Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 29 /16:15

Vyriausybė švelnins energijos kainų šoką: kilimą išdėstys per 5 metus, plės paramą

Ministrų kabineto nariai trečiadienį pristatė kelias priemones, kaip sušvelninti energijos kainų kilimą. Seimui bus pateikti siūlymai kainų kilimą išdėstyti per artėjančius 5 metus, pratęsti elektros tiekėjo pasirinkimą daliai vartotojų, taip pat norima plėsti kompensacinį mechanizmą už šildymą. Tikimasi, kad reikalingi įstatymų pakeitimo projektai parlamentui gali būti pateikti jau kitą savaitę.
Šildymas
Šildymas / 123RF.com nuotr.

Kalbėdama apie elektros ir dujų kainų tendencijas premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį pripažino, kad nedarant jokių žingsnių kainų augimas būtų įspūdingas.

„Įvertinus situaciją, kad tai yra laikinas šokas, kuris turėtų per laiką išsilyginti, radome būdus su reguliatoriumi ir „Ignitis“, kaip tą vadinamąjį kalną išlyginti per tam tikrą laiką“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė I.Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, įstatymo pakeitimai leis išdėstyti kainų šuolį per tam tikrą laiką ir dėl šios priežasties kainos augs gerokai nuosaikiau, o tais atvejais, kai žmonių pajamos pakankamai mažos, išliks ir kompensacijos.

Reikalingi įstatymo pakeitimai Seimui gali būti pasiūlyti jau kitą savaitę.

123RF.com nuotr./Elektros kaina
123RF.com nuotr./Elektros kaina

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra parengusi Piniginės socialinės paramos įstatymo pakeitimus, kuriuos pateiksime su biudžetu Seimui. Bus padidinti pajamų slenksčiai, nuo kurių galima pretenduoti į piniginę socialinę paramą komunalinėms išlaidoms apmokėti“, – nurodė premjerė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pristatė tris kryptis, kuriomis planuojama dirbti ir keisti teisės aktus. Pirmoji – kainų šoko suvaldymas, antroji – siekis išgyvendinti įsisenėjusius energijos švaistymus. Paskutinioji kryptis – namų ūkio energetinio savarankiškumo didinimas.

„Kainų šoko suvaldymui planuojame nupjauti kainų kilimo piką, kad išdėstytume jį per artėjančius 5 metus. Šis kainų pikas yra laikinas ir jį būtina suvaldyti. Su įmonėmis ir reguliuotoju tie dalykai aptarti ir suderinti“, – tikino D.Kreivys.

Pasak ministro, elektros kainų augimas bus sustabdomas ties 21 proc. Tai reiškia, kad, elektros kainai kylant aukščiau, gyventojams daugiau elektra nebrangs. Dujų kainos virykles turintiems vartotojams šiuo metu paaugusios virš 50 proc. Po pakeitimų kaina bus fiksuojama ties 20 proc. augimu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kreivys

„Kai kalbame apie dujas, skirtas šildymui, šiandien kainos auga daugiau nei 80 proc. ir toliau kyla. Dujų kainų augimas bus fiksuojamas ties 30 proc.”, – kalbėjo D.Kreivys.

Kalbėdamas apie antrąją priemonę, ministras pastebėjo, kad daugelis savivaldybių šildosi biokuru ir šioje vietoje yra daug erdvės patobulinti sistemą. Pasak jo, kirtavietėse atliekant elektros linijų proskynų valymo darbus didžioji dalis medienos atliekų paliekama pūti ir yra neišvežama dėl aplaidumo ir teisės aktų netobulumo.

„Taip negali tęstis, todėl Vyriausybė davė nurodymus Aplinkos ministerijai klausimus išspręsti. Šios biokuro dedamosios pradės į katilus keliauti dar šiais metais. Ši priemonė leis mažinti kainas daugiau nei 10 proc.”, – tikino D.Kreivys.

Taip pat Vyriausybė siūlys antrai vartotojų grupei pusmečiui pratęsti nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimą.

„Siūlome pratęsti pasirinkimo datą iki birželio mėnesio, tačiau galutinį sprendimą turi priimti Seimas“, – sakė D. Kreivys.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė kalbėjo, kad bus siūloma keisti Piniginės socialinės paramos įstatymą ir padidinti valstybės remiamų pajamų dydžio įtaką namų ūkiams, skaičiuojant galimybes gauti kompensaciją.

„Pavyzdys: jeigu gyvena vienas asmuo ir uždirba 600 eurų „į rankas”, iš jo pajamų būtų išskaičiuoti 3 valstybės remiami pajamų dydžiai. Tai sudarytų 384 eurus ir šildymo sąskaita negalėtų viršyti 10 proc. [šios sumos]. Visa kita kaina turėtų būti kompensuojama“, – nurodė M.Navickienė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Monika Navickienė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Monika Navickienė

Tuo metu grupėje gyvenantiems asmenims bus skaičiuojami 2 valstybės remiami pajamų dydžiai.

Dabar, jei asmuo gyvena vienas, jam iš pajamų išskaičiuojama 1,5 valstybės remiamo pajamų dydžio, grupėje gyvenantiems asmenims – 1.

Skaičiuojama, kad, įgyvendinus pakeitimus, kompensacijas gaus 15 tūkst. asmenų daugiau nei iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius