Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geronomika. Aštuoni bankai dalyvauja atrankoje 100 mln. Lt paskoloms išdalyti

Aštuoni bankai panoro dalyvauti įgyvendinant priemonę „Atviras kreditų fondas“. Tai paaiškėjo pirmadienį UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) atplėšus vokus su pateiktais bankų pasiūlymais.
Pavadinimas
Pavadinimas

Iš viso konkurse, kurį paskelbė INVEGA, dalyvavo 8 bankai: AB Šiaulių bankas, AB SEB bankas, AB „Swedbank“, AB bankas „Finasta“, AB Ūkio bankas, UAB Medicinos bankas, AB „DnB NORD“ bankas ir AB „Parex“ bankas. Su bankais, kurie atitiks kvietimo sąlygose nustatytus reikalavimus, bus pasirašytos atviros kredito linijos sutartys, teigiama išplatintame pranešime.

„Atviras kreditų fondas“ (AKF) – tai priemonė, skirta labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) finansuoti, kuriai numatoma skirti 100 mln. Lt iš ES struktūrinių fondų. Tai antroji smulkiajam ir vidutiniam verslui siūloma INVEGOS fondo valdoma finansų inžinerijos priemonė.

Kreditai MVĮ iš AKF lėšų galės būti teikiami tik litais investicijoms finansuoti ar apyvartinėms lėšoms papildyti. Iš AKF vienam kreditui bus skirta iki 1 mln. 500 tūkst. litų. Ne daugiau kaip 75 proc. kredito sumos galės būti finansuojama AKF lėšomis, o likusi suma (ne mažiau kaip 25 proc.) – bankų nuosavomis lėšomis. Per 12 mėnesių laikotarpį vienai MVĮ galės būti suteikti ne daugiau kaip du kreditai. Kreditai MVĮ bus teikiami ne ilgesniam kaip 72 mėnesių laikotarpiui.

AKF lėšos bankams skolinamos bankų suteiktų kreditų laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip iki 2015 m. gruodžio 31 dienos. Už paskolintas AKF lėšas bankai INVEGOS fondui mokės 3 mėn. VILIBOR +0,1 proc. palūkanas. Maksimali banko marža už suteikiamą kreditą – 3 proc.

Šia priemone bus įgyvendinama JEREMIE iniciatyva. JEREMIE – tai bendra Europos Komisijos (Regioninės politikos generalinio direktorato) Europos investicijų banko (EIB) ir Europos investicijų fondo (EIF) iniciatyva, kuria siekiama suteikti valstybėms narėms galimybę, naudojantis joms skirtos ES struktūrinių fondų paramos dalimi 2007–2013 m. laikotarpiu, pagerinti finansavimo prieinamumą MVĮ, įkūrus atsinaujinančius kontroliuojančiuosius fondus. Kontroliuojančiojo fondo paskirtis – pagerinti finansavimo prieinamumą MVĮ naudojant įvairių finansinių priemonių (produktų) rinkinį. Šiuo metu JEREMIE iniciatyva yra įgyvendinama per du kontroliuojančiuosius fondus: JEREMIE fondą ir INVEGOS fondą.

Smulkiojo verslo finansavimas per AKF yra viena iš priemonių, numatytų Ūkio ministerijos parengtame Ekonomikos skatinimo plane. Ja siekiama suaktyvinti kreditinių išteklių rinką Lietuvoje ir taip efektyviai panaudoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, skiriamas verslo finansavimui skatinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius