Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geronomika. Lietuvoje sėkmingai startavo elektros birža

Sausio 1 d. startavusioje Lietuvos elektros biržoje per pirmąsias šių metų dienas buvo nupirkta ir parduota 76,462 megavatvalandžių (MWh) elektros energijos, teigiama išplatintame pranešime.
Pavadinimas
Pavadinimas
Temos: 1 „Geronomika“
„Prekyba vyksta sklandžiai. Pirmąsias keturias dienas biržoje aktyviai veikė 14 rinkos dalyvių. Mažiausia paskutinės prekybos sesijos dienos – sausio 4-tos – susiformavusi elektros energijos kaina Lietuvos elektros biržoje yra 9,6 ct už kilovatvalandę, didžiausia – 14,8 ct už kilovatvalandę“, – sakė Lina Skrabutėnaitė, Lietuvos elektros biržą organizuojančios rinkos operatoriaus bendrovės „BaltPool“ direktorė.

L. Skrabutėnaitė atkreipė dėmesį, kad tai yra gryna elektros energijos kaina be infrastruktūros mokesčių – neįskaitant perdavimo, skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugų kainų. Palyginimui – šiuo metu Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta reguliuojama elektros energijos kaina vartotojams yra 15,5 ct už kilovatvalandę.

Tačiau daryti įžvalgas, lyginant pirmųjų šių metų dienų biržos rezultatus, pasak L. Skrabutėnaitės, yra per anksti, nes pernelyg trumpas periodas, be to, kaip ir kitais švenčių laikotarpiais, pirmosiomis sausio dienomis elektros suvartojimas yra netipinis, lyginant ir su įprastinėmis savaitgalio dienomis.

Lietuvos elektros birža „BaltPool“ Lietuvoje yra vieta, kurioje rinkos dalyviai, prekiaudami elektros energija, formuoja jos kainą. Iš viso biržoje yra užsiregistravę 17-ka elektros rinkos dalyvių – gamintojų ir tiekėjų. Vartotojai elektros biržoje nedalyvauja, kaina jiems nustatyta sutartyje su pasirinktu tiekėju.

Elektros kaina biržoje kinta nuolat – kiekvienai valandai susiformuoja kita. „Prekyba elektros biržoje, kaip ir, pavyzdžiui, vertybinių popierių biržoje, yra anoniminė – dalyviai nežino, kam jie parduoda elektros energiją ir nežino, kieno parduodamą energiją perka, – sakė L. Skrabutėnaitė.

Sandoriai Lietuvos elektros biržoje vyksta „dieną prieš“, t. y. pagal šios dienos elektros biržos prekybos rezultatus gamyba ir vartojimas vyksta kitą dieną.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius