Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į apgriautą Iraką palengva grįžta tarptautinės kompanijos

Pastaraisiais metais Irakas kentėjo vieną krizę po kitos. Tačiau dabar kai kurios kompanijos grįžta į šalį, kur situacija, regis, jau rimsta, rašo „Wall Street Journal“.
Naftos verslovė Irake
Naftos verslovė Irake / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Energetika Irakas

Tiesa, šalyje jau kilo keli antikorupciniai protestai, tačiau šalies kariuomenė pasiekė reikšmingų pergalių prieš „Islamo valstybę“. Pastaruoju metu investuotojų susidomėjimas šalimi pakilo, sako Irako premjero patarėjas Haideras al-Abadis.

Pasirašomi nauji kontraktai

Sausį „General Electric“ pasirašė 1 milijardo JAV dolerių vertės kontraktą dėl šalies energetikos modernizavimo. Tai didžiausias kompanijos sandoris Irake nuo 2008 metų. „General Electric“ Irake dirba jau daug metų ir žada ir toliau šalyje ieškoti verslo galimybių.

Liepą tarptautinė finansinė korporacija, kurią valdo Pasaulio bankas, susitarė su Irako vyriausybe dėl finansavimo kuriant valstybinę energetikos kompaniją. Finansavimas vyktų per Libano banką.

„Scanpix“/AP nuotr./Verslas Irake
„Scanpix“/AP nuotr./Verslas Irake

Kai kurios verslo kompanijos netgi tikisi atgaivinti turizmą šalyje. „Wyndham Hotel Group“ 2018 metais tikisi Irake atidaryti du naujus viešbučius En-Nadžafo mieste. „Viešbučių statybai reikia daug laiko, todėl nevalia laukti, kol informacija apie turizmą pasklis per žurnalus, rašančius apie turizmą“, – sako viešbučių operatoriaus atstovė Denielas Raffa.

Tarptautinė teisinė kontora „Eversheds“ taip pat dirba su dviem sandoriais Irake. Pastarajį kartą tokį sandorį teisininkai parengė prieš metus. Investuotojų augantis optimizmas susijęs ir su tuo, kad Pasaulio bankas šaliai suteikė 5,3 mlrd. JAV dolerių pagalbą, kuri padės padengti biudžeto deficitą ir susigrąžinti investuotojų pasitikėjimą. Susitarimas tarp Irako vyriausybės ir Pasaulio banko numato, kad šalis imsis ekonominių reformų, kovos su korupcija ir griežtai prižiūrės išteklius. Tai leis Bagdadui gauti papildomą finansinės paramos porciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Verslas Irake
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Verslas Irake

Didina naftos gavybą

Pasaulio banko prognozės rodo, kad šiais metais šalyje 7 proc. augs naftos gavyba. Tiesioginės užsienio investicijos – daugiausia naftos bendrovių – gali išaugti 20 proc. arba iki 4 mlrd. JAV dolerių šiais metais. Tiesa, dėl kritusių naftos kainų praėjusiais metais investicijos sumažėjo 30 proc.

Tačiau Irake tebelieka sudėtinga situacija. Naftos, kuri yra pagrindinis biudžeto šaltinis, kaina išlieka žema. Biudžeto deficitas gali išaugti nuo 14,3 proc. praėjusiais metais iki beveik 15 proc. šįmet. Humanitarinė krizė Irake išlieka, šaliai iš biudžeto tenka skirti vis dar daug lėšų pagalbai.

JTO duomenimis, trys milijonai šalies gyventojų paliko savo namus dėl „Islamo valstybės“ terorizmo grėsmės. Verslo kompanijoms čia nelengva pradėti verslą – korupcija ir biurokratija yra vis dar labai didelė. Vien tik norint sukurti verslą, reikia mažiausiai mėnesio ir praeiti apie 10 įvairių procedūrų. Todėl šalis užima tik 161 vietą iš 189 pagal verslo sąlygas.

Valdžia prasiskolino verslui

Be to, kaip rašo „Wall Street Journal“, nelengva bendradarbiauti ir su Irako vyriausybe.

Kaip tvirtina Muhammedas Al Hasaki iš Irako kompanijos „AKG Engineering Construction & Trading Group“, tai beveik neįmanoma. Jo kompanijai, kaip ir daugeliui kitų, vyriausybė jau daugiau nei metus nieko nemoka. Tačiau verslininkas sako vis tiek dirbsiantis Irake, tačiau tik su sąlyga, kad nebus priklausomas nuo Irako vyriausybės pinigų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos verslovė Irake
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos verslovė Irake

„Mes pasirengę imtis bet kokių darbų, jei pinigai bus ne iš vyriausybės“, – sakė jis. Tačiau Irako valdžia nusiteikusi optimistiškai ir didina apsukas kviesdama investuotojus į naftos versloves, perdirbimą. Pasak Irako valdininkų, šiuo metu deramasi su amerikiečių „ExxonMobil“ ir kinų „PetroChina“, kurios galėtų padidinti naftos gavybą šalies Pietuose. Tačiau kompanijos kol kas susilaiko nuo oficialių komentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius