-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IAE atliekyno konkurse liko tik „Axis Tech“, jo likimas paaiškės iki birželio

Nebeveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) maždaug 70 mln. eurų vertės radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno statybos konkurso likimas paaiškės iki birželio, teigia IAE vadovas Audrius Kamienas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak jo, konkurse liko tik vienas dalyvis, kurio jis neįvardijo, tačiau karas Ukrainoje gali pakeisti potencialaus rangovo planus, todėl tiek jis, tiek IAE vertina savo rizikas ir galimybes.

„Esame paskutinėje pasiūlymų vertinimo stadijoje ir pateikto pasiūlymo galiojimo užtikrinimą turime iki birželio 1 dienos – iki to laiko turi išaiškėti, kaip bus su tuo projektu. Nenoriu užbėgti toli į priekį, bet karas gali keisti planus to pasiūlymo teikėjo. Tokias rizikas mes dabar turime ir vertinti“, – BNS sakė A.Kamienas.

„Kadangi konkursas prasidėjo dar prieš gerus metus, 2021 metais sausio mėnesį, kainos projekto sudedamųjų dalių ir ypač prasidėjus karui Ukrainoje,– kadangi iš ten buvo planuojama pirkti nemažai metalo konstrukcijų, labai ženkliai išaugo. Turbūt ne stebuklas – šitas konkursas, kaip ir kiti viešojo pirkimo konkursai, – susiduria su problemomis dėl išaugusių kainų“, – pridūrė jis.

BNS žiniomis, atliekyno konkurse iš trijų dalyvių liko vienintelė „Icor“ grupės įmonė „Axis Tech“.

A.Kamienas taip pat pabrėžė, kad konkursas negali būti atidedamas: „Tas projektas negali būti atidedamas, mes jį privalome vykdyti, bet konkurso likimas paaiškės iki birželio 1 dienos“.

Konkurse dalyvavo ir statybos bendrovės Panevėžio statybos trestas (PST) bei „Eikos statyba“.

Tačiau PST buvo iš jo pašalinta kaip anksčiau dalyvavusi kartelyje, už tai nubausta bauda ir po to įvykdžiusi tik vieną iš trijų būtinų reikalavimų. PST tokį IAE sprendimą skundė teismams, tačiau ginčo nelaimėjo.

Į atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas. Anksčiau skelbta, kad projekto preliminari vertė – 70 mln. eurų.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius