Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į skaitytojų klausimus apie šildymą atsako AB „Vilniaus šilumos tinklai“

KLAUSIMAS: Šilumos kaina labai manipuliuojama. Dažnai teigiama, kad Vilniuje šilumos kaina yra didžiausia Lietuvoje. Ar galite paprastai ir aiškiai atsakyti, kur šiluma kainuoja brangiau (pvz.: Vilniuje ar Kaune) ir kokių kainų laukti ateinantį šildymo sezoną? Marija, Vilnius
Arūnas Keserauskas
Arūnas Keserauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

ATSAKO:
AB „Vilniaus šilumos tinklai“ direktorius Arūnas Keserauskas:

Visiškai sutinku, kad politikai ne visada atsižvelgia į faktus ir dažnai šilumos kainų klausimas būna apipintas mitais. Pirma, šilumos kainą nustato ne savivaldybės, ne įmonės ir ne politikai. Visoje Lietuvoje gyventojams teikiamos šilumos kainą, atsižvelgiant į kuro kainą, sąnaudas ir kitus kriterijus, nustato Valstybinė kainų kontrolės ir energetikos komisija (VKKEK). Visa informacija pateikiama VKKEK interneto svetainėje www.regula.lt.

Vilniuje šilumos kaina nėra didžiausia Lietuvoje. Kauno gyventojai moka net 10 proc. daugiau už šildymą nei vilniečiai.

Šioje svetainėje kiekvienas gali įsitikinti, kad Vilniuje šilumos kaina nėra didžiausia Lietuvoje. Kauno gyventojai moka net 10 proc. daugiau už šildymą nei vilniečiai. Konkrečiau, per šalčiausią šių metų vasario mėnesį Vilniuje šilumos kaina (su PVM) buvo 29,65 ct/kWh, o Kaune – 32,33 ct/kWh; rugpjūtį Vilniuje –  30,83 ct/kWh, o Kaune – 33,59 ct/kWh. T.y. vilniečiai už šilumą 60 kv. metrų ploto bute, kuris yra nerenovuotame daugiabutyje, moka vidutiniškai pusšimčiu litų per mėnesį mažiau, nei tokio pat pagal technines charakteristikas buto Kaune savininkai.

Taip pat daugiau nei Vilniuje šiluma kainuoja Šiauliuose, Alytuje, Palangoje. Iš viso beveik dvi dešimtys Lietuvos miestų gyventojų moka daugiau nei vilniečiai už centrinį šildymą. Rugpjūčio mėnesį brangiausiai šilumos kaina buvo Anykščiuose ir net 16 proc. viršijo kainą Vilniuje.

VKKEK taip pat prognozuoja, kad ateinantį šildymo sezoną išliks panašios šilumos kainų tendencijos. Vilniuje kaina augs 5,9 proc., Kaune – šiek tiek daugiau, o Visagine – daugiausia (10,8 proc.).

Be to, „Vilniaus šilumos tinklai“ pradėjo sostinės šilumos ūkio modernizacijos procesą, kurio pagrindinis tikslas sumažinti šilumos kainą vilniečiams. Pasak ekspertų, tai galima pasiekti dviem būdais – pereiti prie vietinio biokuro ir atnaujinti įstrigusį daugiabučių renovacijos procesą. Taip pat jau patvirtinta, kad nuo 2014 m. šilumos kaina vilniečiams mažės apie 1-2 ct/kWh, nes bus pastatytas naujas biokuro katilas Vilniaus termofikacinėje elektrinėje Nr.2.

Klausimus, susijusius su Vilniaus šilumos ūkiu, siųskite e. paštu sildymas@15min.lt

Pavadinimas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius