-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 26 /12:58

„Icor“ būsto priežiūros įmonėms – milijono eurų bauda už slapta ištrintus duomenis

Konkurencijos taryba nubaudė bendroves „Būsto aplinka“ ir „Mano būsto priežiūra“ už kliudymą institucijos pareigūnams atlikti patikrinimą ir gauti tyrimui reikalingus dokumentus. Už Konkurencijos įstatymo pažeidimą bendrovėms, priklausančioms „City Service SE“ įmonių grupei, skirta 1 074 416 Eur bauda. Bendrovė nesutinka su bauda ir ją žada skųsti teismui.
Fekalijomis užlietas kiemas
Mano būstas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įmonių grupė priklauso „Icor“ koncernui (buvęs „Rubicon“)

Skelbiama, kad 2017 m. gruodžio mėn. Konkurencijos tarybos įgalioti pareigūnai, vykdydami tyrimą dėl galimo konkurenciją ribojančio susitarimo viešuosiuose pirkimuose, atvyko į bendrovę „Būsto aplinka“ (tuo metu vadinosi „Mano aplinka“) atlikti patikrinimo.

Neprileido prie kompiuterių dvi valandas

Institucijos pareigūnai nurodė darbuotojams suteikti prieigą prie įmonės naudojamo el. pašto serverio, kad galėtų peržiūrėti tyrimui reikalingus dokumentus, tačiau prieiga daugiau kaip dvi valandas nebuvo suteikta.

Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Konkurencijos taryba
Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Konkurencijos taryba

Tokiais veiksmais įmonės atstovai užkirto kelią institucijos ekspertams tinkamai atlikti patikrinimą.

„Konkurencijos taryba, atlikusi tyrimą dėl tokių kliudymo veiksmų, nustatė, kad per tą laiką, kol nebuvo suteikta prieiga, informacija serveryje buvo trinta – jame liko keliolika kartų mažiau informacijos, nei pareigūnams pavyko užfiksuoti vieno iš trijų tikrintų asmenų kompiuteryje, rastame įmonės „Būsto aplinka“ patalpose“, – skelbia Konkurencijos taryba.

Bendrovės vadovą, kuris patikrinimo metu buvo išvykęs, institucijos pareigūnai įpareigojo netrinti, nemodifikuoti ir kitaip nekeisti informacijos, esančios jo kompiuteryje. Tačiau vėliau jame buvo panaudota speciali programa, skirta naikinti failus, dokumentus ir kitus aplankus be atkūrimo galimybės.

„Neatmetame galimybės, kad būtent dėl tokių kliudymo veiksmų, kai buvo trinama, modifikuojama, kitaip keičiama įgaliotų pareigūnų prašoma pateikti informacija, tyrimą dėl galimo konkurenciją ribojančio susitarimo teko nutraukti neradus tokio susitarimo įrodymų. Tačiau pastarasis faktas neleidžia verslo atstovams išvengti atsakomybės. Konkurencijos tarybai pakanka nustatyti vien patį faktą, kad įgaliotiems pareigūnams buvo kliudoma atlikti tyrimo veiksmus“, – sakė Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Dina Lurje.

„City Service“ baudą skųs teismui

Bendrovių atstovas sako skųsiąs baudą. „Kategoriškai nesutinkame su KT sprendimu. Esame įsitikinę, kad tyrimą vykdžiusi institucija neatsižvelgė į mūsų pateiktus argumentus, patvirtinančius, kad jokie trukdymo veiksmai atlikti nebuvo. Todėl be jokios abejonės skųsime teismui šį sprendimą“, – teigiama „City Service“ atstovo spaudai Pauliaus Ugianskio komentare.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Ugianskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Ugianskis

Konkurencijos taryba skelbia, kad kliudymo veiksmus „Būsto aplinkos“ darbuotojai atliko tarpininkaujant „Mano būsto priežiūros“ darbuotojams, be to, abi įmonės sudaro vieną ekonominį vienetą konkurencijos teisės prasme, todėl už Konkurencijos įstatymo pažeidimą bendrovėms skyrė solidarią 1,074 mln. eurų dydžio baudą.

Konkurencijos tarybos nutarimas per 20 dienų nuo jo paskelbimo institucijos interneto svetainėje dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius