Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai „užsipirko“: prieš pat įvedant ribojimus augo prekybininkų apyvartos

Savaitgalį, prieš pat įvedant reikalavimus į daugumą parduotuvių pirkėjus įleisti tik su galimybių pasais, prekybininkai fiksavo įdomų efektą – išaugusius pirkinių krepšelius. Kalbinti prekybininkai tai aiškina tuo, kad dalis klientų ėmė pirkti prekes iš anksto, kad kuo ilgiau nereikėtų lankytis parduotuvėse.
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sakė, kad rugsėjo 10-12 dienomis, palyginti su rugsėjo 3-5 dienomis, įmonės pardavimai augo daugiau nei 10 proc.

„Gerokai dažniau pirkėjai rinkosi gilaus šaldymo maisto prekes, įvairius konservus, saldumynus. Taip pat augo pieno, šviežios mėsos ir mėsos gaminių, daržovių, kruopų, miltų, padažų pardavimai. Ženkliai augo kūdikių prekių ir gėlių pardavimai“, – 15min teigė ji.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Kai kuriuose Lietuvos miestuose stebėtas ir didesnis nei 20 proc. pardavimų augimas – mažiausiai penktadaliu geresni skaičiai buvo fiksuoti mažesniuose miestuose, tokiuose kaip Utena, Joniškis, Naujoji Akmenė, Kalvarija, Kazlų Rūda ir nemažai kitų.

„Augusiems pardavimams įtakos turėjo ir „sugrįžusi“ vasara. Žmonės gerokai daugiau pirko Nidoje, Palangoje ir Šventojoje“, – sakė E.Dapkienė.

Panašus efektas matytas ir IKI prekybos tinklo parduotuvėse. Bendrovės atstovė žiniasklaidai Vaida Budrienė 15min sakė, kad pirkimo padidėjimas buvo matomas didžiausiose parduotuvėse. Daugiausiai pirkėjai pirko šviežio maisto produktus.

„Galbūt tikrai ne visi klientai pirko todėl, kad neturi galimybių paso. Daryčiau prielaidą, kad dalis klientų tiesiog pagalvojo, kad pirmosiomis dienomis, kol įsivažiuos visas galimybių paso tikrinimo procesas, gali kilti šiokių tokių nesklandumų ir todėl nusprendė apsipirkti anksčiau“, – svarstė V.Budrienė.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Pirmadienį pirkėjai feisbuko grupėse dalijosi ir žinutėmis apie ištuštėjusias „Lidl Lietuva“ lentynas. Tuo tarpu šios prekybos tinklo atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė 15min neigė, kad savaitgalį pirkėjai šlavė parduotuves. Tiesa, iš pagrindinių prekybos tinklų „Lidl“ turi bene mažiausiai parduotuvių, kurių prekybos plotas viršija 1,5 tūkst. kvadratinių metrų ir kurioms įsigalioja reikalavimas tikrinti galimybių pasus – tik keturias.

„Pirkėjų srautai savaitgalį buvo įprasti, išskirtinių prekių įsigijimo tendencijų taip pat nepastebėjome. Kiekvieną savaitgalį pirkėjų srautai tam tikrose parduotuvėse būna didesni, tam įtakos turi apsipirkti atvykstantys pirkėjai iš aplinkinių rajonų ar miestelių, įsigyjantys produktų ilgesniam laikui“, – komentavo specialistė.

Suskubo ir į vaistines

Padidėjusį klientų srautą pajuto ne tik prekybos tinklai, tačiau ir vaistinės. Dalis jų nuomoja patalpas dideliuose prekybos centruose ir neturi įėjimo iš lauko, tad nuo pirmadienio tapo neprieinamais imuniteto neturinčiai ir galimybių paso naudoti nenorinčiai gyventojų daliai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre „Norfa“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre „Norfa“

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė 15min pasakojo kad trys paskutinės savaitės dienos buvo viena už kitą intensyvesnės.

„Yra vaistinių, kurios sako, kad „nutiko Kalėdos“. Kalbėjau su kai kuriais vaistininkais – jausmas toks, kad kai kurie pirkėjai pirko, kad užtektų iki gruodžio. Manome, kad susidėjo keli dalykai. Mėnesio viduryje visada būna didesnis aktyvumas, tuo metu gaunami atlyginimai. Žmonės naują tvarką taip pat priėmė kaip minimalų karantiną. Tų, kurie vaistinėse spausdino galimybių pasus, buvo dar daugiau, vos ne kas antras pirkėjas prašė galimybių paso“, – teigė įmonės atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė

Ji pridūrė, kad klientai savaitgalį noriai pirko greituosius testus, kosmetiką, pagrindinius vaistinėlei reikalingus vaistus.

„Su nerimu laukėme šiandienos – dėl savaitgalio aktyvumo galvojome kas nutiks. Iki pietų srautas buvo toks kaip įprastą rudens pirmadienį, po pietų jis šiek tiek sumažėjo. Tačiau visos dienos klientų skaičius praktiškai nesiskiria nuo kitų, tokio šiek tiek ramesnio pirmadienio skaičiai“, – lygino L.Bielskė.

Iš viso Lietuvoje yra 75 „Eurovaistinės“, į kurias klientai įleidžiami su galimybių pasais.

Kaip pranešime spaudai rašo „Camelia vaistinės“ atstovai, jų tinklo vaistininkai savaitgalį irgi fiksavo kur kas didesnius klientų srautus nei įprasta tokiu metu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Camelia“ vaistinė

Nuo COVID-19 pasiskiepiję gyventojai prieš pokyčius rugsėjo 13 dieną atėjo atsispausdinti galimybių pasus, nevakcinuoti atėjo nusipirkti vaistų ir papildų ateičiai, nusiteikę, kad bent jau kurį laiką nesilankys vaistinėse, kurios yra prekybos centruose.

Tinklo atstovai matuoja, kad praėjusį savaitgalį klientų srautai išaugo beveik trečdaliu. Jie pirko vaistus ir maisto papildus širdžiai, kraujotakai; medikamentus virškinimui; vaistus nuo skausmo, karščiavimo; maisto papildus imunitetui stiprinti ir kitas prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius