Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Žiemelis apie sėkmės Rusijoje faktorius: svarbu nedirbti su opozicija

Vieniems Rusija yra galimybių šalis, kitiems – katorga, iš kurios kudašių norisi nešti kaip įmanoma greičiau. „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis, nepaisant geopolitinės suirutės, sėkmingai investuoja Rusijoje, kai tuo metu perspektyvūs vietos verslininkai, tokie, kaip kompanijos „Charlie Oscar“ steigėjas Sergejus Klimovas, bėga iš šalies, negalėdami įgyvendinti savo idėjų.
Gediminas Žiemelis ir  Dmitrijus Šugajevas sukirto rankomis
Gediminas Žiemelis ir Dmitrijus Šugajevas sukirto rankomis

„Labai dažnai būna, kad savoje šalyje nebūsi pranašu. Aš Lietuvoje esu ne visiškai mėgstamas asmuo, kaltinamas dalykais, kuriais nesijaučiu kaltas, o kitose šalyse pripažįsta mūsų kvalifikaciją“, – ketvirtadienį „World Economic Forum Global Shapers Vilnius“ surengtoje diskusijoje kalbėjo G.Žiemelis.

G.Žiemelio receptas – sugyventi su valdžia

Jis du kartus „Aviation Week & Space Technology“ leidinio pripažintas vienu iš geriausių jaunų aviacijos industrijos lyderių. Neseniai „Avia Solutions Group“ paskelbė apie oro uosto netoli Maskvos statybas.

Nereikia žaisti vietinių žaidimų ir veltis į vietines diskusijas, nesutarimus, į politiką, reikia nedirbti su tais, kurie yra nepopuliarūs, kurie yra opozicionuojantys, – sakė G.Žiemelis.

Paklaustas, kas lemia sėkmę Rusijoje, G.Žiemelis sakė, kad, dirbant užsienyje, svarbu būti apolitišku, prisitaikyti ir elgtis pragmatiškai.

„Nereikia žaisti vietinių žaidimų ir veltis į vietines diskusijas, nesutarimus, į politiką, reikia nedirbti su tais, kurie yra nepopuliarūs, kurie yra opozicionuojantys. Kiekvienoje rinkoje svarbu skirtingi elementai, kurie tau leidžia iškilti. Rusijoje labai svarbu tinkamoje vietoje parodyti tinkamą kvalifikaciją. Yra dalis bankų, kuriems vadovauja vokiečių tautybės žmonės, yra naftos kompanijos, kurioms vadovauja britai, Maskvos vicemeras yra estas“, – kalbėjo G.Žiemelis.

S.Klimovas: „Rusijoje lieka tik kovoti prieš sistemą“

Tuo metu diskusijoje taip pat dalyvavęs verslininkas S.Klimovas Rusijoje galimybių gyventi ir kurti nematė, todėl emigravo į Lietuvą.

S.Klimovas yra kompanijos „Charlie Oscar“ steigėjas, buvęs Rusijos žaidimų kūrėjų asociacijos vadovas ir vienas iš žaidimų sektoriaus veteranų, prisidėjusių prie kelių šimtų žaidimų sukūrimo. S.Klimovas yra vienos iš pirmųjų žaidimų studijų kūrėjų, kurie iš Rusijos persikėlė į Lietuvą.

Sergejus Klimovas
Sergejus Klimovas

Diskusijoje jis pasakojo, kodėl nusprendė palikti Rusiją.

„Savo versle mes kuriame dalykus. Norime kurti juos geresnius ir daugiau. Tam reikia aplinkos, kuri tave motyvuotų. Tačiau, kai pabundi kas rytą ir galvoji, kaip viskas dar pablogės kitais metais, tai nepadeda. Iš savo klasės aš buvau priešpaskutinis emigravęs žmogus. Kiti jau buvo Tel Avive, Ciuriche, Londone, Miunchene“, – pasakojo verslininkas.

Jo karta augo tuomet, kai Rusijoje viskas pamažu keitėsi į gera.

„Maskvoje mes turėjome labai didelių vilčių, kad viskas pasikeis į gera. Ir keitėsi. Galėjai keliauti, užsidirbti, ateiti į mokyklą su džinsais. Mes jautėme, kad reikalai gerėjo kasmet. Buvo įvykdyta reformų. Kasmet mes laimėdavome šiek tiek laisvės. Kai viskas staiga grįžo į sovietinius laikus, mes kelerius metus tiesiog neigėme tokią transformaciją. Tai nutiko 2003–2005 metais. Vienu metu nebegalėjome ignoruoti blogų pokyčių. Ilgainiui visi nuliūdo – kai turi daug vilties, daug ir prarandi. Būtų kur kas geriau, jeigu tos vilties neturėtum“, – pasakojo S.Klimovas.

Jeigu esi filmų kūrėjas, Rusijoje, užuot kūręs filmus, ilgainiui tiesiog pradedi kovoti su sistema. Tai yra kvaila, – sakė S.Klimovas.

Pasak jo, Rusijoje tiesiog nebeliko galimybės kurti.

„Jeigu esi filmų kūrėjas, Rusijoje, užuot kūręs filmus, ilgainiui tiesiog pradedi kovoti su sistema. Tai yra kvaila“, – sakė jis.

Kas turėtų pasikeisti Rusijoje, kad S.Klimovas ten grįžtų?

„Kai „Lada“ pagamins gerą automobilį, tada grįšiu į Rusiją“, – juokavo verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius