Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Geronomika. INVEGA pradės teikti garantijas ir už didelių įmonių paskolas

Gavusi teigiamą Europos Komisijos sprendimą, Vyriausybė šiandien priėmė nutarimą, kuriuo įgaliojo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) teikti garantijas kredito įstaigoms ir už didelėms įmonėms teikiamas paskolas. INVEGA iki šiol teikė garantijas tik už smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) subjektų gautas paskolas.
Pavadinimas
Pavadinimas

EK šį pirmadienį priėmė sprendimą pritarti Lietuvos Vyriausybės siekiui teikti garantijas už finansinių sunkumų patiriančių įmonių paskolas bei leisdama teikti valstybės pagalbą garantijų forma už Lietuvos įmonių paskolas iki 500 tūkst. eurų (1,726 mln. Lt). Valstybės pagalba galės būti taikoma tik toms įmonėms, kurios 2008 m. liepos 1 d. neturėjo finansinių sunkumų. Pagalba galės būti suteikta ne ilgiau kaip iki 2010 m. gruodžio 31 d., teigiama išplatintame pranešime.

Garantijas didelėms įmonėms INVEGA teiks tik už paskolas, imamas apyvartinėms lėšoms papildyti, ir tik gamybinėms ar paslaugas teikiančioms įmonėms.

Didžiausia paskola, kuriai gali būti suteikta INVEGOS garantija, turi neviršyti paskolos gavėjo praėjusio ataskaitinio laikotarpio metinio darbo užmokesčio ir su juo susijusių mokesčių išlaidų sumos. INVEGOS garantija negali viršyti 80 proc. paskolos sumos ir 5 mln. Lt. Bendras INVEGOS įsipareigojimų limitas laikinuoju šios paramos teikimo laikotarpiu sieks 150 mln. Lt, o INVEGOS garantijų už didelių įmonių imamas paskolas pradinių dydžių suma per visą laikotarpį negalės viršyti 70 mln. Lt.

Sudarius laikiną galimybę INVEGA kredito įstaigoms teikti garantijas už SVV ir didelėms įmonėms suteiktas paskolas, bus išvengta neigiamo poveikio socialinei ekonominei situacijai dėl galimo įmonių veiklos stabdymo.

Didelės įmonės Lietuvoje sudaro tik 0,6 proc. visų įmonių, tačiau sukuria 34 proc. Lietuvos BVP ir įdarbina 26 proc. dirbančiųjų.

Garantijų teikimas kredito įstaigoms – viena iš priemonių, numatytų Ūkio ministerijos parengtame Ekonomikos skatinimo plane (ESP), kuria siekiama sudaryti kuo palankesnes sąlygas verslui plėtotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius