Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Geronomika: išperkamoji nuoma atranda savo nišą

Sunkmečiui sudrebinus statybų sektorių, statybininkai suka galvą, kaip atsikratyti neparduotų butų. Pastaruoju metu populiarėjanti naujų butų nuoma ir išperkamoji nuoma dažnai statybų įmonei teikia vilčių išgyventi.
Sunkmečio prislėgti statybininkai ieško būdų išgyventi.
Sunkmečio prislėgti statybininkai ieško būdų išgyventi. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak nekilnojamojo turto įmonės „Ober-Haus“ Būsto departamento direktoriaus Remigijaus Kletero, tuščių butų nuoma, o ypač išperkamoji nuoma, šiuo metu išgyvena pagyvėjimą. „Nuomos rinka yra gana ribota, tačiau išperkamoji nuoma žmones itin domina, nes bankai šiuo metu suteikia kur kas mažiau būsto paskolų, tad tokie išperkamosios nuomos pasiūlymai tampa itin patrauklūs“, – sakė R.Kleteras. Anot jo, paprastai žmogus už butą sumoka pradinį įnašą – apie 20 proc. nuo visos sumos, o likusi dalis paskirstoma dvejiems metams. Per šiuos metus žmogus tarsi moka nuomą, o terminui pasibaigus, susimoka likutį ir tampa buto savininku. „Populiariausi – dviejų kambarių butai miegamuosiuose rajonuose, kurių kaina – iki 300 tūkst. Lt. Prognozuojame, kad išperkamoji nuoma populiarės ir toliau – žmonės ja aktyviai domisi“, – teigė R.Kleteras.

Galimybes svarsto ir didieji

Sprendimų, kaip suktis iš susidariusios padėties, ieško ir didžiosios statybų įmonės. „Išperkamoji nuoma – vienas išgyvenimo metodų. Žinoma, nemanau, kad ji išgelbės daug statybininkų: vis vien dauguma jų savo projektus finansavo iš bankų pasiskolintais pinigais, kuriuos reikia grąžinti. Tad išperkamąją nuomą žmonėms gali siūlyti tik tuomet, jei bankai sutinka atidėti mokėjimus ir palaukti įplaukų“, – svarstė „Eikos“ generalinis direktorius Robertas Dargis. Tačiau, pasak jo, toks būdas nėra nepriimtinas. „Mes kol kas stengiamės savo butus pardavinėti, bet pripažinsiu – išperkamosios nuomos galimybes taip pat svarstome“, – sakė R.Dargis.

Bankai žiūri teigiamai

Anot „DnB Nord“ banko vyriausiojo analitiko Rimanto Rudzkio, tokie statybininkų manevrai sunkmečio laiku yra pateisinami. „Aišku, galima tai traktuoti kaip kišimąsi į bankinį sektorių. Bet, kita vertus, nestandartinė situacija reikalauja nestandartinių sprendimų. Krizė yra krizė: bankai atsisako kredituoti, perkamoji galia krenta, o statybininkų butai stovi tušti – tad jei jie sugeba suktis, vertinčiau tai tik teigiamai“, – sakė R.Rudzkis. Pasak analitiko, statybų sektorius svarbus visai šalies makroekonomikai, tad bet kokios išsigelbėti padedančios priemonės yra skatintinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius