„Grigeo Klaipėda“ gavo leidimą atnaujinti veiklą

Beveik 170 kartoną gaminančios bendrovės „Grigeo Klaipėda“ darbuotojų galės grįžti į darbą po tris savaites trukusių prastovų: penktadienį bendrovė pasirašė ilgai derintą laikinąją sutartį su vandens valymo įrenginius valdančia bendrove „Klaipėdos vanduo“.
„Grigeo Klaipėda“
„Grigeo Klaipėda“ / Aurelijos Kripaitės/15min nuotr.

Nuotekos į „Klaipėdos vanduo“ valymo įrenginius iš „Grigeo Klaipėda“ fabriko nebuvo priimamos nuo gegužės 14-osios. Miesto gyventojų ir įmonių nuotekas valančios bendrovės „Klaipėdos vanduo“ įrenginiai mėnesiais, kai buvo valomos ir kartoną gaminančio fabriko nuotekos, dirbo kone maksimaliu pajėgumu. Savivaldybėje surengto pasitarimo metu pranešta, kad laikinoji sutartis su „Grigeo Klaipėda“ nutraukiama ir atnaujinta bus tik tada, kai ši įgyvendins tam tikras sąlygas.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas Benitas Jonikas 15min teigė, kad penktadienį nuo pat ankstyvo ryto nuotoliniu būdu buvo surengtas susitikimas su „Grigeo Klaipėda“ atstovais, aptartos visos sutarties sąlygos. „Apie pietus bus testuojami pakeitimai“, – teigė B.Jonikas.

Anot jo, vis tik sutartis ir vėl bus laikina. Ilgalaikė sutartis galėtų būti pasirašyta tik tokiu atveju, jei kartono fabrikas Dumpiuose atliktų pirminį nuotekų valymą. Tačiau už miesto esantys valymo įrenginiai yra areštuoti, kol vyksta teisėsaugos tyrimas.

„Esminis šios laikinosios sutarties skirtumas nuo ankstesnių keturių yra tas, kad atsiranda suminė tarša, tai reiškia, kad yra ribojama vienos paros ir vieno mėnesio suminė tarša. Tai reiškia, kad išnaudojus mėnesio taršą sklendė yra uždaroma ir nuotekos nepriimamos“, - sakė AB „Klaipėdos vanduo“ vadovas B. Jonikas.

„Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas teigė, kad bendrovė įrengė automatinį mėginių semtuvą, įdiegė ph, drumstumo, temperatūros matuoklius, nuotolinį matavimo ir apskaitos prietaisų duomenų perdavimą į „Klaipėdos vanduo“ SCADA sistemą. „Laikas šiuo atveju išties brangus, nes kiekviena prastovos valanda įmonei kainuoja tūkstančius eurų, o darbuotojams papildomą nerimą, tad tikimės operatyvaus ir sklandaus sutarties pasirašymo bei nuotekų valymo paslaugos teikimo atnaujinimo“, – teigė jis.

„Grigeo Klaipėda“ į teisėsaugos akiratį pateko sausį, kai išaiškėjo faktas, jog neišvalytos nuotekos bendrovės vandenvalos įrenginiuose būdavo savavališkai patiekiamos į „Klaipėdos vanduo“ kolektorių su jau išvalytu vandeniu. Paaiškėjo, kad tokia tyčinė veikla, taupant lėšas, buvo vykdoma metų metus.

Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą, tačiau net ir po pusmečio dar nėra paskaičiuota, kokia žala buvo padaryta gamtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius