-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /16:39

Į Lietuvą ateina dar vienas žemų kainų milžinas – „Aldi“? Prieš keletą mėnesių domėjosi dėl „Norfos“ įsigijimo

Žemų kainų mažmeninės prekybos tinklas „Aldi“ nusprendė plėstis Lietuvoje, praneša vz.lt. Vokietijos prekybininkė turi ambicingų planų – per metus tikisi atidaryti bent 15 parduotuvių. Tuo tarpu „Norfos“ savininkas ir vadovas Dainius Dundulis 15min atskleidė, kad „Aldi“ prieš keletą mėnesių teiravosi dėl galimybės įsigyti šį lietuvišką prekybos tinklą.
Prekybos tinklas „Aldi“
Prekybos tinklas „Aldi“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Dviejų tarpusavyje nesusijusių VŽ šaltinių teigimu, Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) rinką žvalgo stambus naujas investuotojas, dirbantis mažmeninės prekybos srityje.

Pasak vz.lt, šis žaidėjas tikisi įžengti agresyviai ir greitai, tačiau bet kokia informacija, susijusi su „Aldi“ plėtros planais, yra visiškai slapta.

Teiravosi, ar parduodama „Norfa“

Lietuviško prekybos tinklo „Norfos mažmena“ savininkas Dainius Dundulis 15min tvirtino, kad prieš kelis mėnesius „Aldi“ prekybos tinklo atstovai buvo su juo susisiekę.

Asmeninio arch. nuotr./Dainius Dundulis
Asmeninio arch. nuotr./Dainius Dundulis

„Turėjau susisiekimą. Pasiteiravimą, kaip mums sekasi. Ko klausė? Ar svarstytume pardavimą“, – atskleidė D.Dundulis ir pridūrė, kad tai buvo labiau pasiteiravimas, o ne konkretus pasiūlymas.

Verslininkas tvirtino, kad jo atsakymas tuomet buvo, jog „kol kas ne“.

„Visada tokių minčių turime (apie pardavimą – 15min), tačiau šiuo metu dar ne laikas“, – tikino jis.

Paklaustas, ar realu, kad „Aldi“ gali ateiti į Lietuvą, D.Dundulis atsakė, kad „gal ir realu, bet negaliu už kitą pasakoti“.

Vis dėlto, jeigu naujas žaidėjas iš tiesų ateitų, D.Dundulis mano, kad kažkokių esminių pokyčių neįvyktų.

„Geriausia žiūrėti į praeitį, kas įvyko, kai atėjo paskutinis žaidėjas, kas buvo, kai prieš tai kiti atėjo. Atėjimo momentu kažkokių esminių pokyčių tikrai nebūna, galiu tik pajuokauti, kad „labai atpigo kalafiorai“, – teigė D.Dundulis.

Lietuvoje 2016 metais socialiniuose tinkluose nuvilnijo brangių kalafiorų skandalas. Tuometinis premjeras Algirdas Butkevičius buvo užsiminęs, kad tai galimai susiję su „Lidl“ atėjimu.

D.Dundulio nuomone, vietos rinkoje naujiems žaidėjams visada yra, tačiau kai į mažą rinką ateina daug įmonių, kažkurie žaidėjai gali pradėti dirbti nuostolingai.

Ekspertas: „Aldi“ į kitas rinkas žengia paskui „Lidl“

Mažmeninės prekybos ekspertas Justas Gavėnas 15min sakė, kad pats faktas jam nėra netikėtas, nes dažniausiai „Aldi“ į kitas rinkas žengia paskui „Lidl“. Tačiau jį stebina tai, kad sprendimas yra ganėtinai vėlyvas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Gavėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Gavėnas

Kitas Vokietijos mažmenininkas „Lidl“ Lietuvoje pirmąją parduotuvę atidarė 2016-ųjų birželį.

„Tai rodo, kad pakankamai ilgai buvo tyrinėta rinka ir ne visai užtikrinti, ar spendimas pasiteisins“, – kalbėjo jis.

J.Gavėnas nesiėmė vertinti, kokią įtaką galėtų padaryti „Aldi“ atėjimas į Lietuvą. Tai esą priklausys nuo to, kokį formatą ir strategiją pasirinks mažmenininkė.

„Vietos nėra tiek daug, kad būtų galima stumdytis tarpusavyje ir būtų daug laisvų nišų. Reikia luktelti ir pažiūrėti, kokia bus pasirinkta strategija. Aš daugiau matau potencialo mažoms, express formato parduotuvėms, net ir centre. Turbūt labai geras pavyzdys japoniškos „7-Eleven“, kur vos ne kas šimtą metrų yra mažos parduotuvėlės, kur gali gauti pagrindines prekes“, – 15min sakė pašnekovas.

Anot J.Gavėno, „Aldi“ yra šiek tiek pigesnis ir paprastesnis prekybos tinklas negu „Lidl“.

LIDL nuotr./„Lidl“
LIDL nuotr./„Lidl“

Su kokiais sunkumais galėtų susidurti Vokietijos mažmenininkas?

Prekybos eksperto teigimu, tai priklausys nuo miestų, kuriuose jie pasirinks vykdyti plėtrą. Tačiau Vilniuje, J.Gavėnas net neabejoja, vienas iš sunkumų bus naujasis Bendrasis planas, kuris turėtų būti patvirtintas šiais metais.

„Jame yra daugiau ribojimų užstatymo intensyvumui gyvenvietėse. Bet tai priklausys nuo to, ar labiau eis į regionus, ar į miestus, ar tai bus parduotuvė prie įvažiavimų į miestus. Bet nemanau, kad bus lengvas tas kelias įeiti. „Lidl“ pavyzdys rodo, kad tik iš trečio karto pavyko sėkmingai perprasti rinką“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius