Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ignitis grupės“ vadovas D.Maikštėnas apie didžiausią IPO Baltijos šalyse: planuojame pritraukti 1 proc. Lietuvos BVP

Vienos didžiausių Lietuvos įmonių, valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ vadovas Darius Maikštėnas tvirtina, kad įmonės pirminis viešasis akcijų siūlymas (angl. Initial Public Offering – IPO) bus visų laikų didžiausias IPO visame Baltijos regione. Iki 582 mln. eurų ketinanti prisitraukti įmonė tikisi sudominti ir Latvijos bei Estijos mažmeninius investuotojus. „Mūsų verslas yra, iš vienos pusės, atsparus sukrėtimams, iš kitos pusės, turi patrauklią istoriją, o dėl didelės apimties investicijų į žaliąją gamybą iki 2030 metų įmonės vertė turės nuolat augti“, – teigė „Ignitis grupės“ vadovas.
Darius Maikštėnas
Darius Maikštėnas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Finansų ministras Vilius Šapoka pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad „Ignitis grupės“ pirminis viešas akcijų siūlymas nepaprastai svarbus žingsnis ne tik grupės, bet ir Lietuvos gyvenime.

„Tai dešimtmečio svarbos įvykis Lietuvos energetikoje ir šuolis kapitalo rinkoje. Lietuvoje tai reiškia daugiau žalios energetikos, daugiau energetinio saugumo, daugiau investicijų“, – sakė V.Šapoka.

Tai dešimtmečio svarbos įvykis Lietuvos energetikoje ir šuolis kapitalo rinkoje, – mano V.Šapoka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka

„Ignitis grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Darius Maikštėnas pridūrė, kad „Ignitis grupės“ IPO savo apimtimi yra visų laiku didžiausias IPO Baltijos šalyse.

„Mums šiandien istorinė data, istorinis įvykis ir jaučiame labai didelę atsakomybę prieš visą šalį. Per šias dvi savaites planuojame pritraukti akcinio kapitalo, kurio dydis yra didesnis negu 1 proc. Lietuvos BVP. Tai milžiniška atsakomybė ir milžiniška įtaka visai ekonomikai, visos energetikos, ir ypač žaliosios energetikos, plėtrai regione“, – sakė D.Maikštėnas.

Per šias dvi savaites mes planuojame pritraukti akcinio kapitalo, kurio dydis yra didesnis negu 1 proc. Lietuvos BVP. Tai milžiniška atsakomybė ir milžiniška įtaka visai ekonomikai, – tvirtino D.Maikštėnas.

Pritrauktas lėšas grupė skirs investicijoms. Nors „Ignitis grupė“ investicijas finansuoja ir skolintomis lėšomis, tikimasi, pritraukus pakankamai lėšų iš akcinio kapitalo, bus galima ne tik įgyvendinti strateginius plėtros planus, bet ir mokėti stabilią bei augančią dividendų grąžą.

Sieks pritraukti apie pusę milijardo

„Ignitis grupė“ iš viso siūlys įsigyti 20,9 mln. vienetų akcijų, o tai sudaro 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo.

Iki šiol tais retais atvejais, kai į biržos sąrašą buvo ar yra įtrauktos valstybės ar savivaldybės įmonės, dažniausiai jos investuotojams siūlydavo mažiau nei 10 proc. akcijų.

D.Maikštėnas aiškino, kad įmonė pasirinko platinti optimalų akcijų kiekį – tiek, kiek reikia užtikrinti geriausius grąžos rodiklius akcininkams ir kurio pakaktų finansuoti įmonės investicinį planą.

Pasak vadovo, iki šiol valstybės valdomos įmonės tokio akcijų dalies skaičiaus biržoje neplatino, nes niekas iki šiol ir nedarė tokios apimties investicijų. Vadinasi, ir kapitalo poreikiai buvo gerokai mažesni.

Pirminio viešojo akcijų siūlymo kainos rėžis yra nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. Global Depository Receipts, GDR).

Tai reiškia, kad įmonė turėtų pritraukti nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų, o „Ignitis grupės“ rinkos kapitalizacija siektų nuo 1,692 mlrd. iki 2,105 mlrd. eurų.

„Galutinė akcijų kaina bus nustatyta surinkus per šias dvi savaites visą paklausą iš didžiųjų bei mažmeninių investuotojų“, – paaiškino D.Maikštėnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maikštėnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Maikštėnas

D.Maikštėnas tvirtino, kad pirmadienį prasidėjęs akcijų platinimas vyks iki spalio 1 dienos. Spalio 7 dieną planuojama pradėti prekybą įmonės akcijomis „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržose.

Grupės vertybiniai popieriai bus platinami ne tik didiesiems instituciniams investuotojams, bet ir mažmeniniams investuotojams visose trijose Baltijose šalyse.

Per ateinančias dvi savaites įmonės vadovai ketina susitikti su daugiau nei 100 investuotojų – įvairiausiais fondais iš JAV ir Europos šalių, tame tarpe Skandinavijos ir Baltijos regionų.

O gyventojai, norintys įsigyti akcijų, gali pateikti paraiškas tiesiogiai per internetinę bankininkystę. Vienam investuotojui garantuojama mažiausiai 100 akcijų – ar pavyks įsigyti daugiau, priklausys nuo paklausos.

Tiesa, grupės vadovai ir darbuotojai galės įsigyti iki 200 akcijų. Pirmumo prieš kitus teisė įsigyti naujas akcijas suteikiama „Ignitis grupės“ vadovams ir esamiems darbuotojams bei buvusiems „Ignitis grupės“ antrinių įmonių „Ignitis gamyba“ ir „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcininkams, kurie pardavė turėtas bendrovių akcijas oficialių siūlymų metu ir nėra pateikę skundų dėl oficialaus siūlymo, akcijų išpirkimo ar pirminio viešo siūlymo (IPO) procesų.

Nors pagrindinis platintojas yra „Swedbank“, kiti didieji bankai taip pat sudarys galimybes klientams įsigyti „Ignitis grupės“ akcijų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elektrėnų kompleksas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elektrėnų kompleksas

D.Maikštėnas tikisi, kad įmonės akcijos sudomins mažmeninius investuotojus ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos.

„Mažmeniniams investuotojams tai gali būti labai įdomi investicija, nes mūsų verslas derina du labai svarbius dalykus investuotojams. Iš vienos pusės, verslas atsparus įvairiems cikliškumams, nes didelę dalį sudaro reguliuojamas tinklų verslas ir ilgais kontraktais apsaugoti gamybinių pajėgumų verslai.

Iš kitos pusės, šalia tvarios, atsparios veiklos turime didelį augimo potencialą, nes labai dideles lėšas investuojame į žaliąją gamybą, keldami įmonės vertę“, – pabrėžė D.Maikštėnas.

Viliasi, kad įkvėps ir kitus

Stebėdami „Ignitis grupės“ tapimą biržine bendrove, finansų analitikai tikisi, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir kiti.

Tokią pat viltį spaudos konferencijoje išreiškė ir finansų ministras V.Šapoka.

„Kelias nesudėtingas ir tikiuosi, kad šitas pavyzdys įkvėps ir kitas tiek valstybės, tiek privataus kapitalo įmones žengti šiuo keliu“, – teigė ministras.

O D.Maikštėnas išreiškė viltį, kad tokios apimties akcijų platinimas biržoje padarys didžiulį proveržį vietinėje akcijų rinkoje.

„Tokio dydžio emisija sukuria visiškai kito lygio likvidumą rinkoje – mažmeniniai investuotojai galės laisvai prekiauti ir nebus likvidumo problemų“, – pridūrė D.Maikštėnas.

Tokio dydžio emisija sukuria visiškai kito lygio likvidumą rinkoje, – pridūrė D.Maikštėnas.

Per dešimtmetį – didžiulė transformacija

„Ignitis grupės“ stebėtojų tarybos pirmininkas Darius Daubaras, paruošęs įtraukti į biržą ne vieną užsienio bendrovę, tvirtino, kad žengimas į biržą yra svarbus įvykis kiekvienos biržinės įmonės gyvenime – bendrovei tai reiškia perėjimą į naują etapą tiek vystymosi, tiek valdysenos srityse, nes keliami dar didesni skaidrumo ir atskaitomybės reikalavimai prieš investuotojus.

LCLC/Darius Daubaras
LCLC/Darius Daubaras

D.Daubaras įvertino, kad įmonė puikiai pasiruošusi IPO ir pabrėžia įmonės pažangą pastarąjį dešimtmetį.

„Įmonė tapo nacionalinio sektoriaus lyderiu ir viena iš brangiausių valstybės valdomų įmonių“, – transformaciją įvertino D.Daubaras.

Įmonė tapo nacionalinio sektoriaus lyderiu ir viena iš brangiausių valstybės valdomų įmonių, – transformaciją įvertino D.Daubaras.

D.Maikštėnas pritaria, kad per pastarąjį dešimtmetį grupė radikaliai transformavosi, nes nuo tradicinės energetikos perėjo prie atsinaujinančios energetikos, o iš vietinės bendrovės tapo regioniniu žaidėju, veikiančiu visose trijose Baltijos šalyse, Suomijoje ir Lenkijoje.

Bendrovė valdo vėjo ir saulės elektrines, iki 2030 metų planuoja pasiekti 4 GWe apimties žaliosios gamybos pajėgumus.

Ignitis nuotr./Šalia Elektrėnų atidaryta 1 MW saulės elektrinė
Ignitis nuotr./Šalia Elektrėnų atidaryta 1 MW saulės elektrinė

„Esame unikalūs šiame regione, nes neturime senųjų taršiųjų technologijų, susijusių su akmens anglimi, branduoline energetika, kitomis nesaugiomis ir nešvariomis technologijomis. Nuosekliai vystome investicijų portfelį, kuris auga – neseniai paskelbėme dideles investicijas į jūros, saulės energetiką“, – vardijo D.Maikštėnas.

Esame unikalūs šiame regione, nes neturime senųjų taršiųjų technologijų, susijusių su akmens anglimi, branduoline energetika, kitomis nesaugiomis ir nešvariomis technologijomis, – pabrėžia D.Maikštėnas.

Pritrauktas lėšas investuos į verslo plėtrą

Įgyvendinus IPO Lietuvos valstybė, per Finansų ministeriją, išliks pagrindine „Ignitis grupės“ akcininke, turinčia 72,2 proc. bendrovės įstatinio kapitalo.

„Ignitis grupė“ planuoja iš IPO gautas lėšas panaudoti verslo plėtrai – investuoti į skirstymo tinklus (pavyzdžiui, tinklo tiesimui, išmaniesiems skaitikliams, skaitmenizacijai ir taip toliau), žaliosios gamybos segmentą bei kitus verslo poreikius.

Finansų ministerijos sudaryta darbo grupė vasario pabaigoje pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5–6 mlrd. eurų investicijų,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius