Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ bandys Lietuvai „iškišti“ dujų, bet brangiau nei norvegai parduoti nesugebės

Lietuva dalyvaus „Gazprom“ rengiamame trijų dienų aukcione. Rusijos monopolininkė bandys Baltijos valstybėms parduoti daugiau nei pusę milijardo kubinių metrų dujų, kurių didžioji dalis siūloma Lietuvai. Šalies sprendimą lems kaina. Tai reiškia, kad brangiau nei norvegai rusai dujų Lietuvai parduoti negalės.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Gazprom“ siūlys Baltijos valstybėms įsigyti 560 mln. kubinių metrų dujų. Lietuvai yra skirta 470 mln. kubinių metrų.

Kiek Lietuva jų galėtų nusipirkti iš „Gazprom“, neaišku. „Tai labai priklausys nuo to, koks bus rudens ir žiemos sezonas“, – Dalių Misiūną, „Lietuvos energijos“ generalinį direktorių, cituoja naujienų agentūra BNS.

Aukcionas vyks tris dienas – kovo 15–17 dienomis. Paraiškas aukcionui pateikė „Lietuvos energijos“ įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT), didžiausia Lietuvoje dujų vartotoja Jonavos trąšų gamykla „Achema“ bei Druskininkams dujas tiekianti bendrovė „Haupas“.

LDT teigimu, Lietuvai šiemet reikės iki 2 mlrd. kubinių metrų dujų, įskaitant didžiausią Lietuvos dujų vartotoją „Achemą“. Įmonės generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas 15min yra sakęs, kad Lietuva yra apsirūpinusi dujomis beveik visiems 2016 metams, įskaitant ir turimus likučius iš pasibaigusios sutarties su „Gazprom“, kurie siekia apie 200 mln. kubinių metrų.

„Tačiau esant palankioms kainoms ir didesniam vartojimui Lietuvoje bei poreikiui kaimyninėse šalyse, mums gali prireikti daugiau dujų. Todėl aukcionas, kaip ir bet kuris kitas įsigijimo būdas, mums yra įdomus. Sprendimai dėl dalyvavimo aukcione ir dujų įsigijimo bus pagrįsti ekonomine logika, t. y. iš esmės kaina“, – 15min sakė jis.

15min žiniomis, dabar Lietuva už norvegiškas dujas moka maždaug 153 eurus (15 eurų už MWh) už tūkstantį kubinių metrų. 

„Tai turi būti dabartinė Europos kaina, atsižvelgiant taip pat ir į suskystintųjų gamtinių dujų tendencijas“, – BNS cituoja D.Misiūną. Agentūros teigimu, iš „Statoil“ Lietuvos perkamos dujos šiemet yra maždaug penktadaliu pigesnės nei „Gazprom“, kuris šiemet Lietuvai pasiūlė maždaug 15–20 proc. brangesnių dujų.

LDT ir „Achema“ su Norvegijos koncernu pasirašė trumpalaikes sutartis, kurios galioja iki šių metų spalio, o valstybės kontroliuojama „Litgas“ turi ilgalaikę sutartį – iki 2024 metų.

Bandomąjį aukcioną „Gazprom“ surengė rugsėjo viduryje – Vakarų ir Šiaurės Europai tuomet pardavė milijardą kubinių metų metrų dujų, nors siūlė 3,2 mlrd. kubinių metrų. 

Apie tai, ar Lietuva pirks „Gazprom“ dujų, veikiausiai paaiškės tik aukciono pabaigoje – ketvirtadienio vakarą arba penktadienį. Dujų įsigijimo kainos atskleisti neketinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius