Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“: Singapūro „melagingų naujienų“ įstatymas gali pakenkti inovacijoms

Technologijų milžinė „Google“ ketvirtadienį perspėjo, kad Singapūre priimtas kovos su „melagingomis naujienomis“ įstatymas gali neigiamai atsiliepti inovacijoms, gyvybiškai svarbiam elementui aukštųjų technologijų sektoriuje, kuriuo vyriausybė pasikliauna kaip ekonomikos augimo varomąja jėga.
„Google“
„Google“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies parlamentas trečiadienį priėmė teisės aktą, leidžiantį vyriausybei liepti socialiniams tinklams, tokiems kaip „Facebook“ ir „Twitter“, tekstiniais įspėjimais žymėti žinutes, kurias valdžia laiko melagingomis, o kraštutiniu atveju – trinti tokią informaciją.

Jei kuris nors veiksmas bus pripažintas piktavališku ir kenkiančiu šalies interesams, bendrovėms gali būti skirta iki 1 mln. Singapūro dolerių (655 tūkst. eurų) bauda.

Tuo metu fiziniams asmenims gali grėsti iki 10 metų laisvės atėmimo.

Nauja tvarka nebus taikoma išsakomoms nuomonėms ir padės kovoti su socialiniuose tinkluose platinamomis atviromis melagystėmis, galinčiomis pakurstyti nesantaiką etniniu požiūriu įvairialypėje valstybėje, teigia pareigūnai.

Anot jų, valdžios institucijos daugeliu atveju reikalaus šalia melagingos informacijos rodyti „taisymus“, o ne iš karto skirs baudas ar laisvės atėmimo bausmes.

Tačiau technologijų kompanijos, žmogaus teisių gynėjai ir žurnalistai įsitikinę, kad tokios priemonės gali apriboti žodžio laisvę.

„Dezinformavimas yra rimta problema, kurią primygtinai siekiame išspręsti“, – pareiškė vienas „Google“ atstovas, praėjus dienai po Apsaugos nuo melo ir manipuliavimo internete įstatymo priėmimo.

„Nerimaujame, kad šis įstatymas pakenks inovacijoms ir skaitmeninės informacijos ekosistemos vystymuisi“, – pridūrė jis.

„Svarbu yra tai, kaip įgyvendinamas šis įstatymas, todėl esame įsipareigoję bendradarbiauti su įstatymų leidėjais šiame procese“, – pažymėjo bendrovės atstovas.

Singapūras šiuo metu plėtoja savo aukštųjų technologijų sektorių ir jau įtikino daugelį pasaulio pažangiausių įmonių atidaryti šioje mažytėje saloje regioninius filialus ir kitus svarbius centrus.

„Google“, „Twitter“ ir „Facebook“ turi įsteigusios miesto valstybėje savo būstines Azijai ir Ramiojo vandenyno šalims.

Pernai „Facebook“ paskelbė, kad ketina skirti daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių (890 mln. eurų) duomenų centro statymui Singapūre. Tai būtų pirmasis toks šios milžinės objektas Azijoje. Planuojama, kad centras pradės veikti apytiksliai 2022 metais.

Singapūre taip pat įsikūrusios kelios įmonės, gaminančios aukštųjų technologijų produkciją, taip pat daugybė startuolių, vystančių eksperimentines technologijas.

Nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos skyriaus direktoriaus pavaduotojas Philas Robertsonas ketvirtadienį pavadino minėto įstatymo priėmimą „smūgiu daugelio interneto naujienų portalų nepriklausomybei“, turėsiančiu „neigiamą poveikį interneto laisvei visoje Pietryčių Azijoje“.

Antradienį kalbėdamas parlamente Singapūro teisės ir vidaus reikalų ministras Kasiviswanathanas Shanmugamas tvirtino, jog šis teisės aktas yra būtinas, nes pačioms technologijų bendrovėms esą sunkiai sekasi pačioms stebėti jų platformose skelbiamą turinį.

Jis paneigė, kad tokia iniciatyva nukreipta prieš žodžio laisvę.

„Šis įstatymas neturėtų daryti poveikio žodžio laisvei. Mes čia kalbame apie melagystes,.. botus,.. trolius,.. netikras paskyras ir taip toliau“, – nurodė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius