-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginčas dėl veganiškų sūrelių recepto: kūrėja kaltina įmonę vagyste, ši tai neigia

Veganiški Lietuvoje gaminami sūreliai „The Goodvibes Kitchen“ parduotuvių lentynose išbuvo vos kelis mėnesius. Jų kūrėja Gabrielė Nečejauskaitė kaltina masinę sūrelių gamybą pradėjusį „Varėnos pienelį“ nusavinus receptą ir tikina už juos negaunanti nė cento. Gamintojai atšauna, kad receptą masinei gamybai sukūrė patys.
„Aistės“ veganiški sūreliai
„Aistės“ veganiški sūreliai

Atskleidė receptą ir liko be nieko?

Vilnietė G.Nečejauskaitė teigia, kad ji pirmoji Lietuvoje pradėjo gaminti veganiškus sūrelius „The Goodvibes Kitchen“. Sūreliai buvo gaminami rankomis, jų paklausa augo, todėl buvo nuspręsta procesą automatizuoti. G.Nečejauskaitė pradėjo dairytis įmonės, galinčios šiuos sūrelius gaminti.

„Varėnos pienelio“ direktorė susidomėjo, ji pamatė šito produkto potencialą ir prasidėjo derybos“, – 15min pasakojo G.Nečejauskaitė.

Vida Press nuotr./Glaistytas varškės sūrelis
Vida Press nuotr./Glaistytas varškės sūrelis

Prieš pradedant masinę jų gamybą sūrelius reikėjo testuoti, taigi teko atskleisti ir sūrelių receptą. G.Nečejauskaitė tai padarė, tačiau raštiškai to niekaip neįtvirtino.

„Dėl patirties trūkumo aš nežinojau, kad to reikia, nepasirašiau jokio dokumento, kuris būtų kažkaip įtvirtinęs šitą mūsų bendradarbiavimą“, – apgailestavo ji.

Sūrelių „The Goodvibes Kitchen“ kūrėja Gabrielė Nečejauskaitė
Sūrelių „The Goodvibes Kitchen“ kūrėja Gabrielė Nečejauskaitė

Tačiau, pasak G.Nečejauskaitės, problemos čia nesibaigė. Pašnekovė pasakojo, kad su ja buvo sutarta, jog pagal jos arba panašų receptą, bus gaminami „The Goodvibes Kitchen“ ir „Aistės“ sūreliai. Esą jie turėjo būti paleidžiami į rinką tuo pačiu metu, į skirtingas parduotuves, tačiau taip neįvyko.

2017 m. rugsėjį pirmi parduotuvėse pasirodė veganiški „Aistės“ sūreliai, „The Goodvibes Kitchen“ dienos šviesą išvydo tik po kelių mėnesių – 2018 m. vasarį, o jau balandį buvo išimti iš asortimento dėl netinkamos produktų kokybės.

Šioje vietoje G.Nečejauskaitė susidūrė ir su kita problema: kaip tik tuo metu buvo užsakytas didelis kiekis „The Goodvibes Kitchen“ sūrelių, tačiau nebebuvo kur jų realizuoti – parduotuvės atsisakė priimti. Recepto kūrėja sako sūrelius paaukojusi, išdalinusi, dėl to nukentėjo finansiškai.

Tuo bėdos nesibaigė – „Varėnos pienelis“ G.Nečejauskaitę padavė į teismą už susikaupusią skolą, kuri viršija 10 tūkst. eurų. Teismo posėdis numatytas šį antradienį.

„Aistės“ veganiški sūreliai
„Aistės“ veganiški sūreliai

Nors šiuo metu „The Goodvibes Kitchen“ gamyba ir tiekimas nutrūko, „Varėnos pienelis“ veganiškus sūrelius vis tik gamina.

G.Nečejauskaitė tikina, kad jie labai panašūs į jos atskleistą receptą. Parduotuvėse galima rasti „Aistės“, „Veggo“ bei „Baltai“ (skirti Latvijos ir Estijos rinkoms) sūrelius, o G.Nečejauskaitė tikino už tai negaunanti nė cento.

„Varėnos pienelis“: „Receptą sukūrėme mes“

„Varėnos pienelio“ direktorė Jolanta Kuzminienė G.Nečejauskaitei atkerta, kad veganiški sūreliai nėra jos išradimas.

„Ne, ne, ne. Šiaip jau krišnaitai saldžią tofu masę visada vartoja. Jos mintis buvo masę supresuoti ir aplieti šokoladu. Bet sakyti, kad ji sukūrė receptūrą – tai čia pasakos“, – įsitikinusi vadovė.

Sakyti, kad ji sukūrė receptūrą – tai čia pasakos, – tikina gamyklos direktorė.

J.Kuzminienė šią situaciją palygino su vaniliniais sūreliais. Jų rinkoje yra daug, kiekviena gamykla vanilinius sūrelius gamina pagal panašų receptą. Tačiau tai nereiškia, kad receptą kažkas pasisavino.

Ji akcentavo, kad G.Nečejauskaitė veganiškus sūrelius gamino rankomis, tačiau tam, kad būtų pradėta masinė gamyba, reikalingas recepto adaptavimas. Todėl vadovė tvirtino, kad „receptą sukūrė įmonė“.

J.Kuzminienė pažymėjo, kad gamykla – tai ne namų virtuvė, čia vyksta kitokie procesai, todėl ir receptai yra adaptuojami.

Vida Press nuotr./Šokoladu glaistytas varškės sūrelis
Vida Press nuotr./Šokoladu glaistytas varškės sūrelis

„Varėnos pienelio“ direktorė pripažino, kad iki G.Nečejauskaitės pasirodymo įmonė tokių sūrelių negamino, tačiau, pasak jos, taip sutapo, kad panašiu laiku gamybą pradėjo.

„Jeigu ji būtų neatėjusi, mes turbūt rudenį ar žiemą būtume prie to dėsningai priėję“, – tikino ji ir pridūrė, kad pieno perdirbimo įmonė jau gamino veganišką sūrį.

„Varėnos pienelis“ sutartį su G.Nečejauskaite pasirašė po to, kai 2017 m. rugsėjį parduotuvėse pasirodė veganiški „Aistės“ sūreliai. Įmonės vadovė aiškino, kad G.Nečejauskaitei siūlė pasirašyti tipinę sutartį, tačiau ji atsisakė.

J.Kuzminienė atkreipė dėmesį, kad per pirmus vizitus dažnai nesudaromos jokios sutartys, todėl čia problemos nemato.

„Aistės“ veganiškus sūrelius gamina „Varėnos pienelis“
„Aistės“ veganiškus sūrelius gamina „Varėnos pienelis“

Komentuodama situaciją dėl sūrelių pasirodymo rinkoje vienu metu J.Kuzminienė sakė, kad tai nebuvo viena iš sąlygų. „The Goodvibes Kitchen“ sūreliai rinkoje pasirodė vėliau, nes esą nebuvo duotas užsakymas.

Kodėl G.Nečejauskaitė liko skolinga „Varėnos pieneliui“, įmonės vadovė nedetalizavo.

„Ji nemokėjo už produkciją“, – tepasakė ji.

Advokatas: tokia situacija dažna

Advokatų kontoros „Wint“ partneris, intelektinės nuosavybės ekspertas Andrius Iškauskas sako, kad praktikoje dažnai žmonės vengia iš karto pasirašyti bendradarbiavimo sutartis.

„Padaryta didelė klaida, kad jokio susitarimo nesudarė prieš pradėdami veiklą. Rinkoje mes matome ne vieną tokį atvejį, kai iš pradžių šalys per daug pasitiki ar bijo vienai kitai pasiūlyti pasirašyti konfidencialumo ar panašų susitarimą, nes neva tai rodytų nepasitikėjimą kita šalimi ir sugriautų santykius“, – aiškino A.Iškauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Andrius Iškauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Andrius Iškauskas

Neva tai rodytų nepasitikėjimą kita šalimi ir sugriautų santykius,– sakė A.Iškauskas.

Jis pažymi, kad tai turėtų būti elementaru – juk sutartys tam ir pasirašomos, kad galėtų būti panaudojamos, kai kyla nesutarimai.

Komentuodamas ginčą dėl sūrelių jis pažymėjo, kad reikia pasigilinti į receptūrą.

„Reikėtų pasižiūrėti, ar tas receptas tikrai turi kažkokios unikalios informacijos, kurią atskleidė ir toliau naudojasi gamintojas ir dėl to tas sūrelis turi kažkokią pridėtinę vertę. Jeigu receptas nėra unikalus, tik veganiškas, tai apginti savo teises būtų sunku“, – kalbėjo A.Iškauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius