Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Goldman Sachs“ sumokės 5,1 mlrd. JAV dolerių, kad atsikratytų kaltinimų

„Goldman Sachs Group“ sumokės 5,1 mlrd. JAV dolerių, kad atsikratytų JAV valdžios kaltinimų, jog bankas nesugebėjo tinkamai įvertinti hipoteka užtikrintų vertybinių popierių, prieš parduodamas juos investuotojams kaip kokybiškus skolos vertybinius popierius.
Investicinis bankas „Goldman Sachs“
Investicinis bankas „Goldman Sachs“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Volstrito bankas, apie išankstinį susitarimą su JAV valdžia paskelbęs dar sausio mėnesį, sumokės 2,39 mlrd. JAV dolerių baudą ir 1,8 mlrd. JAV dolerių kompensaciją nukentėjusiems skolininkams. Dar 875 mln. JAV dolerių bus sumokėta siekiant atsikratyti kitų valstijų ir federalinių agentūrų pretenzijų, pranešė JAV teisingumo departamentas.

„Šiame sprendime „Goldman Sachs“ laikomas atsakingu dėl rimto nusižengimo. Bankas melagingai tikino investuotojus, kad jo parduodami vertybiniai popieriai yra užtikrinti patikimais hipotekos sandoriais, nors žinojo, kad daugybė tų sandorių tokie nėra“, – pareiškė laikinasis JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Stuartas Delery‘s.

Tuo tarpu „Goldman Sachs“ atstovas spaudai e. paštu atsiųstame pranešime pažymėjo, kad bankas „džiaugiasi, jog šie su praeitimi susiję klausimai buvo išspręsti. Nuo finansų krizės ėmėmės svarbių priemonių, siekdami patobulinti savo kultūrą, sustiprinti savo įsipareigojimą veikti klientų labui ir užtikrinti, kad mūsų valdymo procesai būtų patikimi.“

Bankas jau yra suformavęs atidėjinius daugumai šių kaltinimų. Vien 2015 metų ketvirtąjį ketvirtį „Goldman Sachs“ atidėjo 1,95 mlrd. JAV dolerių teisinėms ir bylinėjimosi išlaidoms. Per visus 2015 metus atidėta suma sudarė 4,01 mlrd. JAV dolerių.

Tai jau penktasis milijardinės vertės susitarimas, pasiektas su JAV bankais vyriausybei dedant pastangas užtikrinti, kad Volstrito bankai būtų nubausti už tai, kad sukūrė ir pardavinėjo antrinės hipotekos vertybinius popierius, prisidėjusius prie 2008 metų finansų krizės.

Informuoti šaltiniai praneša, kad tyrimas dėl kitų bankų, įskaitant „Royal Bank of Scotland Group“ ir „Deutsche Bank“, vis dar tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius