Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gynybos sektoriaus įmonė „LiTak-Tak“ nebegali vykdyti JAV karinių oro pajėgų užsakymų

Nuo praėjusių metų rudens paralyžiuota Lietuvos oro eismo valdymo ir gynybos sistemų kūrimo ir gamybos bendrovė „LiTak-Tak“ informavo JAV karinių oro pajėgų pirkimų biurą ir Suomijos karinių pajėgų Logistikos padalinį, kad ne tik nebegalės vykdyti savo įsipareigojimų pagal jau sudarytas pirkimo-pardavimo sutartis, bet ir įgyvendinti naujų suplanuotų sandorių 2022 metais. Į tokią padėtį bendrovę įstūmė Lietuvos Vyriausybės komisijos sprendimas pripažinti bendrovę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų. Nebematydama galimybių susitarti su Vyriausybe, bendrovė taip pat pradėjo investicinio ginčo procesus, rašoma pranešime spaudai.
JAV vėliava
Karinės pratybos „Zapad 2021“ / 123RF.com nuotr.

„LiTak-Tak“ veikla visiškai sustojo praėjusių metų spalį, kai po Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos (Komisija) išvados Vyriausybė savo nutarimu pripažino bendrovę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, nepaisant to, kad „LiTak-Tak“ nuolat gaudavo visus reikalingus leidimus sandoriams ir turėjo VSD išduotą pažymą darbui su slapta informacija.

„LiTak-Tak“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kuris nutarimą pripažino neteisėtu. Vyriausybė teismo sprendimą apskundė, kilęs ginčas šiuo metu toliau nagrinėjamas teismuose. Įmonė taip pat pradėjo pasirengimą tarptautiniam arbitražui nelaukdama, kol baigsis 6 mėnesių laikotarpis, per kurį šalys gali susitarti. Parengiamiesiems proceso darbams atlikti įmonė kreipėsi į šioje srityje didelę patirtį turinčią tarptautinę advokatų kontorą „Shearman & Sterling”. Šiame procese bendrovė iš Lietuvos valstybės sieks prisiteisti daugiau nei 140 mln. eurų.

„LiTak-Tak“ daugiau nei 7 metus bendradarbiauja su JAV Karinėmis oro pajėgomis ir iki šiol yra laikoma patikimu Amerikos kariuomenės tiekėju. Per šį laikotarpį „LiTak-Tak“ yra gavusi 16 licencijų sandoriams su JAV ir pardavusi oro gynybos paskirties prekių už daugiau nei 40 mln. USD.

Bendrovė partnerius informavo, kad nebegalės užtikrinti JAV kariuomenės užsakymu pagamintų ir sumontuotų priešlėktuvinės gynybos ir oro eismo valdymo įrenginių priežiūros bei tiekti jiems atsarginių dalių. Ji taip pat nebegali įgyvendinti ir naujų sutarčių – JAV karinės oro pajėgos pageidavo įsigyti „LiTak-Tak“ sukurtą naujos kartos radarą.

Šiuo radaru domėjosi ir Suomijos karinės oro pajėgos, vyko derybos dėl šio įrenginio nuomos ir įsigijimo, jei radaras atitiktų lūkesčius.

„Mes kreipėmės į Vyriausybę, prašydami leisti užbaigti vykdyti ilgalaikius įsipareigojimus JAV karinėms oro pajėgoms ir tęsti naujo radaro pardavimo derybas, tačiau nesulaukėme jokio atsakymo. Aš tik klausiu – kas šioje istorijoje iš tiesų yra priešai? Mūsų partneriai iš JAV ir Suomijos? Visa tai vyksta Vyriausybės atstovams giriantis, jog investuotojai Lietuvą renkasi ir dėl to, kad čia jų investicijos 100 procentų saugios. Panašu, kad apie tai galėsime padiskutuoti tarptautiniame investicinių ginčų sprendimo centre“, - sakė „LiTak-Tak“ vykdančioji direktorė Rasa Godelaitienė.

Įmonė nurodo, kad Komisijos išvada buvo grindžiama sandoriais, kuriems leidimus eilę metų ir be jokių pastabų suteikdavo kita institucija – Komisija strateginių prekių licencijų išdavimo klausimams spręsti. „LiTak-Tak“ išduotos licencijos galiojo net ir tuo metu, kai Vyriausybės Komisija vertino šiuos sandorius ir kelis iš jų nurodė pretekstu savo sprendimui. Įdomu tai, kad tiek vienoje, tiek kitoje komisijoje esama tų pačių institucijų – VSD, Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų - atstovų.

„Mūsų vertinimu, tai yra visiškas absurdas – 11 metų veikęs griežtai prižiūrimoje rinkoje verslas visiškai sužlugdomas keliais parašais ir vadovaujantis visiškai nesuprantamais kriterijais. Kam naudinga, kad Lietuvos bendrovė negali vykdyti įsipareigojimų savo NATO partneriams? Tokie sprendimai diskredituoja mūsų valstybę, kelia klausimų dėl valstybės užsienio politikos vientisumo ir žlugdo Lietuvos gynybos pramonės sektorių. Įdomu, ką apie tokią situaciją mano vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas – Prezidentas?“, - svarstė R.Godelaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius