesvajojo. „Iš pradžių norėjau būti rusų kalbos mokytoja, o kai paaugau – dailininke, menininke, norėjau apausti visą Lietuvą gobelenais“, − sako Seimo narė, kuri yra baigusi Vilniaus dailės akademiją.

Meniškos prigimties slėpti neketina ir parlamentaras Vytautas Bogušis, per profesijų perversmo fotosesiją tapęs

LICS nuotr./Vytautas Boguais
LICS nuotr./Vytautas Bogušis

restauratoriumi. „Daugiau nei dvidešimt metų sukuosi politikoje, tačiau nuo meno niekada nebuvau pernelyg nutolęs. Ne visi žino šią mano pusę. Juk kiekvienas žmogus turi svajonių, pomėgių, kartais ir pačių slapčiausių“, − sako Seimo narys. Jaunystėje keletą metų V. Bogušis iš tiesų dirbo restauratoriumi lipdytoju. „Teko restauruoti įspūdingus architektūrinius paminklus – Šv. Kazimiero, Šv. Jonų bažnyčias Vilniuje, Pažaislio vienuolyną“, − sentimentus keliančiais prisiminimais dalinasi V. Bogušis. Lipdiniams likus praeityje, meninę raišką Seimo narys kartais išlieja drobėje – sako penkiasdešimtmečio proga nuo šeimos gavęs dovanų molbertą, dažų. „Atsiskleidžiu privačioje meninėje kūryboje“, − reziumuoja parlamentaras.

„Policininko apranga labai įpareigoja, jaučiau atsakomybę, visą laiką norėjosi pasitempti“, − sako prieš objektyvą

LICS nuotr./Raimundas Palaitis
LICS nuotr./Raimundas Palaitis

policininku tapęs buvęs Vidaus reikalų ministras, o dabar LiCS atsakingasis sekretorius Raimundas Palaitis. Per visą fotosesiją rimtis nedingo iš politiko veido, o galvoje sukosi Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti“. Taikomąją matematiką Vilniaus universitete baigęs politikas sako vaikystėje policininku tapti nesvajojęs, tačiau patirtis trumpam juo tapti buvo labai įdomi. „Pažįstu nemažai puikių savo profesijai garbę darančių policijos pareigūnų. Malonu žinoti, kad jų drąsus ir sąžiningas darbas padeda šalies žmonėms gyventi saugiau“, − sako R. Palaitis.

Naujausiomis technologijomis besidomintis Vidaus reikalų ministro patarėjas Gintautas Babravičius prisipažįsta

LICS nuotr./Gintautas Babravičius
LICS nuotr./Gintautas Babravičius

nuolat esantis jų apsuptyje. Keli telefonai, kompiuteris darbe ir namuose – net būdamas namuose jis su šeima neretai bendrauja pasitelkdamas ryšio priemones. „Kad dukra nuėjo miegoti dažniausiai sužinau kompiuterio ekrane – kai ji baigia rašinėtikomentarus socialiniame tinkle Facebook“, − šypsosi informacinių technologijų specialistu per fotosesiją tapęs G. Babravičius. Viešaisiais ryšiais, žiniasklaida, informacine visuomene besidomintis politikas prieš keletą metų Seime inicijavo Informacinės visuomenės plėtros komiteto atsiradimą. „Dirbdami šiame komitete mes su kolegomis inicijavome ne vieną fundamentalų įstatymą. Vienas jų leido labai ženkliai pagreitinti interneto ryšį mobiliuosiuose telefonuose“, − pasakoja G. Babravičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius