Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į ES rinką vis dar patenka nesaugių žaislų – siekiama įvesti naujas taisykles

Europos Sąjungos (ES) rinka yra viena saugiausių pasaulyje, tačiau pavojingų žaislų vis dar patenka į vartotojų rankas. Europos Parlamento (EP) Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas didele balsų dauguma pritarė pasiūlymams dėl naujų ES žaislų saugos taisyklių. Jomis siekiama sumažinti parduodamų nesaugių žaislų skaičių ir geriau apsaugoti vaikus nuo rizikos, kurią kelią netinkami žaislai.
Mergaitė žaidžia
Mergaitė žaidžia / 123RF.com nuotr.

„Vaiko kambaryje nėra vietos nesaugiems žaislams. Turėjome prisitaikyti prie iššūkių, kurių kelia naujos technologijos ir didėjantis internetu prieinamų gaminių skaičius. Svarbiausias mūsų prioritetas – apsaugoti vaikus kaip pažeidžiamiausius vartotojus“, – sako EP narė Marion Walsmann, pagrindinė EP derybininkė dėl naujųjų ES žaislų saugos taisyklių.

Nauji reikalavimai leistų dar geriau apsaugoti vaikus nuo kenksmingų cheminių medžiagų. Siūloma drausti žaisluose naudoti chemines medžiagas, kurios veikia endokrininę sistemą ir chemines medžiagas, kurios daro poveikį kvėpavimo sistemai arba yra toksiškos konkrečiam organui.

Naujosiose taisyklėse bus nustatytas draudžiamų cheminių medžiagų vaikų žaisluose sąrašas ir išvardyta 19 medžiagų, įskaitant aliuminį, barį ir šviną, nustatant konkrečias ribines vertes ir sumažinant kelių iš jų didžiausią leistiną kiekį. Cheminių medžiagų, kurioms taikomi specialūs ženklinimo reikalavimai, sąrašą sudaro 71 elementas.

Per ES Skubaus įspėjimo apie nesaugius gaminius sistemą apie 20 proc. visų pranešimų sudaro perspėjimai apie nesaugius žaislus. Ši kategorija kiekvienais metai sulaukia daugiausia pranešimų. 2022 m. perspėjimai apie nesaugius žaislus sudarė 23 proc., 2021 m. – 20 proc.

Taip pat pritarta siūlymui, kad visi ES rinkoje parduodami žaislai turėtų skaitmeninį gaminio pasą, kuris padės geriau aptikti nesaugius žaislus, ypač iš ne ES šalių. Jame gamintojas turės pateikti informaciją apie žaislo atitiktį saugos reikalavimams. Skaitmeninis gaminio pasas visų pirma bus skirtas patikrinimams pasienyje palengvinti. Nauja IT sistema leis identifikuoti siuntas, kurioms muitinėje reikalinga išsamesnė patikra. EP nariai siūlo sudaryti galimybę, kad vartotojai irgi turėtų prieigą prie informacijos, susijusios su gaminio sauga. Pavyzdžiui, nuskenavus QR kodą.

Europarlamentarai taip pat patikslino, kas bus svarbu vertinant skaitmeninius žaislus su dirbtiniu intelektu. Pirmiausia jis turės atitikti Dirbtinio intelekto įstatymą, pagal kurį žaislai priskiriami didelės rizikos kategorijai, juos turės įvertinti trečiosios šalys, bus taikomas rizikos valdymas, skaidrumas ir žmogaus priežiūra.

EP Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto pozicijai dar turės pritarti visas EP artimiausioje plenarinėje sesijoje, vyksiančioje vasario pabaigoje. Savo ruožtu ES valstybės narės dar svarsto šį pasiūlymą ir galutinės pozicijos nėra patvirtinusios.

Derybos dėl galutinio teisės akto vyks kitoje EP kadencijoje po rinkimų, vyksiančių šių metų birželio 9 d.

Statistika rodo, kad daugiausia susirūpinimo ES vartotojų apsaugos specialistams kelia iš trečiųjų šalių importuojami žaislai. Kasmet į bendriją atvežama žaislų už daugiau nei 7 mlrd. eurų. Didžiausia importuotoja – Kinija. Daugiau nei pusė pavojingų gaminių, apie kuriuos pranešta nuo 2005 m., buvo pagaminta būtent šioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius