-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą grįžusi studentė nesudvejojo: pati pasirinko darbą sandėlyje už „ačiū“

Studentė Deimantė Vaidilauskytė – ne naujokė savanorystės srityje. Neatlygintinai padėti žmonėms ji pirmiausia ryžosi Didžiojoje Britanijoje, kur ir studijuoja, vėliau gerų darbų ėmėsi ir Lietuvoje – atlieka praktiką darbuodamasi labdaros ir paramos fonde „Maisto bankas“.
„Maisto banko“ savanorė Deimantė Vaidilauskytė
„Maisto banko“ savanorė Deimantė Vaidilauskytė / Asmeninio albumo nuotr.

Pasakodama apie savanorystę D. Vaidilauskytė sako, kad darbas „Maisto bankas“ organizacijoje jai atrodo visai nesunkus, ir kiekviena diena čia – it naujas, įspūdingas nuotykis.

Iš Radviliškio kilusi mergina studijuoja Didžiosios Britanijos Northamptono universitete, tačiau jau kurį laiką vieši Lietuvoje – atlieka studijoms reikalingą praktiką.

Rinkdamasi, kur verčiau išbandyti save, Deimantė nedvejodama pasiprašė galimybės prisijungti prie labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ veiklos. Bendraminčių mielai sutikta, mergina jau nuo rugsėjo mėnesio savanoriauja organizacijoje „Maisto bankas“.

„Tiesą pasakius, „Maisto bankas“ visą laiką mane žavėjo savo pagalba nepasiturintiems žmonėms. Todėl atsiradus galimybei prisijungti prie „Maisto bankas“ savanorių komandos, iš karto ja pasinaudojau. Galbūt mane vedė užsidegimas pamatyti, kaip viskas vyksta iš tikrųjų, kokius sunkumus bei užduotis turi įveikti „Maisto bankas“ darbuotojai, norintys padėti nepasiturintiems žmonėms Lietuvoje“, – svarsto Deimantė.

Patirties sėmėsi užsienyje

Kol kas trumpą, tačiau jau neabejotinai vertingą „Maisto bankas“ įgytą patirtį mergina turi su kuo palyginti, – yra ne naujokė savanorystės srityje.

„Jau kelerius metus esu praleidusi užsienyje, kur ir pradėjau savanoriauti – turiu šiek tiek patirties. Pavyzdžiui, savanorystė organizacijoje „Mind“. Ši organizacija padeda žmonėms, turintiems psichinės sveikatos problemų. Man teko dirbti vienoje iš šios organizacijos parduotuvių, kur tiesiog priiminėdavome įvairią paramą – drabužius, galanteriją, avalynę, namų apyvokos daiktus ir kitą. Atrinkdavome tinkamus naudojimui daiktus, juos surūšiuodavome ir ruošdavome pardavimui“, – pasakoja D. Vaidilauskytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Maisto banko“ produktai

Už „ačiū“ dirba visą dieną

Ir „Maisto bankas“ organizacijoje ji kasdien dirbanti panašiai vien už nuoširdų „ačiū“: „Savanorio diena dažniausiai prasideda nuo 10 valandos ryto. Pirmiausia savanoriai apsirengia jiems skirtą aprangą ir pasiruošia darbams sandėlyje. Vėliau darbai yra paskirstomi sandėlio koordinatoriaus. Vyksta pasiruošimas sandėlio dienos darbams, laukiama kasdienės paramos maisto produktais. Ją gavus vyksta rūšiavimo darbai. Dažniausiai išrūšiuojame tinkamus vartoti ir netinkamus vartoti produktus. Pasibaigus rūšiavimo darbams, vyksta atranka ir produktų atidavimas paskirtoms dienos organizacijoms.“

Savanorio diena gali atrodyti labai įvairiai, priklauso nuo to, kur jis buvo susitaręs, jog ateis padėti.

Tačiau vien maisto produktų išdalinimu savanorės dienos darbai nesibaigia. „Viską išdalinus, reikia sutvarkyti sandėlį – palikti jį tuščią, tinkamą kitos dienos darbams. Savanorio diena gali atrodyti labai įvairiai, priklauso nuo to, kur jis buvo susitaręs, jog ateis padėti. Kadangi daugiausia patirties turiu dirbant sandėlyje, pati ten dažniausiai ir sukuosi“, – sako D. Vaidilauskytė.

Viena įsimintiniausių patirčių merginai buvo Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo lėšomis įsigytų maisto produktų dalinimas, vykęs spalio mėnesį. Savanorė pabrėžia, kad tai svarbus ir atsakingas darbas, mat žmonių Vilniuje labai daug, ir dirbti reikia greitai, efektyviai, organizuotai.

Vien pernai nepasiturintiems gyventojams buvo išdalinta daugiau nei 7,7 tūkst. tonų maisto produktų.

Paramos maisto produktais organizacija „Maisto bankas“ sulaukia nuolat, taigi darbo savanoriams niekada nepritrūksta. Organizacijos duomenimis, vien pernai nepasiturintiems gyventojams buvo išdalinta daugiau nei 7,7 tūkst. tonų maisto produktų.

Maisto produktų „Maisto bankas“ organizacijai kasdieniai veiklai aukoja visuomenė, didžioji paramos dalis surenkama iš geranoriškai nusiteikusių verslo bendrovių, padeda ir ne pelno siekiančios organizacijos. Pavyzdžiui, pernai „Maisto bankas“ skurstantiems išdalino net 477 tūkst. Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo maisto paketų, kas sudaro beveik trečdalį visos „Maisto bankas“ išdalinamos paramos per metus.

Savanorystė prilygsta nuotykiui

Nepaisant to, kad savanoriaudama Deimantė visas savo jėgas eikvoja skurstančiųjų labui, darbas anot jos, nėra slogus, o ir stengtis verta – motyvacijos netrūksta.

Didžiausia mano motyvacija ateinant į „Maisto banką“ buvo susipažinti su visa veikla, pamatyti, kaip vyksta visas tas kelias nuo paramos gavimo iki paramos suteikimo.

„Negalėčiau pasakyti, jog darbas „Maisto bankas“ organizacijoje yra sunkus. Taip, dirbu neatlygintinai, tačiau man tai neturi jokios įtakos. Didžiausia mano motyvacija ateinant į „Maisto banką“ buvo susipažinti su visa veikla, pamatyti, kaip vyksta visas tas kelias nuo paramos gavimo iki paramos suteikimo tiems, kuriems to labiausiai reikia. Ateidama čia nesitikėjau nieko, neturėjau išankstinės nuomonės ar nusiteikimo“, – sako D. Vaidilauskytė.

Šiandien ji mano, kad ryžtas savanoriauti buvo vienas geriausių pačios sprendimų: „Tai vienas geriausių nuotykių, kurių ėmiausi. Žinote, sakoma, kad reikia pasirinkti mėgstamą darbą, ir gyvenime nė vienos dienos nereikės dirbti. Manau, kad šie žodžiai labai atspindi mane ir mano gyvenimo būdą. Esu visada bėganti ir skubanti, užsiimanti įvairia veikla, stengiuosi pažinti naujus dalykus ir realizuoti save daugybėje sričių, kurios man patinka. Dėl šių priežasčių ir turiu motyvacijos prisidėti prie „Maisto banko“ veiklos.“

Jeigu jums reikia pagalbos, kreipkitės www.maistobankas.lt

Daugiau informacijos www.priimk.lt

SADM ir ES logotipai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius